Nesnelerin İnterneti güvenlik tehditi oluşturur mu?
Bilgisayarların,telefonların internet kullanmaya başlamasından sonra artık dünyasında nesnelerin interneti (Internet of Things) konuşulmaya başlandı.
Nesnelerin interneti, nesnelerin internet üzerinden veri aktarımı ve diğer nesneler ile haberleşme olanağı sunmaktadır. Bu teknoloji sayesinde evdeki,işyerindeki ev aletleri cep telefonu, bilgisayarlar ve diğer nesnelerle ile entegre çalışır hale gelecek.
Ancak, hiç bir güvenliği olmayan veya sınırlı ya da eskimiş güvenlik yöntemleri ile çalışan IOT cihazları feci sonuçlar doğurabilir. Ayrıca her bir küçücük IOT cihazının güvenliğini sağlamak oldukça zor olacaktır.
The National Intelligence Council raporuna göre, IoT 2025 yılına kadar yıkıcı bir teknoloji olacak. 2020 yılına kadar ise dünyada on milyarca internet özellikli cihazlar olacak.
IoT inanılmaz ümit vaat ederken, geniş çaplı IoT kullanımı ciddi bir siber güvenlik riskini beraberinde getirmektedir. Ülkeler bu konuda gerekli önlemleri almazsa büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabilirler.
IoT cihazları güvenli mi?
IoT yaygınlaştığında ağ üzerinde bir çok cihaz olacaktır. Bu cihazların çoğunluğu gömülü (embedded) cihaz olacağından üzerlerinde ya çok kısıtlı güvenlik yazılımları olacaktır veya hiç olamayacaktır. Bu yüzden iç ağ içine kolay bir giriş noktası olmasının yanı sıra, bu küçük cihazların güvenliğinin sınırlı olması, zararlı kod için mükemmel bir saklanma yeri olacaktır. Böylece ağa sızmak isteyen saldırganlar için bir arka kapı olacaktır.
IoT güvenliği için elektrik santrallerindeki gibi internete erişimin kısıtlanması çözüm olmayacaktır. Dizayn gereği bir çok IoT cihazı bulut teknolojisi üzerinden haberleşme ihtiyacı duymaktadır.
Biz Vizyon ARGE ekibi olarak IoT güvenliği için bir çok çoğu güvenlik uzmanın da hem fikir olduğu davranış izleme çözümünü tercih etmekteyiz. IoT cihazlarının interneti kısıtlamak yerine tüm internet hareketlerini izleyerek normal davranışları belirlenmeli ve anormal davranışlarda uyarı ve engelleme yapmak gerekmektedir. ARGE ekibimiz şu anda yoğun bir şekilde başta mobil cihazlar olmak üzere genel ağ izlenebilirliği ve anormallik tespiti konusunda çalışmalar yapmaktadır.