İnternet üzerindeki özel verileriniz tehlikede mi?

Devlet özel verilerinize erişmek isterse, hangi firmalar kullanıcının yanında olur?

İnternet kullanırken Google ya da Facebook gibi bir çok siteye düşünceleriniz, konuşmalarınız, deneyimleriniz ya da fotoğraflarınız konusunda güvenmiş kabul ediliyorsunuz. Fakat eğer işlerin rengi değişirse ve devlet kişilerin özel verilerini bu firmalardan isterse, hangi firmalar kullanıcının yanında durmaya devam eder ve özel verilerinizi korur dersiniz?

The Electronic Frontier Foundation tarafından yapılan araştırmayla dünyadaki en önemli ve en kalabalık 18 ana internet şirketi bu sorulara tabi tutuldu. Aşağıdaki grafikte hangi firmaların kullanıcı dostu olduğunu görebilirsiniz.

Veri isteklerini kullanıcılarına bildiren firmalar arasında Dropbox, Linkedin, Sonic.net, Spiderdak, Twitter var. Google ise bazı şartlar koşuluyla bu kategoriye dahil oluyor. Özel veriler olarak düşündüğümüz mesajlarımız, fotoğraflarımız her zaman önemli gibi gözükmeyebilir. Ancak sosyal medya artık hayatımızın çok fazla içinde ve çok fazla veri bulunduruyor. Bu nedenle günden güne hayati değeri artıyor.

Devletin talebine karşı transparan olacak firmalar arasında Dropbox, bazı şartlarda Facebook ve Google,  Linkedin, Sonic.net, Spiderdak ve yine belli koşullarda Twitter var. Gelelim kullanıcıları için mahkemelerde gizlilik konusunda savaşacak firmalara. Amazon, Comcast, Google, Sonic.net, Twitter ve Yahoo var.

Gizlilik için Kongrelerde savaşarak kullanıcı haklarını koruyacak firmalar ise şu şekilde; Amazon, Apple, at&t, Dropbox, Facebook, Google, Linkedin, loopt, Microsoft, Twitter, Spiderdak ve Sonic.net. Listede Facebook’un kullanıcıları için mahkemeyi göze almayacağı dikkat çekerken, Google’ın hemen hemen tüm konularda kullanıcı dostu olduğunu söyleyebiliriz.

Filistin'i resmen kabul etti
YouTube, televizyonu geride bıraktı
Hyundai i20 fiyatları dibi gördü, Clio'dan bile ucuz
Sonraki Haber