Hep duyduğumuz 3G ve 4G nedir? biliyor muyuz?

Geçtiğimiz yıllarda sıkça duymaya başladığımız 3G ve ileride çokça duyacağımız 4G nedir?

Son yıllarda hayatımıza zembille düşer gibi düşen ve bir o kadar da iddaalı giriş yapan 3G ve 4G teknolojisi nedir? ne değildir? , bu konuda biraz bahsedeceğiz.

Aslında 3G teknolojisi uzun yıllar önce yurtdışında kullanılmaya başlandı, bu sayı Türkiye'ye geleli fazla olmadı. 3G teknolojisini Türkiye'de bulunan GSM operatorlerinden ilk Telsim, yani günümüzde değişen adıyla Vodafone tanıştırdı.

Diğer GSM Operatorlerinin bu geçişe ayak uyduramaması ve geçmesinin gecikmesinden ötürü mahkemelik olundu. Firmalar birbirine dava açtı. 3G teknolojisini biraz daha geciktiren Vodafone diğer firmalar ile birlikte alt yapılar tamamlandıktan sonra tüm Türkiye'de genel geçiş tamamlandı, ve operatorler 3G hızmeti vermeye başladı.


Kısaca 3G nedir ?

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (International Mobile Telecommunications-2000) (IMT-2000), ya da daha bilinen adıyla 3G (orijinal açılımı 3rd Generation), 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir.

Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını (HSPA+ ile iniş yolunda 14.4 Mbit/s ve çıkış yolunda 5.8 Mbit/s'e ulaşan hızları) desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği üçüncü nesil (3G) mobil telefon standartlarını gelişimin hızlanması, bantgenişliğinin artması ve daha geniş uygulamaların desteklenmesi için tanımladı. Örneğin, GSM (şu anki en yaygın cep telefonu standardı) sadece ses değil, aynı zamanda 14.4 kbps hızlarında devre anahtarlamalı veri aktarımını destekler; ancak çokluortam uygulamalarının desteklenmesi için 3G'de paket anahtarlamalı verilerin daha iyi spektral verimlilikte ve daha yüksek hızlarda aktarılması gerekmektedir.

Paket anahtarlaması sayesinde 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. Özet olarak, 3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.

Kısaca 4G nedir?

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps'dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.4G, iletişimler sisteminde, 'dördüncü nesil' terimine ait bir ilintilendirmedir. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veriler ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca IP çözümü sağlar

4G, tamamıyla IP tabanlı, kablolu veya kablosuz bilgisayar, tüketici elektroniği, iletişim teknolojileri ve iç ve dış ortamlarda sırası ile servis kalitesi ve yüksek güvenliğiyle herhangi bir zamanda herhangi bir yerde her türlü ağ hizmetini tek bir noktada birleştirerek makul fiyat ve tek faturalandırmayla gerçekleştirecek, 100 Mbit/s ila 1 Gbit/s veri iletim kapasitesini sağlayabilen sistemlerin sistemi ve ağların ağı olmayı hedefleyen bir hizmettir.

4G'ye bağlı LTE teknolojisini ilk Japonya'da NTT DoCoMo firması 2004 yılında duyurmuştur.

17 Ağustos 2009'da ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından yapılmıştır. ABD'nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.

Test sırasında video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir. Hizmetin tüm ABD'yi yayılması ise 2013 yılını bulacak.

3G ile 4G arasındaki farklar nelerdir?


"3G" veya "4G" içerisinde bulunan "G", jenerasyonu temsil ediyor. Genellikle her yeni "G" için yeni bir telefon almanız ve mobil şebekenizin bunu desteklemesi, gerekiyorsa pahalı yükseltmeler yapması gerekir. 1G, analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu.

Ancak daha sonra işler biraz karıştı. ABD'de 2003'de ortaya çıkan 3G, minimum 144Kbps internet hızı vaadediyor ve "mobil genişbant" sağlamayı amaçlıyordu. Bugün 3G'nin birçok çeşidi var ve bunlar ile 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız elde etmeniz mümkün. 

4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor. "4G" adını taşıyan çok sayıda teknoloji mevcut ve bu nedenle terim, neredeyse anlamını yitiriyor. 4G teknolojileri arasında HSPA+ 21/42, WiMAX ve LTE bulunuyor. Bazılarına göre sadece LTE gerçek 4G iken, bazılarına göre hiçbiri yeterince hızlı bir bağlantı sunmuyor.

Teknoloji basınından derlenmiştir.


2011'in en çok dinlenen parçası seçildi!
Bir başarı öyküsü ve biten Megaupload rüyası!
iPhone kullanıcıları bu tuzağa dikkat: Her an dolandırılabilirsiniz
Sonraki Haber