Fiberde yeni dönem için imzalar atılıyor

Bugün imzalanması beklenen bir protokolle Türkiye'deki fiber altyapılar ortak kullanıma açılıyor.

Uzun yıllardır sektörde tartışılan bir konu olan fiber altyapıların ortak kullanımı konusu bugün nihayete erdiriliyor. Ortaya çıkan durumun geçmişi ise fiber altyapıların kurulmaya başlandığı yıllara dayanıyor. Başta GSM operatörleri Türk Telekom, Turkcell ve Vodfone olmak üzere Türksat'ın da dahil olduğu bu konuda en önemli sorun her sağlayıcının kendi fiber hattını kurmaya çalışmasıyla başlamıştı.

Takdir ederseniz ki her sağlayıcının her yere hat çekebilmesi mümkün olmadığı gibi bunu yapmaya kalkışması da farklı türden kaoslara neden oluyordu. Uzun yıllar sokakların kazılmasından şikayet eden bir ülke olarak her operatörün kendi hattını çekmesi sürekli kazı ve altyapı faaliyeti oluşturacağından belediyelerin tepkisi olmuş ve bazı belediyeler bu tarz kazılara izin vermemeye başlamıştı.

Altyapının paylaşıma açılması bundan birkaç yıl önce de gündeme gelmişti. Ancak ticari bir tarafı da olan konu altyapı sağlayıcılarının anlaşamamasından dolayı ortak bir paydada buluşulamamasına neden olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, fiber altyapıların ortak olarak kullanıma açılacağını belirterek bu konudaki müjdeyi verdi. Bugün yapılacak, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Grand Ankara Hotel’de gerçekleştirilecek imza töreninde yeni bir dönemin kapıları açılacak. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Türksat CEO’su Cenk Şen arasında imzalanacak protokolle Türkiye telekomünikasyon devleri kullanılmayan sabit elektronik haberleşme altyapılarını karşılıklı kullanıma açacaklar.

Ortak kullanım birçok fayda sağlayacak

Bu protooll ülke için birçok fayda sağlayacak: Öncelikle ortak altyapı tekel oluşumunun önüne geçecek. Altyapı sağlayıcıları yeni gelir imkanları elde edecek, altyapı kurulumu için zaman , para ve emek kaybı yaşanmayacak. Ayrıca oluşan yeni potansiyelin son kullanıcıya daha fazla seçenek ve maliyet avantajı da sağlaması bekleniyor. Öte yandan atıl duran ve kullanılmayan altyapıların da bu sayede ülke ekonomisine katkıda bulunması da önemli bir kazanım olacak. Bu ve benzeri birçok faydanın da beraberinde geleceğini söylemek gerekiyor.

5G'nin önü de açılıyor

Fiberde ortak altyapı kullanımının önemli bir faydası ise yüksek hız ihtiyacı olan 5G teknolojisi için büyük bir adım atılmış olacak. Bu sayede çok daha hızlı bir altyapının önü de açılmış oluyor. Yani ülkemiz için önemli bir adım.

Ülkemizde bu tarz güzel gelişmelerin güzel sonuçları olmasını temenni ediyorum. Fiber altyapının ortak kullanımı hem ülkemiz, hem şirketler hem de biz kullanıcılar için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bu gelişmenin sonuçlarını önümüzdeki yıllarda hep beraber göreceğiz.

İşte BTK'nın 2017 4. çeyrek raporuna göre sayılarla Türkiye'deki fiber altyapısı:

  • Türk Telekom'un fiber altyapısının uzunluğu: 256 bin 474 km (bir önceki yıla göre yüzde 12.3 arttı)
  • Alternatif işletmecilerin fiber altyapısının uzunluğu: 68 bin 193 (bir önceki yıla göre yüzde 9 arttı)
  • Türkiye'deki toplam fiber uzunluğu: 324 bin 667 km
  • Türkiye'deki fiber abone sayısı: 2.3 milyon
  • Sabit genişbant pazarında fiber pazar payı: yüzde 19.6.
  • Fiber abone sayısı bir önceki yıla göre yüzde 21.3 oranında arttı
Amazon'un birçok kullanıcısını banladığı ortaya çıktı!
Seçim sandığı bilgisi E-Devlet'te!
Microsoft Teams için harika özellik: Toplantılarda istediğiniz dili konuşabileceksiniz
Sonraki Haber