Facebook kullanıcı bilgilerini gizlice satıyor
Facebook’un patronu Mark Zuckerberg’e karşı kampanya yürüten bilgi gizliliği uzmanı Marc Rotenberg, sosyal ağın kullanıcı bilgilerini gizlice sattığını iddia etti.
Facebook'un 87 milyon üyesinin verilerini yasadışı olarak kullanmasının ardından başlayan skandalla ilgili olarak yeni bilgiler çıkmaya devam ediyor. Gazete Habertürk gazetesinden Nalan Koçak'a özel bir röportaj veren hukukçu Marc Rotenberg’e göre Facebook kullanıcı verilerini gizlice satıyor. Georgetown Üniversitesi’nde ders veren Rotenberg aynı zamanda Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi’nin (EPIC) başındaki isim. Kendisi Zuckerberg aleyhine kampanyalar yürüttü ve dava açtı. Yani yıllardır Facebook’un ensesinde.
Facebook’un kullanıcılarını izinsiz takip etmesinin boyutu ne?
Hem kullanıcılarının hem de kullanıcısı olmayan şahısların detaylı bir profilini çıkarıyor ve saklıyor. Tuttukları veriyi ölçmek çok zor. Ama Facebook’ta her bir sayfaya tıkladığınızda kaydediyorlar. Ya da Messenger’da her mesajlaştığınızda... Dahası görüntülü görüşmeleriniz bile kaydediliyor. Kullanıcıların tahmin ettiğinden çok daha fazla bilgi kayda geçiyor.
“Kullanıcı olmayanların da bilgileri kaydediliyor” dediniz. Nasıl?
Mesela kişiler listeniz yoluyla. Bu listede Facebook kullanıcısı olmayan kişilerin isimleri olabiliyor. Facebook ya da uygulamalar bu listeleri ele geçirebiliyor ve pek çok bilgi elde edebiliyorlar.
Tüketici profili çıkarmak için özellikle hangi bilgilere ulaşıyorlar?
Mesela yeme alışkanlıklarınız. Vejetaryensiniz, Facebook’ta hikâyenizde ya da Messenger’da birileriyle “Burada çok iyi bir vejetaryan restoran buldum” bilgisini paylaştınız. Facebook, arkadaşlarınızla paylaştığınız o bilgiye bakıyor ve “Aha şimdi bu kişiye vegan restoranların reklamlarını göstermeye başlayacağız” diyor. Yani sizin bilginizi reklamverene satıyor.
Örneğin bir sağlık endişem var. Ya da cinsel kimliğimi saklıyorum ama ona göre paylaşımlar yapıyorum. Kısacası Zuckerberg annenizden bile çok şey biliyor, değil mi?
Annenizle ilişkinizi bilemem tabii ama kesinlikle daha çok şey biliyor. Büyük resim çok ilginç, gizlice profilimiz çıkarılıyor. Google ve Facebook’a karşı doğru düzgün bir kontrol mekanizması da yok, elimizde sadece kamuoyu baskısı var.
Yani bir dağın başında, teknolojiden uzak yaşamıyorsanız Facebook neredeyse herkesi izliyor!
Kesinlikle. Çok ciddi olduğunu düşündüğümüz bir durum daha var. Facebook yüz tanıma için çok gelişmiş teknikler geliştirdi. Bir fotoğraf paylaşıyorsunuz. Önce görüntüyü tespit ediyor, sonra veritabanıyla karşılaştırıyor. Kullanıcılar da Facebook’a yardım ediyor. Her seferinde bir arkadaşınızı etiketlediğinizde, Facebook’a şu bilgiyi veriyorsunuz: “Evet, bu kişi benim arkadaşım.” Yüz tanıma sistemleri sayesinde, kimliğini açık etmek istemeyen kişilerin kimliğini belirleme kapasitesine sahip bir başka şirket yok! Çok büyük güvenlik açığı.
Röportajın tamamını okumak için HaberTürk internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.