Milyonları böyle kandırıyorlar
Son yıllarda ortaya Çiftlik Bank ve benzeri yöntemler binlerce kişinin paralarının buharlaşmasına yol açtı. İşte son 3 yılda ortaya çıkan platformlar ve topladıkları para miktarı.
Türkiye gündeminin en önemli konularından biri haline gelen Çiftlik Bank, yüksek gelir vaadi ile yaklaşık 80 bin kişiyi 500 milyon TL dolandırdı. Ancak Türkiye’de bu tarz sistemlerin sonu gelecek gibi görünmüyor. Son 3 yılda yüksek gelir iddiası ile ortaya çıkan bu tarz platformlar binlerce kişiyi dolandırdı.
Bu sistemlerin bazıları fiziksel ürünler de satarak yaptıkları işi yasal göstermenin yollarını da bulmuştu. Bazıları ise Çiftlik Bank örneğinde olduğu gibi oyun ya da Bitcoin madenciliği gibi farklı kılıflarla ‘Ponzi’ olarak bilinen saadet zinciri mantığını uygulamıştı.
Bu sistemlerin tamamında üyelerin belli bir oranda para yatırmaları isteniyor. Bu paraların bazen karşılığı olurken (bilgisayar, temizlik malzemesi ya da benzeri gibi) bazen olmuyor. Piramit sistemi ya da Ponzi olarak bilinen bu sistemlerde her yeni üye bir önceki üyeye para kazandırıyor. Bu sayede sistem belli bir çöküş noktasına (yeni üye bulamayana kadar) büyümeye devam ediyor. Yeni üye bulunamayacak ya da yeni üyeler eskilerini sübvanse edemeyecek noktaya gelindiğinde ise iş işten geçmiş oluyor. Genelde bu tarz sistemlerde kurucular ya ortadan kayboluyor ya da ülkeyi terk ediyor. Ülkeyi terk edemeyenler ise hapis ile cezalandırılıyor.
Ponzi nedir?
1903 yılında ABD‘ye göçmen olarak gelen İtalyan Charles Ponzi tarafından bulunan bir yöntem ilerleyen yıllarda onun ismiyle anılmaya başladı. Dükkanının kapısına, '45 günde yüzde 50, 90 günde yüzde 100 kar' yazar Charles Ponzi, ilk yatırımcılara, son gelen yatırımcıların ödemelerinden kar payları zamanında ve eksiksiz yatırır. Kısa süre içinde dükkanının önünde kuyruklar oluşur. Ancak bir süre sonra sistem çökünce hapse giren Ponzi, daha sonra başarısız bazı girişimlere imza attı. Ponzi tekrar başarılı olamasa da bu sisteme ismini vermiş oldu.
Günümüzde sadece Türkiye‘de değil dünya çapında bu tarz Ponzi sistemleri bulunuyor ve milyonlarca kişiden para toplanmaya devam ediyor.
Aşağıdaki listede görülen platformlar son 3 yılda ortaya çıkanlar ve toplamda yaklaşık 350 bin üyeden 8 milyar TL'ye yakın para topladı. İşte Çiftlik Bank tarzı platformlar, üye sayısı sayısı ve dolandırdıkları para miktarları:
Çiftlik Bank
En son platformlardan biri olan Çiftlik Bank, 80 bin üyeden 550 milyon TL toplamayı başardı.
Kairos
Büyük vaatlerle ortaya çıkan Kairos’a 50 bin kişi üye olmuştu. 2017 yılı başında kapatılan sistemin o dönem 85 milyon TL para topladığı iddia edildi.
Coinspace
Yine benzer bir mantıkla çalışan Coinspace, 25 bin üyeden 420 milyon TL topladı.
Epitelyum
21 bin üyesi olan Epitelyum da 150 milyon TL para toplamayı başardı.
MMM
Bir başka platform olan MMM, 30 bin üyeden 220 milyon TL para toplamıştı.
Get My Ads
Bu sistem de 50 bin üyeden 95 milyon TL toplamıştı.
Nilfa
Bir diğer platform olan Nilfa, 3 bin üyeden 40 milyon TL para almayı başardı.
Ankaway
Bin gibi oldukça az bir üye sayısına ulaşan sistem 100 milyon TL para toplamıştı.
Trafic Ads
20 bin üyeye ulaşan sistem 35 milyon TL para topladı.
E-dinar
Bu sistem ise 15 bin üyeye ulaşıp 110 milyon TL para topladı.
Questra Holding
15 bin üyeye ulaşan bu sistem de 55 milyon TL para topladı.
Flexkom
40 üyeye ulaşan sistem 30 milyon TL paranın buharlaşmasına yol açtı.
Hurdaevim
Bu sistem de 2700 üye ile 2 milyon 300 bin TL para topladı.
Ca-Plus AŞ
Bu sistem de 3 bin üye ile 3.5 milyon TL para topladı.