Cem Kıvırcık yazdı: Güvenli İnternet Günü

Cem Kıvırcık Dijital Gündem köşesinde bu hafta Güvenli İnternet Günü'nü ele alıyor ve bazı önemli noktalara dikkat çekiyor.

Bu yazı 5 Şubat 2019 tarihinde yazıldı... Yani “Güvenli İnternet Günü”nde...

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte, çocukların ve gençlerin bilinçli ve güvenli internet kullanmalarını desteklemek için 1999 yılında Avrupa Birliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan Güvenli İnternet Programı kapsamında 2004 yılında INSAFE (European Safer Internet Network ağı kuruldu.

Cem Kıvırcık yazdı: Güvenli İnternet Günü

INSAFE, Güvenli İnternet Günü’nü bu yıl dünyada 130 kadar ülkede kutluyor. Türkiye’de de “Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete...” teması ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda kutlamalar yapılıyor.

Çocukların ve gençlerin daha bilinçli ve güvenli internet kullanımı için yapılan bu çalışmaları yürekten desteklemekle birlikte dikkatimi çeken bazı noktaları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Meclis Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde Güvenli İnternet Günü kutlamaları ve etkinliklerinin daha yoğun ve daha etkili bir şekilde gerçekleştiği kanaatindeyim.

Belki de ülkemizin içinde bulunduğu şu konjonktürde öncelikler değişmiş olabilir ama Güvenli İnternet Günü’nün öneminin altının çizilmesi bugünlerde çok daha elzem gibi görünüyor. Dolayısıyla internet servis sağlayıcı ve operatörlerden gelen kutlama mesajlarının ötesinde etkinlikleri de görmek isterdim açıkçası...

BTK’nın Ankara’daki binasında son derece önemli ve verimli etkinliklerin yapıldığının, hatta 5 Şubat tarihinde de Güvenli İnternet Günü ile ilgili bir etkinliğin yapıldığının farkındayım ve bu çalışmaları da takdirle izliyorum.

Ancak, tekrar Yıldırım’ın bakanlık dönemine atıfta bulunarak böyle önemli bir etkinliğin kamuya mal olması ve daha geniş çevrelerde benimsenebilmesi için hükümetin daha üst noktalarında da sahiplenilmesi ve yaygınlaştırılması fikrindeyim. Elbette ki bu benim şahsi kanaatim...

Öte yandan dikkatimi çeken bir başka nokta, Güvenli İnternet Günü web sayfası olan www.gig.org.tr’ın güvenlik sertifikası, yani SSL (Secure Sockets Layer) sahibi olmaması. Sayfanın hemen sol üst köşesinde “Güvenli değil” ibaresini görmek, güvenli internetin bayrağını taşıyan bir organizasyonun web sitesinde çok da hoş durmuyor.

Elbette bunlar ufak tefek sorunlar ve aşılamayacak meseleler değil... Lakin, bizim amacımız da üzüm yemek... Bağcı daha güzel üzümler yetiştirsin diyedir tüm çabamız...

Uzun lafın kısası, ülkemizin ve 5 Şubat Güvenli İnternet Günü’nü tüm dünyada bizlerle birlikte kutlayan bütün ülkelerde yaşayan çocukların ve gençlerin internetin karanlık yüzünden ırak kalması dileğiyle...

Sevgiyle kalın...

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

Google'da bu hafta bunları aradık 28 Ocak - 4 Şubat 2019
Google+ verilerinizi indirin!
Galaxy S25 Slim özellikleri belli oldu
Sonraki Haber