"Bulut Bilişim Teknolojisi" Nedir?
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz "Bulut Bilişim Teknolojisi" nedir?
Son zamanlarda "Bulut Teknolojisi" ismini çok sık duyar olduk. Peki nedir bu teknoloji? Bu teknolojiyi özel kılan nedir? "Bulut Teknolojisi" bilişimin geleceği olarak lanse ediliyor. Sebeplerine bakacak olursak, sınırsız veri depolama ve verilerimize her yerden ulaşabilme imkanı sunmasıdır.
Günümüzdeki kullanıcılar kullandıkları cihazlarda daha çok veri depolamak istiyorlar. Teknoloji firmaları da bu ihtiyaca cevap vermek adına, çıkardıkları ürünlerde veri kapasitesini her geçen gün arttırma eğilimi gösteriyorlar. Üretilen masaüstü bilgisayarlar, notebooklar, netbooklar, akıllı telefonlar, tabletler ve daha bir sürü mobil cihazların ve elektronik aletlerin kapasiteleri arttıkça fiyatları da artıyor.
Veri saklama konusunda sıkıntıya girdiğiniz bir durumda "Bulut Teknolojisi" imdadınıza yetişiyor. "Bulut Teknolojisi" nde verilerimiz kendi cihazlarımızda değil, kullandığımız servisin sunucularında tutuluyor. Böylece çok düşük bir kapasiteli bir veri saklama birimimiz olsa bile internet aracılığıyla ile istediğiniz her yerden her türlü bilginize ve kişisel verilerinize anında erişim sağlayabiliyor, istediğiniz işlemleri anında gerçekleştirebiliyorsunuz.
Günümüzde bulut bilişim teknolojisini kullanan ve hizmet veren bazı kurum ve kuruluşlar aşağıda yer almaktadır:
- Dropbox
- Ubuntu One
- Windows Live Skydrive
- Google servisleri (Google Dökümanlar, Picasa...)
- Mobile Me
- iCloud
- iOmegaCloud
- Box.net
- Ttnet Netdisk
- Slax Drive
- Google Drive
Aralarında Google ve Microsoft'un bulunduğu bulut bilişim teknolojisi hizmetleri şuanda dünyada en çok kullanılanlar arasında sayılmaktadır. Dropbox'da son zamanlar gelişimiyle göz dolduran başka bir bulut teknolojisini kullanan şirketler arasındadır.