BT Çözümlerini Benimseme Oranı Arttıkça Türk BT Yöneticileri Kısıtlı Bütçelerle Karşı Kaşıya Kalıyor

Türk BT Yöneticileri ve diğer kıdemli BT karar vericileri arasında yapılan anketin sonuçları açıklandı.

Küresel danışmanlık hizmetleri firması International Data Corporation tarafından Türk BT Yöneticileri ve diğer kıdemli BT karar vericileri arasında yapılan anketin sonuçlarına göre Türkiye’deki BT liderleri ülkede süregelen ekonomik ve politik karışıklık nedeniyle önümüzdeki 12 ay süresince biraz daha temkinli harcama yapmayı planlıyorlar. Anket aynı zamanda BT yöneticilerinin, veri merkezlerinin modernizasyonu ve iş sürekliliği felaket kurtarma projelerinin özellikle ön plana çıktığı kurumsal uygulamalara ve altyapı yatırımlarına öncelik verdiğini ortaya çıkarıyor. 

Ülke çapındaki teknoloji liderlerinin harcama önceliklerini kesin olarak ortaya koymaya yönelik olarak hazırlanan IDC’nin “2014 Türkiye CIO Anketi”, üretim, finans, enerji, petrol ve gaz, medya, sağlık, perakende, eğitim, turizm, taşımacılık ve kamu dahil olmak üzere birçok dikey pazardan farklı fikirleri bir araya getirecek şekilde tasarlandı. Ve sonunda bu anket Türkiye’nin lider kuruluşlarındaki BT yöneticilerinin bilgi teknolojilerini her geçen gün daha fazla iş değeri yaratmak için kullandıklarını ortaya koydu. 

IDC Türkiye’de araştırma müdürü olarak görev yapan Melih Murat’a göre: “BT’nin gelişen iş anlayışı dönüşümsel projelerin kilit başarı faktörlerinden bir tanesidir ve Türk kurumları BT departmanında, organizasyonel ihtiyaçların hem iş hem de BT yönlerini anlayabilen ara roller yaratmayı düşünmelidirler. Mobil, büyük veri, sosyal ve bulut çözümleri, Türk organizasyonları tarafından benimsenen dönüşümsel teknolojiler olarak ön plana çıkmaktadır ve her bir çözüm farklı bir olgunluk seviyesine sahiptir.” 

Mobilite hala Türk BT yöneticileri için en büyük önceliklerden bir tanesi ve ankete katılanların %35’i organizasyonel verimliliği ve üretkenliği artırabilmek için mobil iş güçlerini artırmayı planlarken rekabetçi güçlerini de artırmayı hedeflediklerini söylüyor. Çalışanlar şirketin mobil cihazlarını kullanmaya başlasa da ankete katılan organizasyonların yarısı henüz resmi bir kendi-cihazını-getir (BYOD) politikası oluşturmaya yönelik hiçbir planlarının olmadığını söylüyor. Yukarıda özetlenen dönüşümsel teknolojiler içerisinde sosyal platform, BT yöneticilerinin gündeminde en düşük öncelik sırasına sahiptir. Buna rağmen, ankete katılan organizasyonların %71’i sundukları fırsatlar hakkında daha fazla farkındalık yaratmak için sosyal ağları kullandıklarını ve halkla ilişkiler faaliyetlerinde bulunduklarını kabul ediyor. 

Hizmet olarak yazılım (SaaS) önümüzdeki üç yıl boyunca en büyük kamu bulut hizmeti olarak kalmaya devam edecek. Ankete katılanların %60’ından fazlası kamu bulut hizmetlerini uygulamış durumda ya da uygulamayı planlıyor ve özel bulut açısından bakıldığında da bu tarz ortamları kurum içi kaynaklarda yönetmeye yönelik çok ciddi bir eğilim kendisini hissettiriyor. BT güvenliği ve veri üzerindeki kontrolün kaybedilmesine yönelik korkular, Türkiye’de henüz bulut benimseme stratejisi geliştirmemiş olan kurumlar tarafından belirtilen ana negatif faktörler olarak karşımıza çıkıyor. 

Melih Murat, “İş Zekası Türkiye’deki büyük ve orta ölçekli kurumlar için kilit yatırım alanlarından bir tanesi,” diyor ve ekliyor “Kurumlar tahminsel analitiğe daha fazla odaklanmış durumda; ankete katılanların %54’ü bu teknolojiye yatırım yapmayı planladıklarını belirtirken, bu sonucun daha iyi karar verme ve strateji geliştirme süreçlerine olan talebi ortaya koyduğu söylenebilir. IDC’nin en son öngörüleri de kurumların daha kapsamlı bir “büyük veri” yaklaşımına kısa vadede geçmeyeceğini ve BT uygulamalarının yatırım geri dönüşünü ölçerken zorluklarla karşılaşmaya devam edeceklerini gösteriyor. Aynı zamanda, yeni teknoloji uyglamalarının üstesinden gelebilecek yeterince becerikli BT personelinin bulunması ve elde tutulmasına dair problemler de yönetim kanadındaki en büyük endişe olmaya devam ediyor.” 

Araştırma Hakkında 
IDC’nin “2014 Türkiye CIO Anketi Bulguları: Hizmetler ve Yazılım Perspektifi” (IDC # CEMA20494) gelecek yıllar için BT Yöneticilerinin önceliklerine dair detaylı bir bakış açısı sunmaktadır. Çalışma ayrıca Türkiye’deki BT pazarını şekillendiren kilit zorluklara ve benimseme trendlerine dair çok değerli bakış açıları sunuyor. 

IDC Hakkında 
International Data Corporation (IDC), bilgi teknolojisi, telekomünikasyon ve tüketici teknoloji pazarları için pazar istihbaratı, danışmanlık hizmetleri ve etkinlikler konusunda önde gelen global sağlayıcıdır. IDC, bilişim profesyonellerine, yöneticilere ve yatırım grubuna teknoloji satın alımlarında ve iş stratejisinde bulgulara dayanan kararlar verebilmeleri konusunda yardım eder. 1000'den fazla IDC analisti, dünya çapında 110'dan fazla ülkedeki teknoloji ve endüstri fırsatları ve trendleri konusunda global, bölgesel ve yerel uzmanlık sunar. IDC, müşterilerinin temel ticari hedeflerine ulaşmalarında onlara yardımcı olmak için 50 yıldan uzun bir süreden beri stratejik tahminler sağlamaktadır. IDC, dünyanın önde gelen teknoloji, medya, araştırma ve etkinlik şirketi olan IDG'nin bir yan kuruluşudur. IDC hakkında daha fazla bilgiyi www.idc.com sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. 

Orta Doğu, Afrika ve Türkiye'de IDC 
IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye bölgesi için bölge merkezi Dubai'de olan ve Riyad, Kazablanka, Nairobi, Lagos, Johannesburg ve İstanbul'da ofisleri bulunan koordineli bir ağa sahiptir. Kapsama alanımız yerel tahminleri uluslararası bir perspektifle birleştirerek bu dinamik bölgelerdeki pazarlar konusunda kapsamlı analizler sağlar. Pazar istihbarat hizmetlerimiz derinlik, tutarlılık, kapsam ve doğruluk konusunda eşsizdir. IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye şu anda bölge çapında 125'in üzerinde analist, danışman ve konferans çalışanına sahiptir. 

Bu Android uygulaması ile internet olmadan web'de gezinin
ICQ'nun Bilmeniz Gereken En Önemli 5 Özelliği
Bak işine Samsung, Apple rakiplerine yine fark attı
Sonraki Haber