Analiz: Dijital cüzdan, ilk tercih edilen ödeme yöntemi olacak

Ülkemizdeki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 90 civarında ve mobil telefon kullanıcı sayısı 67 milyonu aştı. Mobil cihaz sayısındaki artış ile birlikte alışveriş, fiziksel mekânlara bağlı olmaktan çıktı ve mevcut ödeme sistemlerine alternatif çok sayıda

Mobil ödeme sistemleri ve mobil bilgi sistemleri NFC çipi üzerinde gelişmektedir. Apple kendi teknolojisi iBeacon ile bluetooth üzerinden bu servisleri kullanmak istese de kulanıcının Bluetooth aktivasyonu yapması ve terminal ile bir şekilde bağlantı onaylaması gibi ayrıntıları bu teknolojinin kullanımını zorlaştırmaktadır.

Oysaki NFC teknolojisi kullanan akıllı telefonlarımız ile otobüslerde, duraklarda ve NFC çipi ile ödeme kabul eden yerlerde sadece telefonumuzu terminale dokundurarak tüm bilgileri ve ödeme işlemlerini yapabilmekteyiz.

Aon dönemde ödeme sistemleri alanında hızlı bir dönüşüm söz konusu. Ödeme sistemlerinde; sanal POS, kredi, ön ödemeli ve banka kartları, çevrimiçi, mobil alışveriş, ATM, Kiosk, EPOS ve yakın alan gibi teknolojiler kullanılıyor. Bunlara ilaveten mağaza içi alışveriş, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme yöntemleri gibi geniş bir ödeme alternatifi bulunuyor. Günümüzde ise mobil cihaz sayısının artması ve yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret, evrilmeye ve hızla m-ticarete dönüşmeye başladı.

Yeni ödeme sistemleri, pazarlama stratejisinin bir parçası olmalı

6493 sayılı yasa ile düzenlenmeye çalışılan “Ödeme Sistemleri Pazarı” konusunun, nakit ve kartlı işlem yapan perakende, finans, ulaşım, eğitim, sağlık, internet ve telekom gibi sektörleri, dolayısıyla ticaret ile uğraşan herkesi yakından ilgilendirdiğine görmekteyiz. 90’larda sadece bir ödeme sistemi kullanılırken, bugün internet, mobilite ve e-ticaret ile hayatımıza giren 150’ye yakın ödeme sistemi mevcut. Yeni ödeme sistemleri ise çok yakında zamanda kullanılmaya başlanacak. Pazarlama stratejisi oluştururken, müşterilerin ödemelerini yapacağı sistemler göz ardı edildiğinde strateji de otomatikman eksik kalmış olduğunu görmekteyiz.

Ödeme sistemleri, mobil ticaret ve dijital cüzdan ekseninde gelişecek

Akıllı mobil cihaz sayısındaki hızlı yükseliş sayesinde alışveriş yapmanın fiziksel mekânlara bağımlı olmaktan çıktığını görmekteyiz. Artık alışverişlerin istenilen mekân, zaman ve cihaz ile anında yapılabilir hâle geldiği ve ödemelerin artık kullanıcının zamanını almadığına şahit olmaktayız. “Carlisle & Gallagher Consulting Group’un araştırması gibi yeni yayımlanan araştırmalara göre; dijital cüzdanlar, 2017 yılı itibariyle akıllı telefon kullanıcılarının ilk tercih ettiği ödeme yöntemi olacak. Bugün Türkiye’de mobil telefon kullanıcı sayısı yüzde 90 penetrasyon ile 67 milyonu aştı. Bu durum, ödeme sistemlerinin mobil ticaret ve dijital cüzdan ekseninde gelişeceğini gösteriyor.”

Ödeme sistemleri, artık sadece bankaların sorumluluk alanında değil

“Ödeme sistemleri, ilk sanal POS’lardan çok kanallı yöntemlere evrildi ve bugün artık bankaların sorumluluk alanlarından çıkmaya başladı. Fiziksel perakende alışveriş yöntemleri, çevrimiçi (online) alışveriş, temassız ödeme ve mobil alışveriş yöntemleri ile desteklendiği için alışveriş ve ticaret hacimleri de büyümeye başladı.”

Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret hızla m-ticarete dönüşüyor

Perakende, finans, sigorta, ulaşım, eğitim, sağlık, internet ve telekom dünyası için geliştirilmesi gereken fiziksel ve dijital tüm kanallardan (omni-channel) ödeme sistemi mimarisinin temel ve destek platformlarının üzerinde oluşturulacak servisler ve müşteri temas noktalarından oluşması gerektiğinin altını çizilirken; günümüzün yoğun ve sert rekabet ortamında firmaların rakipleri ile fark yaratacak, zengin abone gücüne dokunabilecek, mevcut müşterileriyle etkileşimi ve sadakati artıracak servislerin önemine de değiniliyor.

yemeksepeti.com'da online ödeme ile yemek ısmarlama devri başladı!
Playstore "Monster Abra A5" oyuncu laptop'ı kazanma şansı sunuyor
Bütçe dostu Oppo A5 TENAA'da ortaya çıktı, işte tüm özellikleri
Sonraki Haber