AB'den teknoloji devlerini üzecek telif uzlaşması!

Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi arasında telif hakları yasalarının dijital dünyanın şartlarına göre güncellenmesi konusunda yapılan müzakerelerde uzlaşı sağlandı.

Facebook, Twitter, YouTube ve Google benzeri platformlardaki telif haklarını düzenleyen ve bu platformların sahipleri tarafından pek hoş karşılanmayan AB yani Avrupa Birliği ülkelerindeki dijital telifleri düzenleyen güncellemeler konusunda yeni bir adım atıldı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dijital İç Pazardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi arasında telif hakları yasalarının güncellenmesi konusunda yapılan müzakerelerde uzlaşı sağlandığını duyurdu.

AB ülkelerinde dijital telif için yeni dönem

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, "Telif hakları konusunda anlaşma sağlandı. Avrupalılar artık dijital döneme uygun modern telif hakkı kurallarına sahip olacak" dedi. Ansip, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Telif hakları konusunda anlaşma sağlandı. Avrupalılar artık dijital döneme uygun modern telif hakkı kurallarına sahip olacak." ifadesini kullandı.

Yasal olmayan içerikler hızlıca kaldırılacak

Yeni telif hakları düzenlemesinin internet kullanıcılarının haklarını koruyacağına işaret eden Ansip, düzenlemenin internet platformlarına yönelik kurallara da açıklık getireceğini belirtti. Ansip, eserlerin maddi karşılığının adil bir şekilde alınacağını, dijital platformların itiraz halinde yasal olmayan içerikleri hızlı bir şekilde kaldırmalarının sağlanacağını bildirdi. Telif hakkı düzenlemesinin ifade özgürlüğünü güvence altına aldığını vurgulayan Ansip, esprili biçimde değiştirilerek internet üzerinden yayılan video ve fotoğrafların ise yasaklanmayacağını belirtti.

Google Haberler için telif ödemek zorunda kalacak!


Düzenlemeyle, Google gibi internet platformlarının arama sonuçlarında haberleri yayınlayabilmek için içerik üreticilerinden ücret karşılığında lisans alması gerekecek. YouTube gibi platformların fikri mülkiyet haklarına aykırı içerikleri kaldırması ve içerik sağlayanlara daha fazla ödeme yapması sağlanacak.

Google, Facebook ve Twitter gibi dijital platformlar, çeşitli tedbirlerle kullanıcıların telif hakları yasalarıyla korunan ürünleri yüklemelerine engel olacak.

Düzenlemenin yasalaşması için resmi onay gerekiyor

AB Komisyonu, telif hakları kurallarının dijital çağa uygun biçimde güncellenmesini 2016 yılında teklif etmişti. Uzlaşının yasalaşması için Avrupa Parlamentosunun ve AB Konseyinin resmi onayı gerekiyor.

LinkedIn Live ile canlı yayın yapacak
BTK'den operatörlere 5G deneme izni!
Peugeot hodri meydan dedi, araba almak isteyenlere büyük fırsat
Sonraki Haber