Vestel Venüs Z20 inceleme

Vestel Venüs Z20 iddialı tasarımı ve özellikleriyle test merkezimize konuk oldu. Telefonun her türlü detayını sizler için inceledik.

Yerli teknoloji markalarının Türkiye'deki önemli temsilcilerinden Vestel birkaç yıldır telefon üretiyor. Venüs markası altında üretim yapan Vestel ilk yıllarda işi öğrenmenin etkisiyle daha basit ve tasarım anlamında iddialı olmayan modellerle yer almıştı. Köprünün altından çok sular aktı ve firma geçen yıllarda kendini epey geliştirdi. Tabir caizse işi öğrenen marka şu an Z, V ve e olmak üzere 3 farklı model ailesine sahip. Bu modeller içinde en güçlü olan serisi ise Z serisi. Bu serinin son üyesi olan Z20 ise hem tasarımı hem özellikleriyle iddialı bir model.

Vestel Venüs Z20 tasarımı

İlk olarak şunu belirteyim: Tasarım olmuş. Vestel telefon üretmeye yeni başlayan bir marka değil ama bugüne kadar ürettiği modeller tasarım anlamında biraz eski modaydı. Z20 ile firma tasarımda çıraklık döneminden ustalığa geçmiş. Telefonun kenarları 2.5D adı verilen yuvarlatılmış bir tasarıma sahip. Ayrıca arka yüzünün parlak olması (her ne kadar parmak izi sorunu olsa da) güzel olmuş. Arka yüzdeki çift kamera da telefonun yüzeyi ile aynı seviyede. Yani kamera ya da LED flaş çıkıntı oluşturmuyor.

Bize gönderilen sarı renk de tasarımın bu şıklığına katkıda bulunuyor. Telefonun Sedef Mavisi, İnci Siyahı ve Altın Sarısı olmak üzere 3 renginin bulunduğu, lansman renginin ise Sedef Mavisi olduğunu belirtelim.

Önden bakıldığında sağda güç tuşu ile ses açma kapama tuşu bulunuyor. Bu tuşlar hem küçük hem de birbirine fazla yakın. Tasarımla ilgili eleştireceğim en önemli sorun bu. Bunun dışında bir sıkıntı yok. SIM kart yuvası telefonun sol yanında bulunuyor. Bu yuvaya bellek kartı da yuvası da eklenmiş. Telefonun ün yüzünde LED flaş ve kamera yer alırken alt yüzünde ise USB Type-C şarj ve bilgisayar yuvasımikrofon deliği ve mono hoparlör yuvası bulunuyor. Kulaklık çıkışı ise 3.5 mm ve telefonun üst yüzünde yer alıyor. Ekran oranı 18:9 olan telefon günümüz modern standartlarını karşılıyor. Bu saatten sonra telefon alınacaksa bu orana sahip olanları tercih etmenizi öneririm.

Arka bölümde ise az önce de bahsettiğim gibi Dual kamera, çift ton LED flaş ve parmak izi okuyucu konumlandırılmış.

Telefonun gövdesi metal ve cam malzemeden üretilmiş. Bu da tasarımın güzelleşmesini ve şık bir duruş kazanmasını sağlamış. Ben tasarımı çok beğendim. Vestel bu işi öğrenmiş.

Vestel Venüs Z20 teknik özellikleri

Telefona güç veren işlemci Qualcomm'un Snapdragon 630. 2.2 GHz gücündeki bu işlemci 8 çekirdeğe sahip. RAM olarak 4 GB kullanan telefon 64 GB depolama alanına sahip. Ekranı 2160 x 1080 piksel olan telefonda ekran oranı 18:9, ekran yoğunluğu ise 427 ppi. Adreno 508 GPU, parmak izi okuyucu, 16 + 5 Megapiksel ana kamera, 8 Megapiksel flaşlı ön kamera, Android Ore işletim sistemi microSD bellek kartı desteği, Quick Charge 3.0 hızlı şarj, Fm Radyo, 4K video kayıt ve 3400 mAh pil telefonun diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Donanım özelliklerine baktığımızda ortalama bir cihaz karşımıza çıkıyor. Özellikle işlemci ortalamanın biraz üstünde bir seçim olmuş. Adreno 508 de benzer bir GPU. RAM ve depolama kapasitesi de ortalamanın biraz üstünde değerlere sahip. Özellikle depolamanın 64 GB olması iyi bir tercih olmuş. Bu sayede telefonda yer kalmama derdi ile ugraşmıyorsunuz.

Vestel Venüs Z20 kullanım özellikleri

Telefonda USB Type-C bağlantısı yer almasına rağmen kulaklık için 3.5 mm yuvası tercih edilmiş. Bu yuva üst yüze konumlandırılmış. Standart kulaklık çıkışının olması bence güzel. Ekranın çözünürlüğü 2160 x 1080 piksel. Bu da kullanım zevkini artıran önemli bir faktör oluyor. Ekran teknolojisi olarak IPS tercih edilmiş.

Telefonun gövdesi metal ve cam karışımı olduğundan ve arka yüz parlak tasarlandığından elden kayması kolay. Vestel sağ olsun hem ön hem arka yüz için kutuya ekran koruması eklemiş. Fakat bir de şeffaf silikon kılıf koysa daha iyi olurdu. Telefon her ne kadar Gorilla Glass ile korunuyor olsa da (hem arka hem ön yüz) bu tarz kılıf iyi olabilirdi.

Bir de bu arka yüzün parlak olması bir yandan ayna efekti verirken diğer yandan parmak izi ile dolmasını sağlıyor. Bize gönderilen telefon altın sarısı versiyon idi. Bu renk çok güzel görünüyor. Ama benim favori rengim Sedef Mavisi seçeneği oldu. Zaten reklamlarında gösterilen renk de bu.

Telefon bir dizi Vestel uygulaması da içeriyor. Kendi uygulama mağazası ve FM radyo bunlardan birkaçı. FM Radyo iyi olmuş. Meraklısı olan bir teknoloji. Telefonda parmak izi okuyucu da bulunuyor. Arka yüzde bulunan bu okuyucu cihazın gövdesine entegre edildiğinden kamerada olduğu gibi dışarı doğru bir çıkıntı oluşturmuyor. Parmak izinin okuma hızı iyi ve günlük olarak tüm beklentileri karşılıyor.

Vestel Venüs Z20 inceleme videosu

Sizleri telefonla ilgili hazırladığımız inceleme videosu ile baş başa bırakıyoruz:

 

 

Vestel Venüs Z20 ekstraları

Telefon aldığımız bilgilere göre ilk 6 ay beraberinde bir Bluetooth kulaklık ile beraber satılacak. Vestel'in Desibel K550 isimli bu kulaklığı şık görünümü ile bende tasarım anlamında olumlu izlenim bıraktı. Ses kalitesi de fena değil ama üst düzey bir beklentiye de girmeyin. Kulaklığın satış fiyatı (Haziran 2018) 90 TL civarında idi. Fiyatına göre güzel bir kulaklık olan ürün aynı zamanda kablolu olarak da kullanılabiliyor. Pilin bittiği durumlarda işe yarayan çok faydalı bir özellik.

Yine telefonla beraber verilen Vestel Cloud ile 50 GB depolama alanınız oluyor. Fotoğraflarınızı, videolarınızı, sevdiğiniz müzikleri, filmleri, dokümanlarınızı ve rehberinizi bu 50 GB kapasiteli depolama alanında yedekleyebiliyorsunuz. Hizmet sadece bir yıl boyunca ücretsiz sonrasında kullanım için ek ücret ödemek gerekiyor.

Telefonda bulunan Vestel Smart Center uygulamasıyla telefonunuzdaki dosyaları Vestel Smart TV’nize kolayca aktarın; isterseniz Vestel Remote uygulamasıyla telefonunuzu kumanda gibi kullanın.

Yine bunlara ek olarak FilBox, Diyetkolik, English Ninjas ve Bisu gibi platformlarda da indirim ve ücretsiz kullanımlar elde ediyorsunuz. Tabi bunların da belli bir süre için olduğunu söyleyelim.

 

Vestel Venüs Z20 performansı

Telefonda kullanılan işlemci, RAM ve GPU kombinasyonu her türlü uygulamayı rahatlıkla çalıştırabilecek bir güç sunuyor. Kullanım testlerimiz sırasında oyun oynamaktan günlük uygulamaları kullanmaya kadar bir dizi işlem gerçekleştirdik. Herhangi bir sorun yaşamadık.

Sentetik testlerde ise Antutu ve Geekbench testlerini kullandık. Aldığımız değerler aşağıda yer alıyor:

Antutu: 88295
Geekbench
Tek çekirdek 864
Multu çekirdek 4162

Rakamlar bu tarz bir donanım için yeterli seviyede.

Vestel Venüs Z20 kamerası


VZ20'nin iddialı olduğu alanlardan biri de kamerası. Telefonda ana kamera dual modüle sahipken ön kamera tek modülden oluşuyor. Ana kamera 16 Megapiksel ve 5 Megapiksel olmak üzere ikili modülden oluşuyor. Ana kameranın dual tone LED flaşı var. Ön kamera ise 8 Megapiksel çözünürlük sunuyor ve bu kamera için de ön yüzde bir LED flaş bulunuyor.

Ana kamerada HDR ve Su, Poster, Güneş, Negatif, Sepya ve Mono olmak üzere 6 farklı efekt özelliği bulunuyor. Ana kamerada bulunan Portre modu sayesinde arka planı bulanık fotoğraflar çekilebiliyor. Bu bulanıklık miktarını kolay bir arayüzle kullanıcı kendisi ayarlayabiliyor. Ancak bu modun biraz yavaş çalıştığını ve ışığın az olduğu ortamlarda kullanılamadığını belirtelim. Bu yavaşlık biraz can sıkıcı çünkü benzerlerine baktığımızda çok daha düşük donanımlı cihazların bile daha hızlı çalıştığını söyleyebilirim. Öte yandan ayarlar arasında yer alan Çift Yakalama Modu aynı karenin bir adet arka planı bulanık bir adet de normal fotoğrafının çekilmesini sağlıyor. Güzel bir özellik.

Telefonda ana kamerada çekim modu olarak Standart, Smart, Gece, Plaj, Manzara, Arka Plan Işığı, Spor, Gün Batımı ve Çiçekler olmak üzere 9 farklı seçenek yer alıyor. Bu modlar genel olarak görevlerini başarı ile yerine getiriyor.

Ön kamerada da bu 6 efekti kullanabiliyoruz. Ayrıca HDR özelliği de yine ön kamera ile beraber kullanılabiliyor. Haliyle ön kameranın çekim modları biraz daha az. Standart, Smart, Portre ve Gece Portre modu bulunuyor. Ön kameranın hemen yanına konumlandırılan LED flaş da güzel olmuş. Kullanışlı ve özellikle selfie çekimlerde aydınlatma adına işe yarıyor.

Vestel bu ikili ana kamera modülü bulanıklık yani Bokeh efekti için kullanıyor. Ana kameranın verdiği bu efekt güzel. Ancak biraz yavaş çalışıyor. Bu yavaşlık hem çekim öncesinde hem de çekim sırasında yaşanıyor. Bu yavaşlık telefonda Bokeh özelliğinin kullanılmasını zorlaştırıyor. Umarız ki Vestel yapacağı bir yazılım güncellemesi ile bu sorunu çözer.

Eğer yavaşlığı saymazsak telefonun kamerası sınıfının şartlarını karşılıyor. Ayrıca 4K video kayıt edebilmesi de önemli bir artı. Telefonla çektiğimiz örnek fotoğrafları yazımızımın içinde yer alan Galeri linkine tıklayarak görebilirsiniz. 

Vestel Venüs Z20 pil ömrü


Telefonda Li-Polimer 3400 mAh pil kullanılmış. Quick Charge 3.0 ile Hızlı Şarj teknolojisini destekleyen telefonun pili tamamen bitikken ve telefon kapalıyken yüzde 0'dan yüzde 100'e 1 saat 40 dakikada şarj edilebiliyor. Günlük kullanımda 1 günü rahatlıkla görüyorsunuz. Telefonu yoğun kullanmazsanız bu rakam 1.5 ve hatta 2 güne çıkabiliyor.

Telefonda PC Mark Battery Testi de yaptık. Bu testte 10 saat 16 dakika gibi yüksek bir değer de gördük. Uzun lafın kısası pil ömrü iyi.


Vestel Venüs Z20 fiyatı

Telefonu test ettiğimiz tarihte resmi fiyatı 2099 TL idi. Ancak N11 ya da Hepsiburada.com gibi satıcı ve mağazalarda telefonu 1750 TL'ye kadar bulabiliyorsunuz. Bu arada 2099 TL'lik fiyatın 6 ay geçerli olacak Bluetooth kulaklık hediyesi ile beraber verilen özel paket olduğunu hatırlatalım. Ancak 1750 TL bile olsa bu ürün sunduklarına göre biraz yüksek fiyatta kalan bir telefon. Bir de yerli markalar için psikolojik bir sınır var. Bu sınır son aylarda zorlanıyor olsa da belli bir rakamın üzerine çıkıldığında çok fazla rakip olduğundan işler farklı noktalara gelebiliyor.

Sonuç olarak Vestel Venüs Z20 ortalamanın üzerinde donanımı ile dikkat çeken bir model. Çift kamera modüllü ana kamerası ise Bokeh efektini verirken biraz yavaş olması dışında fena değil. 4K video kayıt edebiliyor olması ise önemli bir artı. Ancak telefonun fiyatı sunduklarına göre biraz yüksek kalıyor. Özellikle Çinli rakiplerin çok afresif fiyat politikaları uyguladığı bir dönemde 1750 TL'den başlayan fiyat etiketi biraz yüksek kalıyor. 


Beğendim

  • Tasarım
  • Donanım özellikleri
  • 4K video
  • 64 GB depolama

 

 

Beğenmedim

  • Kameranın operasyon hızı düşük
  • Fiyat biraz yüksek

 

 

 

Vestel Venüs Z20 Teknik Özellikleri

 

  • 5.65 inç 2160x1080 piksel
  • INCELL IPS LCD
  • 18:9 ekran oranı
  • 427 ppi
  • Metal ve cam karışımı gövde
  • Hem önde hem arkada Gorilla Glass 3 koruma
  • 2.2 GHz 8 Çekirdek Qualcomm Snapdragon 630 işlemci
  • Qualcomm Adreno 508 GPU
  • 4 GB RAM
  • 64 GB Hafıza
  • Parmak izi okuyucu
  • 16 Megapiksel+5 Megapiksel ana kamera
  • Çift ton flaşlı
  • 8 MP Flaşlı Ön Kamera
  • Android Oreo İşletim Sistemi
  • 2 TB’a Kadar Harici Bellek Desteği
  • Quick Charge 3.0 ile Hızlı Şarj
  • 3400 mAh Li-Polimer
  • FM Radyo
  • 185 gr
  • 802.11 a/b/g/n
  • Sedef Mavisi, İnci Siyahı, Altın Sarısı
  • Bluetooth 4.1
General Mobile GM 8 inceleme videosu
The Crew 2 Beta İnceleme!
Asgari ücret zammında ilk rakam telaffuz edildi, işte yeni asgari ücret
Sonraki Haber