Samsung Galaxy S9 incelemesi

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un en yeni akıllı cep telefonu Galaxy S9'u sizler için enine boyuna inceledik.

Samsung'un S serisi uzun yıllardır firmanın en üst düzey akıllı telefon ailesi modellerinden biri. Note serisi ile beraber en amiral gemisi sıfatını paylaşan S ailesinde her zaman biri büyük diğeri biraz daha küçük ekranlı iki model yer alıyor. S9 serisinde de bu gelenek bozulmuyor ve S9 ve S9+ olmak üzere iki farklı model yer alıyor. S9+'ın normal sürümden en önemli farkı ekranının büyük olması ve kamerasının Dual teknolojisine sahip olması. Bunun dışında bazı küçük farklar olsa da her iki model de benzer teknolojileri destekliyor.

Metal gövde tasarımı

Metal bir gövdesi bulunan akıllı telefonun Leylak moru, Gece siyahı ve Titanyum grisi renk seçenekleri bulunuyor. Bize gönderilen sürüm ise Leylak moru idi. ben kişisel olarak bu rengi çok sevdim. Biraz kadınsı görünse de kullandıkça alışıyor ve yadırgamıyorsunuz. Zaten çok açık bir mor olmadığı için sıkıntı olmuyor. Telefon metal ve parlak bir gövde tasarımına sahip olduğu için biraz eğimli bir yere koyduğunuzda kayıp düşebiliyor. Benzer bir durum tutarken de yaşanıyor. Bu yüzden Samsung Galaxy S9 satın alacaksanız yanında bir de kılıf almanızı öneririm. Hem cihazı korursunuz hem de bu tarz düşmelere karşı pratik bir önlem almış olursunuz. Benden söylemesi.

Sonsuz ekran


Telefonun belki en güzel ve en önemli özelliği sonsuz ekranı. Samsung S8 modeli ile beraber bu ekran teknolojisini kullanmaya başladı. Bu teknolojide ekran sağa ve sola doğru eğimli bir şekilde tasarlanmış. Bu sayede telefonda bir görüntü izlerken ya da kullanırken tamamen ekrandan oluşmuş hissine kapılıyorsunuz. Ekranın sağ tarafında Edge bölümü bulunuyor. Buraya sık kullandığınız uygulamaları, sık olarak aradığınız kişileri atayabiliyorsunuz. Ekranın bu tasarımı bence güzel ve kullanışlı olmuş.

Donanımı çok güçlü


Genel donanım özelliklerine baktığımızda telefonun üst düzey bir cihaz olduğunu görüyoruz. Exynos 9810 8 çekirdekli işlemci kullanan (4x2.7 GHz Üçüncü jenerasyon -Mongoose + 4x1.8 GHz Cortex-A55) telefonda Mali-G72 MP18 GPU yer alıyor. Ayrıca 4 GB RAM ve 64 GB depolama fazlasıyla yeterli. Depolama yetmeyecek olanlar için microSD yuvasının olduğunu da belirtelim.

Oyunlarda ve uygulamalarda bir sorun yaşanmıyor. Her türlü sistem gereksinimini fazlasıyla karşılayan Samsung Galaxy S9'un donanımı yeterli oluyor. Yaptığımız sentetik testler de bunu gösterdi.

Bixby konusu


Samsung'un S8 modeliyle beraber kullanıma sunduğu Bixby akıllı asistan sesli komutlar ve telefondan aldığı bilgilerle kullanıcıya yardımcı oluyor. Bixby gayet başarılı bir sanal asistan ama önemli bir eksiği var: Türkçe bilmiyor. İngilizce komut ve sesli ifadeleri anlayabilen Bixby konu Türkçe olduğunda ne yazık ki size yardımcı olamıyor. Her şeyi İngilizce söylediğinizde sorun yok ama Türkçe dil desteğinin olmaması önemli bir eksiklik. Umarız S10 çıkana kadar bu sorun da çözülür.

Ana kamera çok başarılı


Teknik özelliklere baktığımızda hem arka hem ön yüzde birer kamera olduğu görülüyor. Ana kamera 12 Megapiksel çözünürlük sunuyor. Diyafram değeri ise f1.5 ve f2.4 arasında değişiyor. Yani çift diyafram seçeneğimiz var. Bu da özellikle ışığın az olduğu ortamlarda diyaframın daha fazla açılabileceği anlamına geliyor. Faz algılamalı otomatik netlik, optik titreşim engelleme, 4K 2160p/60fps video kayıt gibi özellikler cihazın standart fonksiyonları arasında yer alıyor.

Kameranın fotoğraf kabiliyetleri çok başarılı. 12 Megapiksel çözünürlük sunan cihaz daha önce S8 modelinde de kullanılan modülün daha gelişmiş bir versiyonu. Fotoğraf çekim modları arasında Spor, Ağır Çekim, Hiper Geçiş, AR Emojiler, Süper Ağır Çekim, Otomatik, Seçmeli Odak, Pro, Panorama ve Yiyecek yer alıyor. Bu modların çoğu işe yarasa da en çok Otomatik modu kullandığımı belirteyim. Cihaz tek modülden oluşuyor olsa da ana kameranın arka planı bulanıklaştırma (Bokeh) etkisi gayet başarılı.

Telefonun kamerasında Dual Pixel özelliği de yer alıyor. S7 modelinden bu yana bulunan bu özellik sayesinde çok hızlı netlik yapılabiliyor. Bu da özellikle hareketli konularda çok fayda sağlıyor. Telefon aynı zamanda RAW modunu da destekliyor. Bu özellik sadece Pro modunda kullanılabiliyor. Pro modunda çekim yapıldığında fotoğraflar hem RAW hem JPEG kayıt ediliyor. DNG formatında kayıt yapan Samsung'da bu formatı Photoshop ve benzeri programlarda açabiliyorsunuz. Pro modunda zaten birçok ayarı düzenlemeniz de mümkün olduğundan RAW formatı bu düzenlemelere güzel bir destek veriyor. RAW modunu biraz idareli kullanmak gerekiyor. Zira bu dökümanlar 15 MB yer kaplıyor. 

Video konusunda da iddialı olan Samsung Galaxy S9'un ana kamerası 4K 60fps video kayıt edebiliyor. 60 fps yani saniyede 60 kare son dönemde amiral gemisi modellerde bulunan bir özellik haline geldi. Görüntülerin daha akıcı olmasını sağlayan 60 fps, 4K ile birleştiğinde çok iyi sonuçlar almanızı sağlıyor. Günlük kullanım için 1080p 60 fps yeterli oluyor. Videonun görüntü kalitesi de en az fotoğraf kadar iyi. Kameranın düşük ışıkta hem video hem fotoğraf performansı çok iyi. Samsung S ailesinde kamera konusunda güzel işler yapıyor. S9'da da bu gelenek bozulmamış.

Ar Emoji konusu

Telefonun en önemli özelliklerinden biri de AR Emoji adı verilen hareketli ve gerçek zamanlı emoji desteği. Bu modda önce ön kamera ile kullanıcının fotoğrafı çekiliyor. Sonra bu foıtoğraf ile bir sanal karakter oluşturuluyor. Bu karakter ile gerçek zamanlı video kayıt edebildiğiniz gibi fotoğraf ya da GIF oluşturarak içerikler yapabiliyorsunuz. Yaptığımız denemelerde AR Emoji'nin epey iyi çalıştığını gördük. Genel olarak başarılı ama her deneme size çok fazla benzemeyebiliyor. Ancak bu özelliğin çok eğlenceli ve kullanışlı olduğunu belirteyim. En çok eğlendiğimiz özellik bu oldu.

 

 

 

 

Video inceleme

Samsung Galaxy S9 için hazırladığımız video incelemeyi aşağıda izleyebilirsiniz:

 

960 fps video kayıt

Samsung Galaxy S9 ana kamerasında firmanın Super Ağır Çekim adını verdiği bir özellik yer alıyor. Bu video modunda 720p çözünürlüğünde saniyede 960 kare video kayıt ediliyor. Bu modda iki seçeneğiniz var: Birincisi tekli kayıt. İkincisi ise çoklu kayıt. Tekli kayıtta ekranda bir hareket görüntülendiğinde ağır çekim modu aktif oluyor. Hareket alısı ise ekranda bulunan kare şeklinde bir alanın içini kapsayacak şekilde oluyor. Yani bu alanın dışında yapılan kayıtlarda Süper Ağır Çekim özelliği kullanılamıyor. Tekli kayıt ile çoklu kayıt arasındaki en önemli fark ise yapılan kaydın tek sefer ya da çoklu olması. Çoklu kayıtta siz videoyu kapatana kadar hareket algılandıkça kayıt yapılıyor.

Bu kayıtları istediğiniz gibi oynatmak, geri sarmak ya da arka planına müzik ekleyip paylaşmak mümkün. Ben bu modu çok sevdim fakat sistemin otomatik olarak hareketi algılaması işleri biraz zorlaştırıyor. Sürekli bir süper ağır çekim modu olsa güzel olurdu (gerçi böyle bir modda var ama fps hızı daha düşük). Yine de bu mod da gayet güzel iş görüyor.

Yüz ve iris tanıma

Telefonda parmak izi okuyucu olsa da benim en çok kullandığım güvenlik özelliği Yüz ve iris tanıma oldu. Telefonun ön kamerasına yapacağınız küçük bir tanımlama ile hem iris yani göz hem de yüz taraması ile açabiliyorsunuz. Bu özellik çok başarılı olmuş ve test süresi boyunca parmak izi yerine bu özelliği kullandım. 

Ön kamera da iyi


Ön kamera da gayet başarılı sonuçlar veriyor. Ön kameranın diyaframı f1.7. Ön kamera otomatik netlik yapıyor ve videoda 2K çözünürlük desteği de sunuyor. Ön kameranın AR Emoji desteği de sunduğunu belirtelim.

Dahili hoparlör ses kalitesi


Telefonun iddialı olan yönlerinden biri de dahili hoparlör sistemi. Ben ilk başta 'bir telefonun verdiği ses ne kadar yüksek olabilir' gibi bir düşünceye kapılmıştım. Ancak cihazı kullanınca telefonunun bu iddiayı fazlasıyla desteklediğini gördüm. Ses seviyesi çokyüksek. Ayrıca sunduğu Dolby Atmos desteği ile bu ses seviyesi hem artırılıyor hem de çevresel bir hale getirilebiliyor. Benden tam puan aldı.

AKG kulaklık


Telefonda kullanılan dahili hoparlör ünlü kulaklık markası AKG tarafından üretilmiş. İki firmanın işbirliği sadece bu alanda sınırlı değil. Kutudan çıkan kulaklık da AKG marka. Standart kulaklıklara göre biraz daha iyi ses seviyesi sunan kulaklık işini iyi yapıyor. Kaliteli bir malzemeden üretilmiş ve S9 ile uyumu bir şekilde çalışıyor.

Pil ömrü


Telefonda 3000 mAh pil bulunuyor. Ortalama bir kullanımda yaklaşık 1 günlük bir pil ömrü var. Ben epey yoğun kullandığım için daha az kullanımda bu süreyi biraz daha artırmanız mümkün. Pil optimizasyonu iyi yapıldığı için bence pil ömrü yeterli. Bu tarz bir ürün için zaten bu değer de normal. Telefonun şarj bölümü USB 3.0 Type-C bağlantısını kullanıyor. Telefon ayrıca kablosuz şarj desteği sunuyor. Hem kablolu hem kablosuz hızlı şarj desteği de telefonla veriliyor.

Su geçirmeme

Telefon IP68 standartlarında su geçirmeme özelliğine sahip. Bu da 1.5 metre su altında 30 dakikaya kadar kullanılabileceği anlamına geliyor. Yaptığım denemelerde tatlı suda telefonun su geçirmediğini gördüm. Ancak sudan çıkardıktan sonra özellike USB bağlantısını kurutmak gerekiyor. Zaten telefon da bu anlamda size uyarı veriyor. Yani su altında kullanan ama bu suyun tatlı su olması gerekiyor. Ayrıca sudan çıkardıktan sonra iyice kurutmanızı öneririm.

Fiyat meselesi


Yazıyı hazırladığımız tarihte telefonun fiyatı 4599 TL idi. Kurlar ve diğer masrafları düşündüğümüzde nisbeten makul görünse de bu durumlar rakamın yüksek olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Fiyatını biraz yüksek bulsak da kullanılan teknolojiler bu fiyatın yükselmesine yol açıyor. Amiral gemisi seviyesindeki telefonların fiyatı artık bu seviyede ne yazık ki.

BEĞENDİKLERİM

  • Muhteşem ekran
  • Kamera
  • Ar Emoji
  • Performans
  • Dahili höparlörlerin ses kalitesi

BEĞENMEDİKLERİM

  • Fiyat biraz yüksek

 

 

Samsung Galaxy S9 teknik özellikleri

  • 5.8 inç AMOLED sonsuz ekran
  • 2,960 x 1440 piksel çözünürlük
  • 18.5:9 (2.06:1) ekran oranı
  • 570 ppi piksel yoğunluğu,
  • HDR 10 uyumlu ekran
  • Gorilla Glass 5 ön ekran koruması
  • Parlatılmış alüminyum çerçeve
  • IP68 suya dayanıklılık
  • Exynos 9810 8 çekirdekli işlemci (4x2.7 GHz Üçüncü jenerasyon -Mongoose + 4x1.8 GHz Cortex-A55)
  • Mali-G72 MP18 GPU.
  • Bixby sanal asistan
  • Akıllı tarama yüz tarama
  • İris, Yüz, Parmak izi, Desen, Şifre, PIN güvenliği
  • AKG hoparlör
  • Dolby Atmos desteği
  • Leylak moru, Gece siyahı, Titanyum grisi
  • Kablosuz hızlı şarj
  • 64 GB dahili depolama
  • 400 GB'a kadar destek veren microSD bellek yuvası
  • 1.2 Gbps hızda LTE desteği
  • Samsung DeX desteği
  • Ana kamera: 12 Megapiksel, f1.5 and f2.4 diyafram, faz algılamalı otomatik netlik, optik titreşim engelleme, 4K 2160p/60fps video kayıt. 1080p/240fps; 720p/960fps otomatik hareket yakalama.
  • Ön kamera: 8 Megapiksel, f1.7 diyafram, otomatik netlik; 2K 1440p/30fps video kayıt, AR Emoji
  • Android 8.0 Oreo işletim sistemi Samsung UX v.9;
  • KNOX with Intelligent Scan
  • 3.000 mAh;
  • USB Type-C (v3.1); Wi-Fi a/b/g/n/ac; GPS, Beidou, Galileo; NFC; -Bluetooth 5.0.
  • 3.5 mm kulaklık çıkışı,
  • AKG özel kulaklık

Sonuç olarak Samsung Galaxy S9 firmanın geldiği son noktayı gösteren bir akıllı telefon. Özellikleriyle göz dolduran Galaxy S9, günümüz teknolojilerinin neredeyse tamamına sahip. 

Deadpool 2 İnceleme!
Vestel Venus Z20 kutudan çıkıyor!
Apple fena patladı, iPhone 17 tanıtım tarihinin öne çekilmesi planlanıyor
Sonraki Haber