Honor 9 Lite inceleme (Video)

Kısa bir süre önce kutusundan çıkardığımız Honor 9 Lite akıllı cep telefonunu enine boyuna inceledik.

Akıllı telefon pazarında rekabet Çinli markalar arasında yaşanmaya başladı. Bu teknolojinin ilk geliştiği yıllarda daha çok üretim merkezi görevini gören Çin, artık kendi markaları ile pazardaki yerini almaya başladı. Bu markalardan biri olan Huawei, son yıllarda yıldızı en çok parlayan şirketlerden biri oldu. Huawei'nin alt markası olan Honor ise daha çok uygun fiyatlı cihazlarıyla dikkat çekiyor.

Yakın bir zaman önce Türkiye pazarına da giren telefon markası uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Marka Türkiye'ye ilk etapta Honor 7 ve Honor 9 Lite modelleriyle giriş yaptı. Bize teste gelen Honor 9 Lite modeli ailenin boyu büyük ama farklı açılardan diğer modelden ayrılan bir cep telefonu.

Honor 9 Lite özellikleri

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki telefon çok şık bir tasarıma sahip. Önde ve arkada ikişer kamera bulunan akıllı telefonda 5.69 inç 1080 x 2160 piksel ekrana sahip. Kirin 659 işlemcisi bulunan akıllı telefonda (ki bu işlemci Huawei tarafından geliştiriliyor) 3 GB RAM, 32 GB dahili hafıza yer alıyor. Bu hafıza microSD bellek yuvası ile artırılabiliyor. Telefonun işletim sistemi ise Android Oreo 8.0. Bütünleşik olan pilin gücü ise 3000 mAh.

Telefonun kamera tarafında ise arkada 13 + 2 Megapiksel, önde de 13 + 2 Megapiksel olmak üzere 4 kamera yer alıyor. Kameralar bokeh etkisi için tasarlanmış ve hem ön hem arka kamera gayet güzel işini yapıyor ve vaad ettiği şeyleri gerçekleştiriyor. Telefonda arka yüzde parmak izi okuyucu da yer alıyor.

Fiyat/performans modeli olduğundan Honor 9 Lite bu çizgide bir performans sunuyor. Birçok oyunu oynatabiliyor ve uygulamalarda da sorun çıkarmıyor. Ancak özellikle oyunlarda üst düzey grafik beklentisine girmemek gerekiyor. Fiyatına göre değerlendirdiğimizde ortalamanın üzerinde bir performans sunuyor. Tabi 5000 TL'lik bir telefon performansı da beklemeyin.

Honor 9 Lite tasarımı

Amiral gemisi Honor 9’un tasarımını sürdüren Honor 9 Lite, 2,5D cam ile nano ölçekte optik kaplama sunuyor. 12 katmanlı bir süreçle parlatılan arka yüzey, bu sayede ayna etkisi vererek çarpıcı bir şıklığa kavuşuyor. Telefonun Gece Siyahı, Safir Mavisi ve Buzul Grisi renk seçeneği bulunuyor. Bize gönderilen ürün ise safir mavisi. Bence telefonun en iyi rengi bu safir mavisi. Arka yüzü özel olarak yarı şeffaf aynalı bir şekilde tasarlanmış. Bunun çok şık göründüğünü söyleyeyim. Ancak bir yan etki olarak bu arka yüz fazlasıyla parmak izi ile doluyor. Bu da günlük kullanımda belli aralıklarla telefonu silmeyi zorunlu kılıyor. Neyse ki kutudan çıkan sert plastik şeffaf bir kılıf biraz olsun bu durumu kurtarıyor. Ancak bu sefer de cihazın şıklığı kapanıyor. Artık tercih sizin.

Telefonun ekran boyut oranı 18:9. Son dönemin yükselen trendi olan bu oran cihazın en önemli özelliklerinden biri (tasarımı ile beraber). Popüler bir boyut türü olduğundan elinizde güzel duran telefon, tasarımı ile beraber dikkatleri üzerine topluyor. Hatta cihaz bu ekran oranı ve tasarımı ile dikkatleri topluyor.

Gövdesi 5,2 inç ekran sığabilecek boyutlarda olmasına karşın, uçtan uca 5,65 inçlik FullView HD panel eve yüksek ekran/gövde oranına sahip çerçevesiz tasarıma sahip olan Honor 9 Lite, 18:9 FHD+ ekran ile amiral gemisi Honor 9’dan bile daha yüksek bir görüntü kalitesi sunuyor. Telefonda USB bağlantısı olarak microUSB bulunuyor. Kulaklık olarak 3.5 mm giriş yer alıyor. Bu arada kutudan kulaklık çıkmıyor. Evet fiyat/performans ürünü ama bir kulaklık olmalıydı kutuda.

Honor 9 Lite arayüzü

Telefonda Honor tarafından geliştirilen EMUI 8.0 arayüzü bulunuyor. Öncelikle telefonda bulunan arayüz standart Android modelleri gibi değil. Bir anasayfa var ve bütün uygulamalar orada görünüyor. Ana sayfa dışında farklı bir ana menü yok. Bu menü şekli ayarlardan değiştirilebiliyor ve Huawei telefonlarında da karşımıza çıkıyor. Arayüzün kullanımı kolay ve birçok özelleştirmeyi yapabiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse üst yüzde bulunan ayarlar menüsünü istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Bu arayüze alıştıktan sonra kullanması çok zor değil. Sadece biraz alışmak gerekiyor.

Telefonda birçok uygulama yüklü geliyor. Bunlar arasında SwiftKey ve Huawei Health gibi uygulamalar bulunuyor. Huawei Sağlık uygulaması sağlık durumunuzu takip ediyor ve otomatik olarak adımlarınızı sayabiliyor. Öte yandan bazı uygulamaların kaldırılması mümkün değil. Örneğin klavye uygulaması SwiftKey olarak atanmış ve bunu kaldırmanız biraz sıkıntılı. Bu fabrikada yüklenen uygulamaların sabit olması biraz can sıkan bir durum. En azından bu uygulamaların kaldırılabiliyor olmasını tercih ederdim.

Honor 9 Lite'ın kamerası nasıl?

Telefonun kamerası orta seviye olarak tanımlayabileceğimiz donanım özelliklerine sahip. Hem ön hem arka yüzdeki kameralar dual ve Bokeh yani arka planı bulanıklaştırma için kullanılıyor. Ayrıca arka yani ana kamera için geniş açıklık adı verilen (ki bu Huawei modellerininin kameralarında da var) bir özellik bulunuyor.

Bu moda çekilen fotoğrafların diyafram değerleri çekim sonrası değiştirilebiliyor. Ön kamera kullanımı sırasında yüzünüzü efekt vererek pürüzsüz görüntüleyebiliyorsunuz. Birçok telefonda olan bu özellik Honor 9 Lite modelinde de bulunuyor. Hem ön hem arka kamera Full HD video kayıt edebiliyor.

Kameraların görüntü kaliteleri ışık iyi olduğunda ortalamanın üzerinde. Özellikle portre modları ve Bokeh etkileri gayet başarılı. Günün sonunda telefon vaad ettiğini yerine getiriyor. En azından kamera anlamında. Ancak ışığın az olduğu gece çekimlerinde görüntü bozuluyor ya da grenleşiyor. Yani sınırları zorlamazsanız telefonun kameraları gayet güzel çalışıyor. Ama ışığın az olduğu yerlerde büyük beklentiye girmemek gerekiyor. Gece performansının muhteşem olmasını beklemiyordum ama biraz daha iyi olabilirdi. Fiyat dengesini korumak adına gece performansından biraz taviz verilmiş.

Kamerada HDR modu ve jest ile fotoğraf çekme gibi özellikler yer alıyor. HDR modu ters ışık ya da kompleks aydınlatmalı yerlerde daha iyi fotoğraflar çekilebiliyor.

Telefonda parmak izi okuyucu ile güvenlik sağlanıyor. Bu parmak izi okuyucu bazı uygulamalarda sağa sola hareket için de kullanılabiliyor. Güzel ve faydalı bir teknoloji olmuş.

Pil

Telefonun pi ömrü beklentilerimizin üstünde çıktı. PC Mark pil testinde 8 saat 14 dakika gibi bir değer elde ettik. Bu rakam böyle bir telefon için gayet yüksek bir değer olduğunu söyleyebilirim. Günlük kullanım testinde ise bir günü rahatlıkla geçiriyorsunuz. Pil ömrü bizden artı puan aldı.

Fiyat

Telefonu internet üzerinden alırsanız fiyatı 1299 TL. Bu özelliklere göre fiyatının gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Video inceleme

Honor 9 Lite'ı sizler için detaylı bir şekilde videolu olarak da inceledik. İşte o inceleme:

Beğendiklerim

  • Tasarım
  • 4 kamera
  • Pil ömrü
  • Fiyatı

Beğenmediklerim

  • Kutudan kulaklık çıkmıyor
    Kameraların gece performansı kötü
  •  


Honor 9 Lite özellikleri

  • 5.65 inç 2160 x 1080 piksel IPS LCD ekran
  • 428 ppi piksel yoğunluğu
  • 18:9 ekran oranı
  • 3 GB RAM
  • 32 GB + microSD (256 GB maksimum)
  • Huawei Kirin 659, Sekiz çekirdekli (4x2,36 GHz + 4x1,7 GHz)
  • Mali-T830 MP2 GPU
  • Ana kamera 13 Megapiksel +2 Megapiksel, Full HD video kayıt
  • Ön Kamera: 13 Megapiksel + 2 Megapiksel, Full HD video kayıt
  • 3000mAh Pil
  • Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2.4 GHz 
  • Bluetooth BT4.2
  • GPS/Glonass/Beidou
  • Parmak izi algılayıcı, Yakınlık algılayıcı, Ortam ışığı algılayıcı, Pusula, Yerçekimi algılayıcı, Telefon durumu belirtici
  • Gece Siyahı, Safir Mavisi, Buzul Grisi renk seçenekleri
  • 149 gram
  • 1299 TL

Sonuç olarak Honor 9 Lite tam bir fiyat/performans canavarı olmuş. 4 kamerası güzel iş çıkartan telefonu gece çekimlerinde biraz dikkatli kullanırsanız sıkıntı olmayacaktır. Fiyatının hakkını fazlasıyla veren telefon bu tarz beklentileri olanlara hitap ediyor. 

Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme
Sades Locust Plus oyuncu kulaklığı incelemesi!
Kredi kartıyla otomobil ve akıllı telefon alanlar yandı, yeni karar yayımlandı
Sonraki Haber