Hem genişletici hem erişim noktası: Zyxel WRE6602 inceledik

Hem ağ genişletici hem de erişim noktası olarak görev yapabilen Zyxel WRE6602 cihazını sizler için inceledik. İşte ürünle ilgili merak ettiğiniz her şey.

Konu internet olunca hepimiz takıntılı hale geliyor. Özellikle evde arka odalarda ya da büyük ofislerde çekmeyen internet konusu önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkar. İnternetin etki alanını artırmak için ofiste ya da evde yapabileceklerimiz aslında bellidir: Wi-Fi alanını genişletecek cihazlar kullanmak. Bu cihazlara genel olarak ağ genişlatieci (Wi-Fi Extender) adını veriyoruz. Bu cihazlar birkaç adımda mevcut kablosuz alanınızın etki alanını genişletir.

Hem genişletici hem erişim noktası: Zyxel WRE6602 inceledik

Ağ ürünleri geliştiricisi Zyxel'in inceleye konuk olan ürünü de bu tarz bir ağ genişletici çözümü. Repeater olarak da geçen bu ağ genişleticilere güzel bir örnek olan Zyxel WRE6602, üzerinde açma kapama tuşu ve mod düğmesi (aynı zamanda AP yani Erişim Noktası da olabiliyor) bulunan ortalama bir adaptör boyutuna sahip bir ürün.

Cihazın kutusundan sadece kendisi çıkıyor. Ek olarak kullanıma kılavuzu ve garanti belgesi gibi dökümanlar dışında başka bir kablo vs yok. Cihazın kurulumu da bir o kadar kolay. Önce hangi modda kullanacağınızı seçiyorsunuz (AP ya da Repeater). Bu işlem için cihazın üzerindeki bir tuşu kullanıyorsunuz. Ardından üzerindeki açma kapama tuşuna basarak açıp modemin yakınındaki bir prize cihazı takmanız yeterli.

Bu işlemleri yaptıktan sonra mobil cihazınıza Zyxel Easy Link uygulamasını yüklüyorsunuz. Ben yaptığım denemede Repeater modunu seçtim. Uygulamayı yükledikten sonra cihaza bağlanıyorsunuz. Zaten uygulama görsel olarak sizi yönlendiriyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra cihazın size sunduğu yönergeleri takip ederek lokal ağa bağlantı yapıyorsunuz. Yaklaşık 5 dakika süren bu adımları yaptıktan sonra Zyxel WRE6602 ağınıza bağlanıyor.

Zyxel WRE6602 repeater modu

Repeater modunda cihazın yaptığı iş sizin internetinizi alıp etki alanını genişletmek. Bunu yaparken mevcut ağın ismini ve şifresini aynen kullanıyor. Bu yüzden modem ya da router bağlantınızın şifresi ve ismi neyse onu aynen kullanıyor. Zaten repeater modunun genel özelliği bu.

Zyxel WRE6602'nın sunduğu hız toplamda yaklaşık olarak 1000 Mbps. Bunun 876 Mbps'lik miktarı 5GHz kanalından, yaklaşık 300 Mbps'lik kısmı ise 2.4 GHz kanalından geliyor. Yani tek bir cihazla ulaşabileceğiniz teorik hız 876 Mbps.

Repeater modunda yaptığım denemelerde salonda bulunan ve hem 2.4 hem 5 GHz desteği sunan modemime bağladığım Zyxel WRE6602, 10 metre mesafedeki arka odamda 5 GHz modunda 17.9 Mbps Download ve 5.55 Mbps Upload hızına ulaştım. Aynı mesafede modeme ulaşmaya çalıştığımda ise 5 GHz sinyalinin yeterli olmadığı uyarısı ile karşılaştığımı belirteyim. Bu arada evimdeki internet sunduğu hızın 24 Mbps Download, 6 Mbps Upload olduğunu da belirteyim. Aynı düzenekle 2.4 GHz frekansında yaptığı denemede ise 12.0 Mbps Download, 5.21 Mbps Upload hızlarına ulaştım.

Görüldüğü gibi 5 Ghz frekansında hızım daha yüksek. Zaten böyle olması da gayet normal. Modem ya da routerınız 5 GHz frekansını kullanıyorsa onu tercih etmenizi öneririm.

Zyxel WRE6602 AP modu

Erişim noktası yani AP moduna almak için cihazın üzerindeki sürgülü mekanizmayı kullanıyorsunuz. Bu modda cihaza ethernet kablosu ile bir ağa bağlamanız gerekiyor. Bağlantı için gerekli erişim noktası bilgileri cihazın yan tarafındaki bir etiket ile görülebiliyor.

Bu modda da gerekli ayarları yine Easy Link uygulaması ile yapıyorsunuz. AP modu kablolu bir ağı kablosuz hale getirmek için kullanılıyor. Bu kablolu bağlantı yönteminde ethernet bağlantısının 100 Mbps desteği sunduğunu da belirteyim.

Cihazın üst yüzünde bir adet düğme (uygulama üzerinden ayar yaparken bu düğme kullanılıyor) ve bağlantı ve durumu gösteren 4 adet LED lamba yer alıyor. Yeşil renk veren bu lambalardan biri cihazın açık olup olmadığını gösterirken diğeri Wi-Fi sigmesi ile ağın aktif olup olmadığını gösteriyor. Bir diğer lamba AP modunda yanarken, sonuncu lamba ise fiziksel tuşa bastığınızda yanıp sönerek uygulama ayarlarının yapılmasına hazır olduğunu gösteriyor.

Ürünün kullanıma genel olarak kolay. Uygulamada ne yazık ki Türkçe dil desteği yok. Kurulum ileri seviyede İngilizce bilgisi gerektirmese de konuya vakıf olmayanların biraz zorlanacağı kesin. Cihazı beğenmekle beraber uygulamanın Türkçe dil desteğini de aradığımı belirteyim. Zyxel bu konuda biraz çalışabilirse güzel olur.

Öte yandan cihazın üzerinde bulunan bu fiziksel ayar tuşu aynı zamanda WPS tuşu görevini görüyor. Yani WPS desteği sunan destekleyen modem ve router benzeri cihazlarla iletişimi bu tuş yardımı ile de yapabiliyorsunuz. Haliyle o zaman uygulama üzerinden ayarlamaya da gerek kalmıyor.

Kullanıma kolay, pratik ve günlük ihtiyaçları rahatlıkla karşılayan Zyxel WRE6602'yi genel olarak beğendiğimi belirteyim. İnceleme yapıldığı tarihte yaklaşık olarak 300 TL fiyat etiketine sahip olan cihazı bu tarz ihtiyaçları olan, evinde ya da işyerinde internet bağlantısında sorun yaşayanlara öneriyorum.

BEĞENDİM

  • Kolay kurulum
  • Kompakt tasarım
  • Çift bant desteği
  • Hem repeater hem AP modu


BEĞENMEDİM

  • Uygulamanın Türkçe desteği olabilirdi

Genel olarak kullanıma rahat bir ürün Zyxel WRE6602'yi birkaç dakikada kurarak aktif hale getirebilirsiniz. İnternet kapsama alanı ile sorun yaşayanlar Zyxel'in bu ürününe bir göz atsın derim.

Days Gone İnceleme!
Mortal Kombat 11 İnceleme!
Bu fiyatı görünce şok olacaksınız, işte Renault Clio fiyat listesi
Sonraki Haber