Tarihe geçen 10 hack saldırısı

Dünya tarihinde ses getiren 10 hack saldırsı listelendi. Bu saldırıları öne çıkaran öğeler en yıkıcı, en çok zarar veren olmaları...

Dünyanın gelmiş geçmiş en yıkıcı, en çok zarar veren 10 inanılmaz hacker saldırısı! Siber saldırılar, kötü filmlere konu olmaktan öte gerçek dünyada şirketler, kullanıcılar ve ülkeler için büyük sorunlara yol açabiliyor. Phonemon Institute tarafından yapılan bir araştırmaya göre araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 59'u, geçen sene meydana gelen saldırılar dolayısıyla giderlerine, masraflarına, işgücüne, gelir kayıplarına ve diğer giderlere 500.000 dolardan yüksek değerler eklediler.

10. Citigroup

2011'in başlarında finans devi Citigroup'a yapılan saldırıda 200 bin müşterinin adı, iletişim bilgisi, hesap numarası ve fazlası sızmış; hırsızlar, kredi kartı hesaplarından 2.7 milyon dolar para elde etmeyi başarmışlardı.

9. Titan Rain

"Titan Rain", içinde NASA'nın da bulunduğu ABD ordu güvenliğine yapılan geniş kapsamlı saldırılara FBI'ın verdiği bir kod adı. Saldırıda Çin hükümetinin bir parmağı olduğu söylentileri bulunsa da, bu konuda kesin bir bilgi yok.

8. Heartland Payment Systems

Güvenilen bir ödeme işleme sistemi olan Heartland Payment Systems, 2008'de yapılan bir saldırıda kredi kartı bilgilerini kaptırmıştı. Hacker'ların 100 milyon kredi kartı numarasını çalmayı başardığı saldırının Heartland'a maliyeti, 140 milyon dolar olmuştu.

7. Hannaford Bros

Gıda maddeleri perakendecisi Hannaford Bros, 2007 kışından 2008'in ilk baharına kadar süren 4 aylık bir saldırıya maruz kalmıştı. Bu dönemde 4.2 milyon kredi kartı numarası ve hassas bilgi açığa çıktı. Uzmanlar bu saldırının, şirkete 252 milyon dolara mal olduğunu tahmin ediyorlar.

6. TJX

TJ Maxx ve Marshalls gibi perakande zincirlerinin sahibi Massachusetts'li şirket TJX, uğradığı büyük çaplı saldırıda 45 milyon kredi kartı numarasını hırsızlara kaptırmıştı. Başlarda 25 milyon dolar olarak tahmin edilen zarar, toplamda 250 milyon dolara ulaştı.

5. Sven Jaschan

Bir Alman genci olan Sven Jaschan'ın 2004'de internete saldığı virüs, dünya çapında milyonlarca bilgisayara bulaştı ve Delta Air Lines'ın bilgisayar sistemlerini devre dışı bıraktı. Bu da birkaç kıtalararası uçuşun iptal olmasıyla sonuçlandı. Microsoft'un bulana 250 bin dolar vaddettiği Sven, üç aylık bir kovalamadan sonra yakalandı. Sven'in verdiği zararın ise 500 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

4. Michael Calce

"MafiaBoy" adıyla tanınan Michael Calce, yüksek güvenlikle korunan büyük şirketlere kapsamlı saldırılar gerçekleştirdi. Bu şirketler arasında Dell, CNN, Amazon ve eBay bulunuyor. Calce'ın verdiği zararların 1.2 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

3. Sony

Bu sene PlayStation Network ve Sony Online Entertainment'e yapılan saldırılarda 100 milyon kişinin hesap detayları ortaya çıktı. Bu detaylar içinde kişisel bilgiler, kredi kartı numaraları da yer alıyordu. Uzmanlar, hasarın 1 milyar dolar ile 2 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediyor.

2. Epsilon

Dallas temelli e-posta firması, Mart 2011'de uğradığı saldırı sonucunda çoğu e-posta adreslerinden oluşan bilgileri suçlulara kaptırdı. Hasarın 225 milyon dolar ile 4 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

1. "Mantık bombası"

Soğuk Savaş'ın çözülmekten çok uzak olduğu 1982'de, bilgisayar teknolojisi CIA için giderek daha önemli bir taktik araç haline geliyordu. ABD, bir füze, bomba veya herhangi bir geleneksel patlayıcı kullanmadan Sibirya gaz boru hattını patlatmayı başarmıştı. "Mantık bombası" olarak bilinen yöntemde, bilgisayar sistemine bir kod ekleniyor ve sistemi inceleyen bilgisayarın kafası karıştırılıyordu.
Google++ virüsüne dikkat
E-posta ile gelen Firefox güncellemesine dikkat
WhatsApp sizin için profil fotoğrafı belirleyecek, işte yeni özellik
Sonraki Haber