Malware yazılımlar ve virüs arasında ne fark var?

Malware ve virüs aynı anlamamı geliyor? Malware bilgisayarıma nasıl bulaşır? Malware nasıl temizlenir?

Malware nedir?

Malware kötü amaçlı yazılımlara verilen genel bir addır. İngilizce "Malicious software" (kötü amaçlı yazılım) ifadesinin kısaltmasıdır. Kötü amaçlı yazılımlar  bilgilerinizi çalan, parola, kullanıcı adı gibi size özel verileri ele geçirmeyi hedefleyen, bilgisayarınızın çökmesi için uğraşan, bilgisayarınızı yavaşlatan, bilgisayarınızı başkalarının kontrolüne açan uygulamalardır.

Malware grubuna virüs, trojan (truva atı), Backdoor(arka kapı), Worm (solucan), Adware (reklam  yazılımı) gibi kötü amaçlı programlar girer. Malware, kötü amaçlı programlar son derece tehlikelidir.  Bazı kullanıcılar bilgisayarımda önemli bir bilgi yok malware bulaşsa da sorun olmaz diye düşünerek çok büyük bir hata yapmaktadırlar.

Malware yazılımlar sadece bilgisayarı yavaşlatmaz veya bilgi çalmaz. Bazıları bilgisayarınızın bir bot görevi görerek başkaları tarafından uzaktan kullanılmasına yol açarlar. Uzaktan bilgisayarınıza erişen kötü niyetli kişiler sizin bilgisayarınızı devletlere, kurumlara karşı işlenen suçlarda, siber saldırılarda kullanabilirler. Yani siz farkında bile olmadan bir siber suça iştirak etmiş olursunuz. Örneğin Anonymous Hacker grubunun yaptığı servis dışı bırakma saldırılarını gösterebiliriz. Binlerce kontrolü ele geçirilmiş bilgisayar tek bir noktadan yönetilebilir ve siber suç amaçlı kullanılabilir.

Malware ve virüs arasında ne fark var?

Malware virüslerinde dâhil olduğu zararlı yazılımların genel adıdır. Malware dendiğinde virüslerinde içine alan yazılım gurubu anlatılmak istenmektedir.

Malware bilgisayarıma nasıl bulaşır?

Genel olarak Malware programlar Crack, Patch gibi illegal yazılım kullanmayı amaçlayan küçük uygulamaların içlerine gizlenir. Ayrıca illegal içerik barındıran torrent sitelerinden, indirme siteleri üzerinden malware yazılımlar bulaşabilir. Ayrıca USB bellekler de virüsler için bir yayılma aracıdır. Girmiş olduğunuz zararlı içerik barındıran bir web sitesi üzerinden de bilgisayarınıza malware bulaşabilir.

Ücretsiz yazılımlar ayrıca adware yani reklam yazılımlarının bulaşması için en ideal yöntemlerden biridir. Bu sebepten ücretsiz yazılımları yüklerken kurulum ekranlarına mutlaka dikkat etmeli ne olduğunu bilmediğiniz programları yüklememelisiniz. Özellikle reklam yazılımları, adware, bilgisayarınızın performansını düşürmekte oldukça etkilidir.

Malware zararlı programların bilgisayarıma bulaşmasını nasıl engellerim?

Öncelikle bilgisayarınızda sürekli ve güncel bir anti-virüs programı bulundurmalısınız. Ev kullanıcıları için ücretsiz anti-virüs programları uygundur. Ücretsiz ve son derece kullanışlı anti-virüs programları var ve bunlar sizi malware yazılımlara karşı sizi koruyacaktır. Aynı zamanda anti-malware yazılımları kullanabilirsiniz. Bunlar anti-virüs programları ile birlikte çalışabilirler. Anti-malware yazılımları 7 günde bir çalıştırarak sisteminizi tam olarak tarayabilirsiniz. Tabi aktif bir kullanıcıysanız bu süreyi daha kısa tutabilirsiniz.

Malware nasıl temizlenir

Emsisoft Anti-Malware

Malwarebytes anti-malware

Pek çok malware yazılımları temizleme aracı var ancak bunlardan en çok kullanılan iki programı kullanabilirsiniz.

ESET, Viber'in kirli çamaşırlarını ortaya döktü
Facebook mesaj virüsleri nasıl temizlenir?
Ferrari mi alıyoruz? Volkswagen Polo fiyatları zirveyi gördü
Sonraki Haber