Hollywood siber tehditlerin farkında!

Hızlı ve Öfkeli 8 ve Kabuktaki Hayalet gibi büyük Hollywood prodüksiyonları, siber riskleri gündeme taşıyor.

Bruce Willis’in oynadığı Zor Ölüm 4, başkent Washington başta olmak üzere ülkedeki güvenlik ve enerji altyapısının siber saldırıyla felce uğramasını anlatıyordu. İnternette Av’da ünlü oyuncu Sandra Bullock, tüm kimlik bilgilerinin dijital platformlardan değiştirilmesi nedeniyle var olma savaşı veren birini canlandırıyordu.

Chris Hemsworth’lu Blackhat ya da Ejderha Dövmeli Kız filmlerinde de dijital ihlalleri gördük. Liste uzatılabilir, hatta Matrix de bu listeye dahil edilebilir. Sonuçta Neo, seçilmiş kişiye dönüşmeden önce aslında bir hacker’di. Patricia Arquette‘in oynadığı CSI:Cyber‘ dizisi de tüm bu olguları TV dizisi olarak evlerdeki ekrana taşıyor. 

İnsan/Cyborg konusunu irdeleyen ve Scarlett Johansson’un oynadığı ‘Kabuktaki Hayalet‘ ya da hacklenen otomobillere yer veren ‘Hızlı ve Öfkeli 8‘, dijital riskleri ya da teknolojinin olası karanlık taraflarını beyaz perdeye taşıyan en yeni örnekler olarak öne çıkıyor. 

Bu arada 2020 yılında 50 milyar cihazın internete ve birbirine bağlantılı hale gelmesi bekleniyor. Yine aynı dönemde otomobillerin de yüzde 90’ının internet bağlantılı hale dönüşeceği öngörülüyor. Söz konusu öngörüler, Hollywood senaristlerine iyi malzeme sağlıyor denilebilir.  

Avrupa’ya bakarsak, Mayıs ayı itibariyle Avrupa Birliği’nde Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) yürürlüğe giriyor. Avrupa’da gizlilik yasalarında son 20 yıldır yapılan en önemli reform olarak öne çıkan bu yasa bireylerin günümüz dijital dünyasındaki gizliliklerini etkili şekilde korumak üzere tasarlandı.

Türkiye’de de geçen yıl ‘Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Kanun‘ yürürlüğe girdi ve işliyor.

Dijital platformlarda kişisel bilgilerinizi paylaşırken, cimri ve dikkatli davranın. Mailinizi, telefonunuzu, adresinizi herkesle paylaşmayın, şifrelerinizi açık etmeyin. Mail hesaplarındaki güvenlik sorularında gerçekten sadece sizin bilebileceğiniz bir cevabı belirleyin.

Siber suçluların phising, yani oltalama tekniklerine karşı uyanık olun.

Güvenli olmayı öğrenin! Bana bir şey olmaz demeyin. Kendinize “Nasıl daha güvende olurum?” sorusunu sorun. İnternette biraz araştırma yapın, çözümleri öğrenin, size uygun önlemleri seçin. 

Sistem güncellemelerini mutlaka yapın! Öneri klasik gibi gelebilir, ama bu çok çok önemli bir güvenlik unsurudur.

Güncellenen bir dijtal güvenlik yazılımı kullanın! Güncel antivirüs yazılımı ile korunmayan bilgisayar, telefon veya tablet, kapısı açık ev gibidir. Her an kötü biri içeri girebilir.

Kişisel bilgileriniz, siber suç dünyasında ne kadara satılıyor?
DDoS saldırıları kaç dolara yaptırılıyor?
iPhone 17 Slim için şok iddia: Böyle olursa kimse almaz
Sonraki Haber