En öldürücü 10 bilgisayar virüsü ve verdiği maddi zarar!

Bu virüsler insanların hayatını kararttı.

Şimdilerde her ne kadar akıllı telefon virüsleri gündemde olsa da, bir zamanların büyük belası bilgisayar virüsleri insanlara çok büyük zararlar verdi. Şimdilerde ise özellikle şirketilerin bilgisayarlarındaki dosyaları kilitleyen ve para karşılığı geri açan Cryptolocker virüsü popüler.

Cryptolocker virüsünün dünya çapındaki genel maddi zararı henüz belli değil ancak, şimdiye kadar en tehlikeli ve en çok zarar vermiş olan virüslerin bir listesini aşağıda ve sonraki sayfalarda inceleyebilirsiniz.

Aşağıda ve sonraki sayfalarda bu en tehlikeli virüslerin listesini inceleyebilirsiniz.

Iloveyou

Iloveyou şimdiye kadar oluşturulmuş en öldürücü bilgisayar virüslerinden biridir. Bu virüs dünya çapında bilgisayar sistemlerinde tahminen 10 milyar dolarlık bir zarar vermeyi başardı. Dünya çapında internete bağlı bilgisayarların yüzde 10 kadarına bulaştığı düşünülüyor. Virüs iki Filipinli programers, Reonel Ramones ve Onel de Guzman tarafından oluşturuldu.

 

Code Red

Code Red İlk olarak 2001 yılında su yüzüne çıktı ve iki eEye Dijital Güvenlik çalışanları tarafından keşfedildi. Bu virüse Code Red adı verildi çünkü virüs keşfedildiğinde çalışanlar Code Red Mountain Dew adlı içeceği içiyorlardı. Microsoft IIS web sunucusu bağlanan bilgisayarlara bulaşan virüs hızlıca yayıldı. Bu virüsten 1-2 milyon sunucu etkilendi ve yaklaşık 2 milyar dolar zarar gerçekleşti.

 Melissa

Floridalı egzotik dansçının adının verildiği virüs 1999 yılında David L. Smith tarafından oluşturuldu. Pornografik siteler için şifrelerin bir listesinin olduğu iddia edilen virüslü Word belgesinin, alt.sex usenet grup üzerinde yayınlandı. Virüs e-posta üzerinden her kişinin 50 arkadaşına gönderilerek yayıldı.

Smith  en sonunda yakalandı ve 150 saat toplum hizmeti 20 ay hapis ile 5000 dolar para cezası verildi. Bu virüsün verdiği maddi zarar ise 80 milyon dolar.

Sasser

İlk kez 2004 yılında keşfedilen Windows virüsü Netsky bilgisayar bilimi öğrencisi Sven Jaschan, tarafından oluşturuldu. Bu virüsün bulaştığı bilgisayarlar yavaşlıyor ve çöküyor. Milyonlarca bilgiayara bulaşan virüs oldukça yıkıcı bir tahribat bıraktı.

Virüsü kontrol eden Yerel Güvenlik Yetkilisi Alt Sistemi Hizmeti (LSASS), solucanın bir arabellek güvenliği açığından yararlanarak sızdığını söyledi. Ayrıca virüs, otomatik olarak başkalarına bulaşmak için sistem kaynaklarını kullanarak internet üzerinden diğer cihazlara bulaştı.

Bir milyondan fazla bilgisayara bulaşan virüs, genel olarak, havayolları, haber ajansları, toplu taşıma, hastane, gibi yerlerin altyapılarında kritik hasar oluşturdu. Tahminen 18 milyar dolar zarar ettiren virüs için Jaschen, küçük olduğu için 21 ay ertelenmiş hapis cezası aldı.

Zeus

Zeus çeşitli cezai görevleri gerçekleştirecek Windows bilgisayarlara bulaştırmak için oluşturulmuş bir Truva atı idi. Bilgisayarların çoğunluğu sürücü tarafından yüklemeler veya kimlik avı dolandırıcılığı yoluyla bu virüsü aldı.. Ilk kez 2009 yılında tanımlanan bu virüs sadece ABD’de bir milyondan fazla bilgisayara bulaştı ve 70 milyon dolar zarar verdi. Zeus virüsü için 100 kişi tutuklandı. Zeus virüsünü geliştiren kişi 2010 yılı sonunda emekli olduğunu söyledi.


Conficker

Ayrıca Downup veya Downadup olarak bilinen Conficker 2008 yılında Windows bilgisayarlarda Bir botnet oluşturmak için işletim kusurları kullanarak bilgisayarlara bulaşır. Hükümetler, işletmeler ve bireyleri etkileyen malware, tüm dünyada en fazla 9 milyon bilgisayara bulaştı. Virüs tahminen 9 milyar dolar zarar verdi.


Stuxnet

Amerikan Hükümeti ile birlikte İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından oluşturulduğu sanılan Stuxnet siber savaş amacıyla oluşturuldu. Bu virüs örneğinin İranlıların nükleer çabalarını bozmayı planlandığı söyleniyor. Bu Stuxnet virüsünün İran'ın nükleer santrifüjlerinin beşte birini mahvetti ve enfeksiyonlar İran'da yaklaşık % 60 bilgisayara bulaştı.

 


Mydoom

2004 yılında ortaya çıkan ve Iloveyou benzeri virüs Mydoom, yine Windows’a bulaştı. Virüs e-posta yoluyla hızlı bir şekilde yayıldı. Bu virüsü geliştirilen hala bilinmiyor. Virüs bir e-posta iletim hatası olarak görünerek kendisini yayar ve bir ek içerir . Bu virüsün zararı 38 milyar beş yüz milyon dolar oldu.

CryptoLocker

CryptoLocker Truva atı olarak Windows çalıştıran bilgisayarları hedef aldı. Kendini yaymak için çeşitli yöntemler kullanan virüs, e-posta yoluyla bilgisayarlara bulaşmış. Virüs sabit disk ve bilgisayara bağlı depolama birimlerine bulaşıp dosyaları şifreliyordu. Bulaşan bilgisayarlardan virüsü çıkarmak kolay olsa da dosyalar şifreli kalıyordu.

Şifreli dosyaları açmak için ise fidye ödemek gerekiyordu. Fidye genellikle ön ödemeli nakit veya bitcoin ile 400 $ tutarındaydı. 500 bin kişinin fidye ödediği tahmin ediliyor ve ödenen fidyelerle birlikte zarar 3 milyon dolar tutarında.


Flashback

Mac bilgisayarlara bulaşan virüs 2011 yılında keşfedildi ve sahte Flaş ile bilgisaayrlara bulaştı. JavaScript kodu içeren tehlike kendisini web sitelerini kullanarak yayar. Virüs kurulduktan sonra, diğer Mac'lere enfekte edilen bir botnet parçası haline gelir.

Virüs Cupertino’da Apple karargahındaki Mac’ler de dahil olmak üzere 600 bin bilgisayara bulaştı. Oracle istismar için bir düzeltme yayınladı ve insanların Mac bilgisayarlardaki Flashback programını kaldırması için bir güncelleştirme yayınladı. Bu virüsün 2014 yılında hala 22 bin Mac bilgisayarda bulunduğu düşünülüyor.

Türkiye'de bankalara siber saldırı düzenlendi
Siber suçlular gözlerini yeni yıl alışverişi çılgınlığına dikti
Oppo Türkiye şaşırttı, 5100 mAh batarya, 128GB depolama, 6.67 inç ekran 9.000 TL fiyat
Sonraki Haber