En güvenli mesajlaşma uygulamaları

ABD merkezli Electronic Frontier Foundation tarafından açıklanan en güvenli anlık mesajlaşma uygulamalarını sizler için derledik. İşte en güvenilir anlık mesajlaşma uygulamaları.

Siber vatandaş haklarının korunması için çalışmalar yapan ABD merkezli Elektronik Öncü Vakfı (Electronic Frontier Foundation-EFF)'nın mobil dünyanın en güvenilir mesajlaşma uygulamalarını sıraladığı listesini sizler için değerlendirdik. 

Teknolojinin hızla gelişmesi ile akıllı telefonların dünya genelindeki kullanım oranı da hızla artmıştır. Bizim için olmazsa olmaz haline gelen, rutin olarak yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlarımızda, kendimize ait birçok özel ya da önemli bilgiyi barındırmaktayız.

Detaylı olarak birkaç örnek ile bahsedecek olursak eğer; işlerimiz ile ilgili bilgiler, sosyal medya hesaplarımız, e-postalar, görüntüler ve tüm veri türleri bu mobil cihazlarda saklanmaktadır. Ancak bu veriler genellikle hassas veya kişisel bilgilerdir. Bu kadar fazla sayıda bilginin parmağınızın ucunda olması sebebi ile kullanışlı olmasının yanı sıra aynı zamana kullanıcıyı da mobil güvenlik tehditlerine açık hale getirmektedir.

Özellikle başkalarıyla sohbet ederken kişisel bilgilerimiz üçüncü şahıslar tarafından takip edilebilir. İşte bunun önüne geçmek için güvenliği artırılmış anlık mesajlaşma uygulamaları kullanabiliriz. Gelin mobil platformlar için üretilmiş en güvenli 6 anlık mesajlaşma uygulamasına birlikte bakalım:

En güvenli mesajlaşma uygulamaları

1-Wickr Me

''Wickr Me nedir?'' diye soranlara özetleyecek olursak eğer; gizli ve güvenli bir şekilde sohbet etmenizi sağlayan ücretsiz bir sosyal ağdır. Wickr Me ile arkadaşlarınıza şifreli  metin, fotoğraf, video ve ses gönderebilirsiniz.

Gizliliği evrensel bir insan hakkı olarak nitelendiren, 2011 yılında kurulan Wickr Me, ‘uçtan uca şifreleme’ ve ‘kendi kendini yok eden mesaj’ kullanımını başlatan ilk iletişim uygulamaları arasında. EFF’nin güvenli mesajlaşma sıralamasında 7 üzerinden 5 puan almış.  

Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

2-Telegram 

Telegram'ın ne olduğunu merak edenler için özetleyecek olursak eğer; Çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur.  

Telegram teknik özelliklerini sizler için aşağıdaki gibi sıraladık.

  • Telegram’da 200 kişiye kadar destek veren gruplar oluşturabilirsiniz. Tüm cihazlardan hesabınızla erişim sağlayarak senkronize edebilme özelliğine sahiptir.
  • Görsel materyalleri, resimler, dosyaları hiçbir sınır olmadan gönderme özelliğine sahiptir.
  • 256 bit simetrik AES şifreleme, 2048 bit RSA şifreleme ile tüm dosyalarını şifreli bir şekilde güvenli yöntemle iletebilmektedir.
  • Büyük videoları, dosyaları paylaşma özelliğine sahiptir. Doc, Mp3, Zip vb dosyaları gönderebilirsiniz.
  • En zayıf mobil bağlantılarda bile çalışmaktadır.
  • Video düzenleme, Gif ve etiketleme özelliğine sahiptir.
  • Reklamsız ve %100 ücretsiz bir yazılım olarak telefon, tablet ve bilgisayarlara indirebilirsiniz.
  • Eğer maksimum gizliliğe önem veriyorsanız gizli sohbet özelliği de sunmaktadır. Uçtan uça şifreleme yapmaktadır.

EFF’e göre güvenlik açısından Telegram’ın standart ayarları 7 üzerinden 4, gizli sohbet uygulaması ise 7 üzerinden 7 puana sahip olduğunu da belirtelim. 

Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

3- WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger, birçoğumuzun bildiği üzere akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir mesajlaşma ve (görüntülü görüşmeler de dahil olmak üzere) arama uygulamasıdır. Uygulama içi resim, müzik, video, konum vb. paylaşımlara olanak sağlamaktadır.

Mesajların tamamına uçtan uca şifreleme özelliği getiren WhatsApp'ın bu adımı yaklaşık 1 milyar kullanıcısını memnun edeceğine şüphe yok. EFF güvenlik listesinde 7 üzerinden 6 gibi iyi bir puan aldığını belirtelim.

Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

4- iMessage - FaceTime 

Mesaj şifreleme ve gizlilik konusundaki ünü bilinen Apple’ın 2011 yılında başlattığı mesaj paylaşım sistemi iMessage, başlangıçtan beri uçtan uca şifreleme özelliğine sahiptir.

iki Apple cihazı arasındaki iMessage’ın içine girmenin imkansız olduğu daha önce Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nin (DEA), iç yazışmasının basına sızması ile gündeme gelmişti. iMessage de, görüntülü mesaj servisi FaceTime da, EFF sıralamasında 7 üzerinden 5 puan sahip.

İMessage Uygulamasını buradan indirebilirsiniz.

FaceTime Uygulamasını buradan indirebilirsiniz.

5- Silent

Hem yazılım hem de donanım hizmeti sunan Silent, denkler-arası şifreleme (P2P) ve IP üzerinden ses gönderisi (Voice over IP- VOIP ) için ZRTP'yi kullanıyor. Şirket, Blackphone ile dünyanın özel tasarımlı ilk akıllı telefonunu ürettiğini belirtiyor. Silent, EFF sıralamasında 7 üzerinden tam puan almış.

Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

6- Signal

Open Whisper Systems bünyesindeki Signal yazılımı, ücretsiz ve herkese açık bir kaynaktır. Apple’ın iOS’u ve Android için şifreli telefon görüşmesi ve yazılı mesajlaşma hizmeti sunmaktadır.

Open Whispers Systems, Signal Protocol’ü WhatsApp’e entegre etmek için WhatsApp ile ortaklığa gitti. Yazılımın original ses şifrelemesi sayesinde canlı telefon görüşmesinin dinlenmesi gibi güvenlik sorunlarına karşı güvenli olduğu belirtiliyor. EFF, Signal’in güvenliği için 7 üzerinden tam puan verdiğini de siz değerli okuyucularımız ile paylaşalım.

Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Bilgisayarlara hacker saldırısı
Kaspersky Apple'dan şikayetçi oldu!
Samsung, Apple Vision Pro rakibi karma gerçeklik gözlüğünü satışa sunacak
Sonraki Haber