Cihazımıza neden virüs bulaştığını bilmiyoruz!

Kaspersky Lab ve B2B International tarafından yapılan ve Türkiye’yi de kapsayan araştırmaya göre, en sık karşılaştığımız online tehlikeyi zararlı yazılımlar oluşturuyor.

Kaspersky Lab 2016 Tüketici Güvenliği Riskleri Araştırması, zararlı yazılımların toplum genelinde verdiği zararın yanı sıra, saldırı yollarının çeşitliliğindeki ve karmaşıklığındaki artışı gözler önüne seriyor. Türkiye’deki İnternet kullanıcıları, zararlı yazılımlar sebebiyle cihaz yavaşlaması (%47), pop-up pencereler ve istenmeyen reklamlar (%26) ve şüpheli sayfalara yönlendirilmek (%21) gibi bir dizi sorunla karşılaşırken, %10’unun cihazı ise virüsler sebebiyle çalışmaz hale geliyor.

Saldırıların etkisi fiziksel olmaktan öte maddi de olabiliyor. Kullanıcıların %18’i zararlı yazılım saldırısı sonucunda oluşan bir sorunu gidermek için vaka başına ortalama 420 TL masraf yapmak durumunda kalıyor.

Zararlı yazılımlar her geçen gün daha çeşitli yollardan yayılmaya devam ediyor ve kullanıcıların cihazlarına bulaşma yolları farklılık gösteriyor. Yapılan araştırmaya göre, zararlı yazılımlar Türkiye’deki kullanıcılara en çok şüpheli sayfaların ziyareti sırasında bulaşıyor (%41). Sahte uygulamalar ve yazılımlar (%29) ve USB bellekler de (%43) her beş kullanıcıdan biri tarafından zararlı yazılımların bulaştığı kaynaklar olarak belirtiliyor.

E-posta ve mesajlaşma da sık karşılaşılan bulaşma yolları arasında yer alıyor. Kullanıcıların neredeyse beşte biri (%17) tanımadıkları birinden gelen e-posta veya mesaj üzerinden virüs aldıklarını söylerken, %14’ü ise aynı tecrübeyi tanıdıkları insanlardan gelen e-posta ve mesajlar yoluyla yaşadıklarını belirtiyor. Kullanıcıların bir diğer %14’ünün ise zararlı yazılımların nereden bulaştığı ile ilgili bir fikri bulunmuyor. 

Kaspersky Lab’ın Kaspersky Internet Security ve Kaspersky Total Security ürünleri siber tehditlere karşı ödüllü koruma çözümleri sağlıyor; zararlı yazılımları cihazlara girmeye çalışırken tespit ederek, kullanıcıların Mac, Windows PC veya Android cihazlarını ve verilerini korumaya alıyor.

Fidye yazılımı için şifre çözücü çıktı!
WordPress üzerinden gelen DDoS saldırıları artık şifreli
Opel Mokka için harika kampanya: 400 bin TL indirim 150 bin TL faizsiz kredi veriyorlar
Sonraki Haber