Akıllı telefonu güvenli kullanmanın 8 yolu

Android sistemli cihaz kullanıcılarına yönelik 8 güvenlik ipucu!

Mobil cihazlara ilişkin dünyanın en büyük organizasyonu olan Barcelona Dünya Mobil Kongresi (GSMA) 24-27 Şubat tarihlerinde düzenleniyor. Yaklaşan kongre, mobil cihazlardaki güvenlik konusunu gündeme getiriyor.  ESET, kongre öncesinde akıllı cep telefonu kullanıcılarına, özellikle de tehditlerin daha yoğun olarak görüldüğü Android sistemli cihaz kullanıcılarına yönelik 8 güvenlik ipucu öneriyor.

 1.   Ekranınızı kilitleyin!

En temel güvenlik önlemi, ekran kilitleme özelliğidir ve bütün modeller için ortaktır. Cihazınız kullanmaya başlamadan önce bunu yapın. Ayarlar > Güvenlik > Ekran Kilitleme menüsünden yapabilirsiniz. Önemli uygulamalarınızı ise 2 kere kilitleyin! Sizin için önemli olan uygulamalara PIN yaratarak, onları  kilitleyebilirsiniz. Bu konuda yardımcı olan App Lock uygulaması, ücretsiz olarak Google Play Store’dan indirilebilir.

2.   İş için kendi telefonunuzu kullanacaksanız, önce mutlaka bilgi işlem yetkiliniz ile görüşün!

İş için kendi telefonunu kullanma yaklaşımı giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak bu durum ciddi riskler barındırmaktadır. “Gönderilmiş” kutunuzda bulunan bir mail bile suçluların şirket ağınıza giriş yapmalarına sebep olabilir. O nedenle bu konuyla ilgili mutlaka bilgi işlem bölümünüzle veya bu konuda hizmet aldığınız kişi ile görüşün.

3.   Cihazınız mı kayboldu? Panik yapmayın.

Bu konuda hem Google hem de ESET Mobile Security yazılımı, Anti-Theft uygulaması ile oldukça iyi güvenlik çözümleri sunuyor. Cihazınız kanepenin arkasına düşmüş olsa bile bu çözüm ile kaybolan cihazların yerleri bulunabilir. Anti-Theft uygulaması ile cihazınız sessiz konumdayken bile çalmasını sağlayabilir, uzaktan cihazınızı kilitleyebilir ve harita üzerindeki yerini tespit edebilirsiniz.

4.   Hassas bilgilerinizi akıllı telefonda saklamayın, taşınabilir SD kartlarda hiç saklamayın!

Örneğin, telefonunuzda kredi kartınızın biglileri ya da pasaportunuzun fotoğrafı varsa, bunları harici bellekte saklamayın. Bu, saldırganların bilgilerinize ulaşmalarını kolaylaştırır. Öte yandan Google’ın  Android Device Manager sayfası ve ESET Mobile Security’nin Anti-Theft uygulaması, telefonunuzun çalınması durumunda uzaktan verilerinizi silebilmeniz için çözümler sunar.

5.   Her uygulama indirdiğinizde izin penceresini okuyun!

Android uygulama izinleri penceresi sıkıcı gibi gözükse de sisteminizi güvende tutmak için en önemli yoldur. Kötü uygulamalar, bilgilerinize ulaşmak için ve Android fonksiyonlarını kontrol etmek için izin ister. Örneğin, bütün ağ iletişimini okumak ya da SMS mesajlarınıza erişmek gibi. Eğer uygulamanın uzun bir izin listesi varsa, işte o zaman alarm çanlarının çalmaya başladığı andır.

6.   Hiç bir zaman bankacılık uygulamalarını link kullanarak indirmeyin!

Dünya çapında sahte bankacılık uygulamaları ile Android cihazları hedef alan truva atlarında ciddi artışlar söz konusu. Kötü amaçlı yazılımlar, sahte banka sitelerinden mesajlar göndererek kullanıcıların çeşitli uygulamaları cihazlarına indirmelerini sağlamaya çalışıyorlar. Ancak bankanız hiç bir zaman bu şekilde bir uygulama sağlamaz. Güvende olmak için bankacılık uygulamanızı Google Play’den indirin.

7.   Telefonunuzdan ödeme yaparken dikkatli olun!

Güncel Android cihazlar, telefonla ödeme imkanı sunan NFC çipi (Yakın Alan İletişimi) bulundururlar. Hatta bazı ülkelerdeki mağazalarda bununla ilgili ödeme sistemleri bile devre girmiştir. “Bankalara yönelik her yeni teknoloji bilgisayar saldırıları için potansiyel hedeftir“ tespitini yapan ESET araştırmacıları, bu teknolojiyi kullanırken, bankadan doğru bilgi alınmasını ya da direkt olarak NFC sistemi ile ödeme yapılmasını tavsiye ediyor.

8.   Güvenlik yazılımı kullanın!

ESET verilerine göre, son bir yılda akıllı cep telefonlarına yönelik kötü amaçlı Android yazılımları %63 oranında artış gösterdi. Ayrıca fiziksel hırsızlıklar da hız kesmedi. Tıpkı bilgisayarınızı koruduğunuz gibi, akıllı cep telefonunuz için de mobil güvenlik (Mobile Security) yazılımları kullanın!

Sahte Adobe Flash güncellemesi Türkiye'yi hedef aldı!
Çocukları internetteki tehlikelerden nasıl koruyabiliriz?
Kalp krizini tetikleyen en kritik 10 hata
Sonraki Haber