5 adımda 'Güvenli Mobil İnternet' sahibi olun!

Kaspersky Lab, uzmanlarının mobil internet için güvenlik adımlarını anlattı!

Günümüz çağında internet hemen  hemen her yerde bizimle birlikte. Bağımlısı olduğumuz bilgisayarlardan sonra mobil internet dönemi hayatımızda çığır açarak büyümeye devam ediyor. Mobil internet günden güne gelişirken güvenlik tehlikelerini de beraberinde getiriyor.

Kaspersky Lab uzmanları uyarıyor, yeni mobil internet ile güvenli mobil internet kullanmamız için gerekli açıklamalarda bulunan Kaspersky Lab uzmanları 5 adımda nasıl güvenli bir mobil internete sahip oluruz bizlere açıklıyor.

Uzmanlar tarafından yapılan son araştırmalara göre
16-24 yaş arası gençlerin toplam %20’si, günde birkaç defa telefonlarından internete girerken bu oran 65 yaş üstü grupta sadece %2 ve aynı yaş grubunun %82’i mobil internet kullanımı reddediyor. 65 yaş ve üstü ise sadece uygulamaları kullanıyor. Genç neslin aynı oyun alanlarıdaki başarısı gibi  her 3 kişiden 2'si cep telefonlarında kullanılan işletim sistemini biliyor.

Kaspersky Lab uzmanları güvenli mobil internet erişimi için 5 ipucunu şu şekilde sıralıyor:



1. Temel koruma:
Mobil kötü amaçlı yazılımlar gün geçtikçe gelişiyor. Daha da fazlası, websitelerinde bulunan kötü amaçlı yazılımlar internete evden girenler ve mobil cihazdan girenler arasında bir farklılık göstermiyor. Temel koruma yazılımları bu nedenle mobil cihazlar için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

2. Ek koruma fonksiyonları: Şifre koruma özelliğinin akıllı cihazlarda bulunması evdeki bilgisayarlarda bulunmasından daha önemli. Bunun sebebi ise kompakt mobil cihazların kaybolmaya daha yatkın olması ve yanlış kişilerin eline geçme ihtimalinin daha yüksek olması. Bu nedenle Kaspersky Lab uzmanları telefonlarda her zaman şifre kullanılmasını tavsiye ediyor çünkü bu özellik, telefonun istenmeyen kişilerin eline geçtiğinde ve üst üste yaptıkları yanlış şifre girme denemeleri sonucu cihazın bloke olmasını sağlıyor. Akıllı cihazlarda özel bilgiler için şifreleme kullanılması da önemli noktalar arasında yer alıyor.

3. Güvenilir uygulamalar: Uygulamalar, akıllı telefonlara yeni fonksiyonlar ekleyerek fazladan yük getiriyor. Ancak uygulamaların kötü amaçlı yazılımlar içerebileceğini de unutmamak gerekiyor. Antivirüs yazılımlar dışında, kullanıcıların yükledikleri uygulamaların güvenilir kaynaklardan elde edildiğine dikkat edilmesi gerekiyor.

4. Veri yedekleme: Birçok mobil cihaz bir PC’ye bağlı olmadan da çalışabiliyor. Bu oldukça pratik bir yöntem ancak risk de içeriyor. Kusurlu bir mobil cihaz bütün verilerinizin kaybolmasına sebep olabilir. Bu sebepten ötürü, akıllı telefonda bulunan bilgilerin şifrelenmesi gerekiyor.

5. WLAN ağlarına dikkat edin: Güvenlik söz konusu olduğunda, UMTS bağlantıları WLAN bağlantılarına göre daha çok tercih ediliyor. Web’e bağlanmak için halen WLAN’ı kullanan kullanıcılar veri şifreleme yaptıklarından emin olmalılar ve online bankacılık gibi hassas konular söz konusu olduğunda WLAN’ı kullanmaktan kaçınmalılar.


Dünya'nın en ünlü hackerı bu sefer başka sebepten gözaltında!
RedHack soruşturmasına görevsizlik kararı
Türkiye'ye yatırım yapması beklenen Çinli otomobil üreticisi operasyonlarını durdurdu
Sonraki Haber