Zehirli ayakkabıların fotoğrafları yayınlandı, işte o ayakkabılar!
Yeni aldığınız ayakkabı zehirli olabilir mi? Zehirli ayakkabıların görüntüsünü merak ediyor musunuz?
Son zamanların gündemden düşmeyen konusu zehirli ayakkabılar oldu. Çin'den getirilen ve gümrükte yapılan inceleme sonrası zehirli maddeler içerdiği tespit edilen 33 bin ayakkabının imha edilmesine karar verilmiş ancak ayakkabıların imha tesisine götürülürken gizlice piyasaya sürüldüğü ortaya çıkmıştı.
Bazı ayakkabıcılar, zehirli ayakkabılarda yanık kokusu olduğunu ve boyasının elle dokunulduğunda çıktığını iddia ediyorlar. Zehirli ayakkabıları anlamanın püf noktalarını anlatan Bartın'da ayakkabıcılık sektöründe hizmet veren esnaf Ercan Ceylan, "İlk önce ayakkabı alırken düşük fiyatlı ürünlerden kaçmamız gerekir. Üretim yerini mutlaka sorgulamalıyız. Ayakkabının içerik broşürlerine mutlaka bakmalıyız. Mümkün oldukça yerli üretilen ayakkabıları tercih edin. Zehirli ayakkabılar tahmini olarak 20-30 TL'ye satılabilir. Ancak sağlıklı bir ayakkabı için bu fiyatlar mümkün değildir. Türkiye'de üretilen yerli malı ayakkabılarımız Çin'de üretilenlerin kat kat üstündedir. Çin'i kendimize rakip bile görmüyoruz. Zaten Bartın'da dükkanımıza Çin malı ayakkabı kesinlikle sokmayız. Fakat piyasada 33 bin zehirli ayakkabının olduğu iddiası vatandaşta büyük korkuya neden oldu" dedi.
Ceylan, "Zehirli ayakkabıların tabanları sert ve kalın oluyor. Siyah boyaları çıkıyor. Bir de derisini kokladığınız zaman kokuyor. Yerli üretim derilerde koku olmaz. Normal hayvan derisi gibi kokar. Ama bu deriler farklı kokar. Bu zehirli ayakkabıların derisi yanık kokusu gibi kokar. Elinizi sürdüğünüz zaman siyah bir kalıntı gibi iz bırakır. Ayak sağlığını da bozar. Ayak kokusu yapar. Ayakta allerjen etki yapar ve enfeksiyon kapmaya neden olur.” Dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bu konuyu yakında takip ettiğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, özellikle bu tür sahtekarlıkların önüne geçilmesi gerektiğini belirtti ve "Çünkü kutuların içine eski ayakkabıları doldurup, sonra onları depoda tutup diğerlerini pazarlamak açıkçası tek kelimeyle bir sahtekarlıktır. Hele hele sağlıkla olan bir kısmı kanserojen içeren bir madde nedeniyle, inanıyorum ki en kısa zamanda sorun çözülecek, suçlular bulunacak. Belirli ipuçları yakalandı. Bu sabah itibariyle Gümrük Bakanımızla görüşmüştüm, ama özellikle şüpheli ayakkabı tereddütü olanlardan mutlaka müracaatlarını yapıp tahlillerini yapmamız gerektiğini de kamuoyuna duyurmamız lazım” dedi.
Eğer bu bilgiler ayakkabı alırken zehirli olup olmadığını anlamanıza yetmiyorsa sonraki sayfalarda abzı zehirli ayakkabıların fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.