Yok artık! O ülke çöpten uçak yakıtı üretecek!
Net sıfır karbondioksit salınımına ulaşmaya çalışan Japonya Havayolları (JAL), ev çöplerini kullanarak uçak yakıtı üreteceğini açıkladı.
Japonya Havayolları (JAL), evlerden çıkan çöplerin dönüştürülerek uçaklarında kullanılması için çalışma yürüttüğünü açıkladı. Şirket ayrıca bu projenin çok yakında faal duruma geçeceğini belirtti.
Yok artık! O ülke çöpten uçak yakıtı üretecek!
Bilindiği üzere hava yollarında ısı dengesini korumak diğer ulaşım araçlarına göre daha zordur. Uçaklarda kullanılan Jet-A1 denilen yakıtın ana maddesi ise kerosendir. Kerosenin ne olduğunu merak edenler için hemen açıklayalım; kerosen yüksek irtifalarda düşen hava sıcaklığı nedeniyle yakıtın donmaması ve sıvının akışkanlığını kaybetmemesi için oldukça önemli bir hidrokarbon sıvısıdır. Kerosen jet motorlarının yanı sıra sanayide de kullanılır. Petrolün çok ince bir şekilde damıtılmasıyla elde edilen kerosen, halk arasında gaz yağı olarak da bilinir.
Ancak çöplerden de uçak yakıtı üretmek mümkün. Nasıl olur demeyin, çünkü şaka değil. 1951'de özel bir şirket olarak kurulduktan sonra, 1953'te yarı devlet kuruluşu haline getirilen, Tokyo merkezli Japonya Havayolları (JAL), ev çöplerini kullanarak uçak yakıtı üretecek olduğunu açıkladı. Şirket ayrıca 2022'den itibaren bu projenin faal duruma geçeceğini belirtti.
Bu projenin evlerden çıkan çöplerin dönüştürülmesi ile oluşan biyolojik yakıt sayesinde gerçekleşmesi oldukça mümkün.
Şirket yapmış olduğu açıklamada, 2022 yılında başlayacak olan uygulamanın 2050 yılına kadar aynı düzende devam ettirilmesinin planlandığını belirtti.
2018 yılında start alan proje kapsamında yaklaşık 9 milyon dolar harcayan Japonya Havayolları'nın nihai hedefi ise net sıfır karbondioksit salınımına ulaşmak olduğunu da ayrıca belirtelim.