Yerli Uçak'ta ilerleme devam ediyor
Sierra Nevada Corporation'ın CEO'su Fatih Özmen, “TRJet, STM, ve SSM birlikte Proje’nin kontratı ile ilgili iyi ilerlemeler kaydediyorlar” dedi.
ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri şirketi Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) CEO'su Fatih Özmen, Türkiye'nin Bölgesel Uçak Projesi konusundaki işbirliğinin ayrıntılarını paylaştı. Fatih Özmen,”TRJet, STM, ve SSM birlikte Proje’nin kontratı ile ilgili iyi ilerlemeler kaydediyorlar” dedi.
Üretilecek uçağın Türkiye'de ulaşımın çehresini değiştirmesini beklediklerini ifade eden Özmen, "TRJet özünde bir ustalık, uzmanlık ve eğitim transferidir. TRJet, teknoloji ve inovasyon alanında sağlam bir temel sunuyor; Türk halkı bu sağlam temel üzerine, gelecek nesillerin meyvelerini toplayacağı yeni çalışmalar inşa edebilecek," dedi. Tarihi proje için nihai onay süreci devam ederken, bir sonraki adım olarak, Ankara'da kurulacak olan TRJet tesisinin yapım çalışmalarına başlanacak.
İlerleme devam ediyor
TurkofAmerica dergisi tarafından "Amerika'da En Etkili 10 Türk" arasında gösterilen Özmen, Ankara'da kurulacak olan TRJet firmasının Dornier 328 uçaklarının modernize edilmiş bir versiyonunu kullanarak, birkaç yıl gibi kısa bir süre içerisinde üreteceği TRJ328™ adlı uçağın 2019 yılı itibariyle ilk uçuşunu gerçekleştireceğini anlattı. TRJet, STM, ve SSM birlikte Proje’nin kontratı ile ilgili iyi ilerlemeler kaydediyorlar. TRJet, uçağı planlanan ilk uçuş tarihine yetiştirebilmek için, hâlihazırda Türkiye'deki havacılık sektöründe mevcut olan parçalardan ve kaynaklardan mümkün olan en iyi şekilde faydalanmayı amaçlıyor.
Havacılık sanayi büyüyecek
TRJ328 uçakları, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yerli tasarım yolcu uçağı TRJ628™'nin üretimi yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanacak ve üretilecek olan TRJ628'e parça tedarik etme ihtiyacı sonucu, Türkiye'deki tedarikçilerin sayısında ciddi bir artış yaşanması bekleniyor. TR628'nin ilk uçuşunu Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü şerefine 2023 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Proje, ülkede hâlihazırda büyük uçakların pratik bir şekilde hizmet veremediği küçük şehirler arasında doğrudan ve sık sefer gerçekleştirme imkânı sunarak pazarda önemli bir boşluğu dolduruyor. TRJet'in kurulmasının, Türkiye'de mevcut sivil havacılık sektöründeki büyümeyi desteklemesi ve ülkeye uçak orijinal ekipman üreticisi (OEM) olarak küresel havacılık pazarının kapılarını açması amaçlanıyor.
TRJet, Türkiye'de havacılık sektörü için yeni ufuklar açmanın yanı sıra ülkenin yeni nesil mühendisleri ve liderleri için de bir yatırım niteliği taşıyor. Özmen, bu proje sayesinde Türkiye'de uçak mühendisliği ve imalatı alanlarında binlerce yeni ve dolaylı iş imkânının açılacağından da bahsetti.
SNC Başkanı Eren Özmen ise, "Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli sermayesi beşeri sermayedir. Türkiye, kaliteli üniversitelere ve çok sayıda zeki ve azimli genç öğrenciye sahip olduğu için şanslı. Bizim arzumuz, bu potansiyeli en üst seviyeye çıkaracak, etkisi yüksek küresel iş imkânları yaratarak, gerek yeni nesil için gerekse Türkiye için olanakların daha da fazla olduğu bir gelecek şekillendirmek" şeklinde konuştu.