Yerli sesli asistan Yaani duyuruldu

Turkcell tarafından geliştirilen Yaani Sesli Asistan Turkcell Teknoloji Zirvesi'nde tanıtıldı. Yerli sesli asistanla ilgili detaylar haberimizde.

Sahnede izleyicilerin önünde Yaani’ye Türkçe komut vererek şirket bilgilerini gören, kahvaltı siparişi veren, doktor randevusu alan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan yerli ve milli yapay zekanın hayatın her alanına gireceğini vurguladı. Yaani Asistan yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ile buluşacak.

Yerli sesli asistan Yaani duyuruldu

Turkcell tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Teknoloji Zirvesi, ilham verici konuşmalarıyla 10’uncu yılına özel muhteşem bir şova ev sahipliği yaptı. Bu yıl ‘Sen Yap Diye’ sloganıyla gerçekleştirilen ve yurt dışından gelen kalabalık bir basın mensubu grubunun takip ettiği Teknoloji Zirvesi’nde, Turkcell mühendislerinin uzun süredir üzerinde çalıştığı yerli ve milli yapay zekâ Yaani Sesli Asistan da dünyaya tanıtıldı.

Türkçe konuşan ve komutlara yanıt veren Yaani, yerli arama motorunun üst versiyonu olarak hizmet verecek. Yaani Asistan, Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalması açısından da ayrı bir öneme sahip.

Zirvenin sürprizi Türkiye’nin yerli ve milli yapay zekası “Yaani Asistan”

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Teknoloji Zirvesi’nde yerli ve milli sesli uygulama Yaani Asistan’ı hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadı. Yaani Asistan uygulamasıyla yapay zeka şov yapan Erkan, tüm talimatları Türkçe verdi. Murat Erkan’ın sahnede gerçekleştirdiği canlı yerli yapay zekâ demosu sırasında yaşadığı heyecan izleyicilerden de coşkulu alkışlarla karşılık buldu.

Murat Erkan konuşması sırasında sahnede kurulan sistemle dijital servislerle ilgili anlık rapor sorgulamasından şehir hastanelerinden randevu almaya, internet üzerinden yemek siparişinden akıllı ev ürünü entegrasyonu ile kahve makinesini çalıştırmaya kadar birçok uygulamayı yapay zekâ ile öğrenen Yaani Asistan üzerinden konuklara uygulamalı olarak gösterdi.

Murat Erkan yerli ve milli yapay zekâ Yaani Asistan’la geçirdiği 10 dakikalık sürede, yerli yapay zekanın Türk insanının hayatına katacağı değeri de sergilemiş oldu. Erkan konuşmasında ise şunları söyledi: “Yaani Türkiye’nin ilk yerli arama motoru. Şu anda 10 milyona yakın kullanıcısı var. Yakın zamanda hem kurumların hem de bireylerin kullanabileceği yerli e-posta servisini de Yaani üzerinden sunmaya başlayacağız.

Yapay zekâ üzerinde çalışan Yaani Asistan da Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Konuşmanın yazıya, yazının konuşmaya dönüşmesi şeklinde yani çift yönlü çalışan müthiş bir yapay zekâ çalışması. Alfabenin tamamını öğretmiyoruz. Buradaki bir cümleyi alarak öğrenen bir algoritma. Öğrene öğrene Türkçeyi bizden daha iyi konuşur hale geliyor. Gördüğümüz gibi yapay zekâda önümüzde müthiş bir yol var. Bu yolculuğu hep birlikte yaşayalım.”

“Ortak altyapı ile Türkiye kazansın”

Erkan yapay zekâ teknolojilerin hayata geçirilebilmesi için 1 milisaniyenin altında gecikme süreleri gerektiğini, bunun da 5G ile mümkün olacağını belirterek ortak altyapı vurgusu yaptı:

“İnternete bağlı 50 milyar cihazı hayata geçirmenin yolu 5G’den geçiyor. Buna hazır olmamız lazım. Biz uzun bir süreden beri Turkcell olarak 5G için çalışıyoruz. Bugün İstanbul’da, Ankara’da ve İzmir’de 5G sinyalini vermeye başladık. 5G’nin temel ihtiyacı kuvvetli altyapı, yani fiber şebeke. Üç operatör olarak mevcut yöntemlerle hazır fiber şebekesi kurmak istersek, Türkiye’nin tamamı için 13-15 milyar dolar yatırım yapmamız lazım. Fakat güçlerimizi birleştirip rekabeti servislerde ortaya koyarak, 2,5-3 milyar dolara düşüyor. Yani ortak altyapı ile yaklaşık 10 milyar dolar tasarruf sağlayabiliriz. Bundan kim kazanır, Türkiye kazanır.”

‘Yerli ve milli servisler çıkarmak bu ülkeye borcumuz’

Erkan, Turkcell olarak kuruldukları günden beri 50 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “50 milyar liralık yatırımın yarısından fazlasını son 5 yılda yaptık. Önümüzdeki 3 yılda da 16 milyar lira daha yatırım planımız var. Yerli ve milli teknoloji ve servisler çıkarmak bu ülkeye borcumuz. Tüm bu yatırımları müşterilerimiz olmadan yapamazdık. Müşterilerimiz varsa biz de varız. Önümüzdeki dönemde müşterilerimiz ile sadece akıl bağı değil duygusal gönül bağı da kuracağız. Müşterilerimizin kalbini kazanacağız.”

Selfie çekmenin cezası idam!
Cem Kıvırcık yazdı: Türkiye’deki Tesla’lar...
Tesla kullanıcıları şokta, 700 bin araç geri çağırıldı
Sonraki Haber