Yeni Karanlık madde haritası ünlü fizikçi Einstein'ın evren gizemini çözebilir!
Ünlü fizikçi Einstein evren hakkındaki teorilerini yeni karanlık madde haritası doğrulayabilir. Bilim insanları büyük gizemi çözmeye daha yakınlaşmış olabilirler. İşte detaylar.
Karanlık madde, yıldızları, gezegenleri, galaksileri ve geriye kalan her şeyi birbirine bağlayan, tüm evrene nüfuz etmiş gizemli, görünmez maddeye verilen isimdir. Bu gözle göremediğimiz kozmik sistem, şimdi eşi benzeri görülmemiş ayrıntılarla haritalandırıldı.
Karanlık maddenin gizemi, Einstein'ın teorisini de çözecek
160'tan fazla gökbilimciden oluşan uluslararası bir ekip, evrendeki tüm kütlenin yaklaşık yüzde 85'ini oluşturan görünmez karanlık maddeye yeni bir ışık tutmak için Atacama Kozmoloji Teleskobu'nu (ACT) kullandı. Dönüm noktası niteliğindeki çalışma, Albert Einstein'ın yerçekimi ve kozmoloji hakkındaki teorilerini doğrulayarak, Standart Fizik Modeli'nin geçerliliğini bir kez daha teyit etmiş oldu.
ACT gözlemevi 2022'nin sonunda hizmet dışı bırakılmadan önce, araştırmacılar kozmik mikrodalga arka planına (CMB) tekrar bakarak yeni bir çalışmaya imza attı. SPK, tüm gözlemlenebilir evreni dolduran dağınık bir radyasyonken, evren sadece 380.000 yaşındayken ortaya çıkan, kozmosun ilk elektromanyetik ürünü olarak kabul ediliyor.
Astronomlar, tıpkı bir büyüteç merceğin içinden geçen ışığı büktüğü gibi, evrendeki büyük yapıların - karanlık madde de dahil olmak üzere - CMB radyasyonunu Dünya'ya ulaşması için geçen 14 milyar yıl boyunca nasıl çarpıttığını gözlediler. Bu gözlemlerden yapılan yeni, ayrıntılı harita, evrenin "yumrulu" ve genişleme hızının, Einstein'ın yerçekimi teorisine dayanan Standart kozmoloji Modeli ile uyumlu olduğunu ortaya çıkardı.
Cambridge Üniversitesi'nde kozmoloji profesörü olan Blake Sherwin, yeni haritanın bazılarının "Kozmoloji Krizi" olarak adlandırdığı devam eden bir tartışmaya yeni bilgiler sağladığını söylüyor. Buradaki "kriz", yalnızca CMB fosil radyasyonu yerine galaksilerdeki yıldızların yaydığı arka plan ışığı kullanılarak yapılan son ölçümlerden kaynaklanıyor.
Bu sonuçlar, karanlık maddenin evreni birbirine bağlayacak kadar "topaklı" olmadığını ve Standart Kozmoloji Modelini esasen "kırık" veya en azından eksik kaldığını gösteriyor. ACT gözlemevi ile yapılan yeni harita, Standart Model'den kaynaklanan tahminlerle "iyi bir uyum" içinde.
Elde edilen bilgiler, Einstein'ın da dediği gibi evrenin sürekli genişlediğini ve bu karanlık maddenin her yerde olabileceğinin kanıtı olduğunu doğruluyor.