Yaşlandıkça insanların sesleri neden değişir?

İnsanların sesi erişkinlik ve yaşlılık dönemleri arasında çok büyük değişim geçirir. Peki neden? İşte detaylar!

İnsanların sesi erişkinlik ve yaşlılık dönemleri arasında çok büyük değişim geçirir.

Bunun nedeni larenks (hançere, gırtlak), solunum sistemi, ağız ve boğaz dokusundaki anatomik değişiklikler. Bunların bir kısmı kas atrofisi (organların körelmesi), dokuların sertleşmesi ve zarların kuruması sonucu ortaya çıkar.

Ayrıca yüz kemiklerinin bu dönemde büyümeye devam ettiğine ilişkin kanıtlar söz konusu. Bu büyümenin boyutları küçük olsa da, etkili olduğu anlaşılıyor. Bütün bu değişiklikler, ses tellerinin titreşimindeki dengesizliği artırarak, perde düzeyini değiştirerek ve konuşurken tek bir solukta alınan hava miktarını azaltarak sesimizin değişmesine yol açar.

Yaşlandıkça insanların sesleri neden değişir?

Yaşlanma, ayrıca sesin, ses tellerinden dudaklara doğru gidişi sırasındaki yankılama şeklini değiştirir ve bu yankılama değişikliği ses kalitesini etkiler. Yaşa bağlı ses değişikliği kadın ve erkekte farklıdır.

Erkeklerde daha belirgin Erkeklerde bu değişiklik daha belirgindir. Erkeklerde konuşma perdesi genç erişkinlikten orta yaşa geçerken alçalır ve daha sonra orta yaş ile birlikte yükselir. 80’li yaşlarda bir erkeğin konuşma perdesi en yüksek noktaya ulaşır. Kadınlarda konuşma perdesi genç erişkinlikten orta yaşa kadar fazla değişmez.

Menopoz döneminde ses perdesi biraz alçalır ve görece olarak yaşlılığa kadar sabit bir düzeyde kalır. Erkek ve kadınlarda yaşa bağlı olan ses ve konuşma değişikliklerinin arasında, konuşma hızının azalması ve perde aralığının kısalması da sayılabilir.

Telefonunuzda bu ayarı hemen kapatın!
Mısır'da böcek mumyası bulundu!
Redmi K80 Pro AnTuTu skoru belli oldu, ortalığı yıkıp geçecek
Sonraki Haber