Yasal hakkınız var; Onay almadan kimse size SMS ve e-posta atamaz

Yeni yasa, tüketicileri cepte ve e-postada “çöpten” kurtaracak

Geçtiğimiz yılın kasım ayında onaylanan ve 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, şirketlerin tüketicilere neredeyse her gün gönderdikleri e-posta ve kısa mesajlara ilişkin önemli düzenlemeler getiriyor.

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan, e-postayla pazarlama şirketi optivo’nun Uluslararası Direktörü Jens Fischler, kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte, reklam içerikli izinsiz elektronik gönderilerin cezaya tabi olacağını, bu nedenle şirketlerin tüketicilerden onay almak için yoğun bir çaba içine girdiklerini kaydetti. Fischler, yasanın “çöp” olarak adlandırılan ve tüketicilerin isteği dışında gönderilen iletileri önemli ölçüde azaltacağını belirtti.

Bu dönemde tüketicilerin yasanın kendilerine getirdiği hakları iyi bilmeleri gerektiğini ifade eden Fischler şu bilgileri verdi:

  • “1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren, tüketicinin önceden onay vermediği hiçbir ticari elektronik ileti kendisine gönderilemeyecek. Onayın yazılı ya da elektronik ortamda alınmış olması gerekiyor. İletiyi gönderen şirket, gerektiği zaman tüketicinin onayını kanıtlamakla mükellef olacak.
  • Tüketicilere onaylarını almak için gönderilen metinlerde izinlerinin istendiğinin açıkça belirtilmesi ve onay bölümünün önceden işaretli olmaması gerekiyor. 
  • Tüketici dilediği zaman, hiçbir sebep göstermeksizin, ticari elektronik ileti alımını reddedebilir. Gönderiyi yapan şirket, bu talebin kendisine ulaşmasının ardından, ileti göndermeyi üç iş günü içinde durdurmalı.
  • Tüketicinin ticari elektronik iletilere onay vermesi, telefon numarası, e-posta adresi gibi kişisel bilgilerinin üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmasına izin verdiği anlamına gelmiyor. Yasa, kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden de şirketleri sorumlu tutuyor.
  • Yeni yasa, önceden izin şartı getirse de istisna olarak tanımlayabileceğimiz bir durumu da içeriyor. Eğer ticari iletiyi gönderen şirket ile tüketici arasında daha önceye dayanan bir ticari ilişki varsa, yani tüketici söz konusu şirketin “müşterisi” konumundaysa, izin şartı aranmıyor. Örneğin bir banka, daha önce kendisinden kredi kullanan müşterisine, kredilerle ilgili iletileri onay almaksızın gönderebilecek. Burada dikkat edilmesi gereken, bu iletilerin sadece müşterisi olunan ürün ya da hizmetle ilgili olabileceği. Yani kredi kullanan bir müşteriye, iş ortaklarının sunduğu ürünler ile ilgili iletiler izinsiz olarak gönderilemeyecek.
  • Mesaj ya da iletinin göndericisinin de açıkça belirtilmesi gerekiyor.”   

Maliyetleri de düşürecek

optivo Uluslararası Direktörü Jens Fischler’e göre, yeni yasa e-postayla pazarlama alanında da önemli değişikliklere neden olacak. E-postayla pazarlamanın özünde müşteri ilişkileri yönetiminin bulunduğunu belirten Fischler, “Ne yazık ki bu alanda faaliyet gösteren birçok firma, site verilerini işleyip, ziyaretçilerin ilgisine göre paylaşım yapma konusunda yetersiz kalıyor. Her gönderinin ilgili ilgisiz herkese yapılması, devasa bir e-posta çöplüğü oluşmasına neden oluyor. Onaylı gönderimlerin ticari dönüşümlerinin daha yüksek olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, hedefli ve ilgili mesaj paylaşımının hem gereksiz masrafları ortadan kaldıracağı hem de daha fazla mutlu müşteri ve ciro getireceği bir gerçek” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: Bir ton demir bir iPhone etmiyor!
Nisan 1 şakası nasıl ortaya çıkmıştır?
Hyundai kullanıcıları şokta, 145 bin araç geri çağırıldı
Sonraki Haber