Yapay zeka stratejiniz yoksa bir daha düşünün!

Dijital 2.0 Konferansı, düşünce kuruluşu GelecekHane’nin liderliğinde çok sayıda katılımcı ile Sabancı Center’da gerçekleştirildi.

Alanında uzman konuşmacıların katıldığı konferansta iş dünyasında yapay zeka kullanımı, sanayinin dijitalleşmesi, büyük veri uygulamaları ve veri görselleştirme üzerine dikkat çekici konuşma ve sunumlar yapıldı. İş dünyasının dijitalleşmesi sürecinde, gelecekte kullanılması beklenen teknolojiler üzerinde duruldu. GelecekHane Kurucusu ve CEO’su Halil Aksu, gelecekte güçlü ve başarılı olmak isteyen şirket, kurum ve ülkelerin mutlaka bir yapay zekâ stratejisi olması gerektiğine dikkat çekti.

İş dünyasında dijital dönüşümü inceleyen Dijital 2.0 Konferansı, çok sayıda takipçinin katılımıyla Sabancı Center’da gerçekleştirildi. Düşünce kuruluşu GelecekHane’nin düzenlediği konferansta yapay zeka, derin öğrenme, görüntü işleme, veri yönetimi ve görselleştirmesi gibi konular masaya yatırıldı.

GelecekHane’nin Kurucusu ve CEO’su Halil Aksu’nun açılış konuşmasıyla başlayan konferansta yapay zekânın iş hayatını nasıl dönüştüreceği ve konudaki trendler üzerinde duruldu.

GE Digital Genel Müdürü Uygar Doyuran endüstrinin dijitalleşmesinden ve yüzyılı aşkın bir süredir enerji, ulaşım, havacılık, sağlık, petrol ve gaz iş kollarında faaliyet gösteren GE'nin endüstriyel interneti kullanarak sağladığı yeni faydalardan bahsetti. Dijital endüstrinin tam güç ilerlediğini belirten Doyuran şu şekilde devam etti: "Endüstriyel internet bir tercih değil, hayatta kalmak için bir zorunluluk haline geldi." Endüstriyel internetin kullanım alanlarından örnekler sunan Doyuran bu sayede önemli derecede tasarruf sağlayabildiklerini, sistemlerinin çok daha verimli bir hale getirebildiklerini belirtti.

Kurumsal iş yazılımları konusunda lider şirketlerden SAP Türkiye'yi temsilen sunum yapan Uğur Candan ise hisseden, öğrenen ve aksiyon alan sistemler geliştirdiklerini ama bu akıllı sistemlerde kilit rolü oynayanın sayılar değil insanlar olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Karakter analizi büyük verinin çok önemli bir parçası". Türkiye'nin en büyük kurumsal yazılım şirketlerinden biri olan Etiya şirket yöneticisi Ali Durmuş yapay zekâ çalışmalarının belli alanlarda insandan daha akıllı sistem arayışıyla ortaya çıktığını belirtti. Çemberin daraldığını vurgulayan Durmuş örnekler sunarak gelecek öngörülerini anlattı.

Veri yönetimi ve büyük veri analitiği konusunda faaliyet gösteren Teradata şirketi temsilcisi Can Yurtseven gerçek zamanlı analitik uygulamalara dikkat çekti. Günümüzde geliştirilen birçok projenin gerçek zamanlı analitik teknolojileri üzerine kurulduğunu belirtti. HPE Software yöneticisi İsmail Cingil, dijital gezegenin logaritmik bir büyüme içerisinde olduğuna değinerek şöyle devam etti: "Yeni iş modellerinin yakıtı veri olacaktır." Qlikview Türkiye temsilcisi Emre Çabuk ise iş raporlama sistemlerinin tarihinden bahsetti ve günümüzdeki uygulamalar sayesinde son kullanıcının veriyi analiz ederek çözümlere kolayca ulaşabildiğini dile getirdi.

Konferansın ikinci bölümünde yapay zekâ, insan-bilgisayar etkileşimi, veri görselleştirme, görüntü işleme gibi konularda Türkiye'den girişimlere yer verildi. Verite Analytics kurucusu Özgür Özlük herkesin şehirde yaşamak istemesinin sorun teşkil ettiğini, bu nedenle akıllı şehirlerin çok önemli olduğuna değindi ve akıllı şehir uygulamalarından örnekler vererek sokakların akıllanınca hayatımızın kolaylaşacağını ve önemli tasarruflar sağlayacağımızı belirtti. Cogito Labs kurucusu Samet Kütük insan-bilgisayar etkileşimi ile ilgili heyecan verici gelişmeler olduğunu vurguladı. Örnek olarak tıbbi uygulamaları gösteren Kütük bu teknolojilerin kompaktlaşarak evde kullanımının mümkün olabileceğini dile getirdi. Beyinle ilgili hastalıkların tedavisini evde yapabilecek uygulamalar üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Yapay zekâ çalışmaları yapan Miletos şirketi kurucusu Berkin Malkoç yapay zekâ yazılımlarının kendi kendine öğrenmeyi sağlayarak derin öğrenme kavramını ortaya çıkardığını belirtti ve yapay zekânın vaatlerini gerçekleştirmesinde derin öğrenmenin önemine vurgu yaptı. Ankara'dan bir girişim olan OpenZeka şirketi kurucusu Ferhat Kurt yapay zekâ uygulamalarındaki başarının artışının derin öğrenme algoritmalarının gelişmesine dayandığını belirterek yapısal olmayan veri analizinde derin öğrenme algoritmaları kullandıklarını belirtti.

Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Selçuk Artut (Filika Tasarım), Prof. Dr. Aytül Erçil (Vispera) ve Dr. Selim Balcısoy (VisioThink) yaptıkları sunumlarda iş girişimlerinde insan-bilgisayar etkileşimini nasıl kullandıklarını anlattı. Konuşmacılar veri görselleştirme, görüntü işleme ve coğrafi iş zekâsı konularına değindi.

Konferansın kapanış konuşmasını yapan Halil Aksu, Türkiye'deki şirketlerde yapay zekâya odaklanan bir bölümle karşılaşmadığını belirtti ve şöyle devam etti: "Yapılan çalışmalar gösteriyor ki yakın gelecekte yapay zekâ algoritmaları tüm sektörleri etkileyecek. Bu nedenle şirketlerin, kurumların ve ülkelerin yapay zekâ stratejilerini oluşturması gerekmektedir."

Samsung'un Apple iPhone'a ilk meydan okuması! (Video)
Ağız kokusundan kurtulmanın bilimsel yolları
Instagram yeni bir özelliği daha test etmeye başladı
Sonraki Haber