Yakıtsız güneş enerjili uçak 2.500 km gitti!
Güneş enerjisiyle çalışan bu uçak sonunda Fas'a ulaştı!
Teknoloji, dünyamızda son zamanlarda son derece hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Tüm dünyada en çok kullanılan ulaşım yollarından birisi olan hava yolu ulaşımında teknolojinin payı günden güne artmaya devam ediyor.
Son zamanların en iyi teknolojisi ve devamlı bir enerji kaynağı olması hasediyle Güneş Enerjisi ile çalışan araçlar rağbet görmeye devam ediyor. En çok karada kullanılan, kullanılmaya çalışılan güneş enerjisi şimdi hava yolu ulaşımında çığır açacak bir şekilde kullanılmak için geliyor.
İlk uçuşunu gerçekleştiren, Bölgedeki AFP muhabiri, İsviçreli pilot Bertrand Piccard'ın kullandığı uçağın TSİ 02.27'de Rabat Sale havaalanına indiğini belirtildi. İlk zorlu ve nefes kesen uçuşun ardından pilotu yerde eşi ve uçuş için emek harcayan ekip sorumluları karşıladı. Olumsuz hava şartları nedeniyle birlikte "Solar Impulse" Madrid'deki bekleyişine son verdi ve geçtiğimiz saatlerde Fas'a iniş yaptı. İlk uçuşunu İsviçre-Brüksel, ikinci uçuşunu ise geçen yıl Paris-Brüksel arasında yapan "Solar Impulse", bir damla yakıt kullanmadan İsviçre'den Fas'a kadar 2 bin 500 kilometreden uzun yolu katetti.
Uçağın fiziksel özellikleri; dört motorlu Solar Impulse, 63 metre kanat genişliğine ve enerji depolayan 12 bin güneş hücresine sahip.
Deneme uçuşunun ilk ayağında 24 Mayıs'ta İsviçre'nin Payerne kentinden kalkan ve pilotluğunu Andre Borscberg'in yaptığı güneş uçağı, saatte ortalama 89 km hızla 17 saatte Madrid'e ulaşmıştı. Fas'a ulaşan araç son seferini sorunsuz bir şekilde kaptan Piccard eşliğinde tamamlamış oldu.