Windows kullanıcıları dikkat! Verileriniz çalınmış olabilir

NordLocker tarafından yayınlanan bir güvenlik raporuna göre, milyonlarca Windows kullanıcısının verileri çalındığı ortaya çıktı.

Microsoft, Windows için gelecek yenilikleri Haziran sonunda duyurmaya hazırlanıyor. Bu yeniliklerin dışında Windows 10 ara sıra güvenlik güncellemeleri alıyordu. Fakat bu güncellemelere rağmen ortaya çıkan bir raporla, milyonlarca Windows kullanıcısının verilerinin çalındığı ortaya çıktı. Rapora göre bu durumdan Windows işletim sistemi kullanan 3.25 milyon bilgisayar etkilendi.

Windows kullanıcılarından 1.2 TB'lık veri çalındı

2018 ve 2020 yılları arasında, gizemli bir kötü amaçlı yazılım türü, yaklaşık 3,25 milyon Windows tabanlı bilgisayardan hassa veriler çaldı. Çalınan verilerin arasında özel dosyaların da olduğu belirtiliyor. Bunun yanında çalınan veriler arasında, oturum açma bilgileri ve milyarlarca tarayıcının tanımlama bilgisi bulunuyor. Ayrıca zararlı yazılım bulunan bilgisayarların kameralarına erişildiği de belirtiliyor.

Raporu yayınlayan NordLocker, çalınan verilerin büyük bir kısmının Dark Web‘de bulunduğunu belirtti. Şirketin açıklamasına göre virüs bilgisayarlara, e-postalar, oyunlar ve Adobe programlarının crack dosyaları üzerinden buluşuyor. Ayrıca Windows'u cracklemek için kullanılan programlarda da aynı virüsün olduğu belirtildi. Şirket bu zararlı yazılımın bir Truva atı gibi çalıştığını söyledi.

NordLocker analistleri, “Bunun gibi isimsiz veya özel Truva atları, 100 dolar gibi düşük bir fiyata çevrimiçi olarak yaygın bir şekilde bulunuyor. Düşük profilli virüsler olduğu için tespit edilmesi ve yaratıcılarının yakalanması zor oluyor.” dedi. NordLocker'a göre, bu virüs sızdığı bilgisayarları çok özenli bir şekilde kategorize ediyor. Böylece çalınan veriler cihazlara göre sıralanabiliyor. 

Milyonlarca hesap çalındı

Çalınan hesaplar şu şekilde:

1.471.416 adet Facebook hesabı

261.773 adet Twitter hesabı

145.436 adet PayPal hesabı

87.282 adet Dropbox hesabı

1.540.650 adet Google hesabı

Ayrıca çalınan diğer hesaplar arasında Coinbase, Blockchain, Outlook, Skype ve Netflix de bulunuyor.

Hesapların çalınmasına ek olarak virüs, bulaştığı bilgisayarların sık sık ekran görüntülerini ve kamera kayıtlarını aldı. Ayrıca tarayıcı verilerinin de çalındığı belirtiliyor.

Çalınan diğer veriler şu şekilde:

2 milyar tarayıcı çerezi

26 milyon oturum açma kimlikleri

6.6 milyon dosya (masaüstü bilgisayarlardan çalınanlar)

1 milyondan fazla görüntü (696.000 PNG ve 224.000 JPG formatlarında görüntü)

650.000’den fazla Word belgesi ve PDF dosyası

Tüm bu çalınan dosyalar, hesaplar ve kişisel bilgileri görünce crackli program kullanmadan önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederiz.

Türk Telekom bir kez daha abonelerinin göğsünü kabarttı
Hyundai uçan taksiler için ortaklık kurdu
Kredi kartıyla otomobil ve akıllı telefon alanlar yandı, yeni karar yayımlandı
Sonraki Haber