Ünlü teknoloji yazarı albüm çıkardı! İlham verici bir başarı hikayesi

Pandemide 24 yıllık mesleği gazeteciliği bıraktı, besteleriyle müzik albümü çıkardı. İşte cesur serüvenin detayları.

Korona dönemi pek çok insanın hayatını gözden geçirerek radikal kararlar almasına vesile oldu. Bunlardan biri olan Erdal Kaplanseren, medya sektöründe yazar ve yönetici olarak geçirdiği 24 yılın ardından müzisyenliğe başladı ve bestelerinden oluşan ilk albümünü yayımladı. Orta yaş dönemini yaşayan ve hayatında yeni bir sayfa açmayı düşenler için işte ilham verici bir başarı hikayesi.

Bilim insanlarının Global Burden of Disease (GBD) projesi kapsamında yaptığı araştırma, 1950 yılından bu yana ortalama yaşam süresinin 22 yıl arttığını ortaya koydu. Bu değişim, insanların hayattan beklentisini ve emeklilik dönemiyle ilgili planlarını etkiliyor. Teknoloji ve dijital dünyanın imkanları da insanlara yeni ilgi alanları konusunda kendilerini geliştirme ve hobilerini işe dönüştürme cesareti kazandırıyor.

Covid sebebiyle evlerine kapananlar arasında mutfak ve elişi becerileri konusunda kendilerine zaman ayıranların yanı sıra, farklı alanlarda uzmanlıklarını geliştirmek isteyenlerin sayısı da arttı. 24 yıl boyunca medya sektöründe yazar ve yönetici olarak çalışan Erdal Kaplanseren, pandemi döneminde beyaz yakalı plaza koridorlarından sıyrılarak sanat dünyasına giriş yapanlardan. Kendi bestelerinden oluşan ilk albümü İstanbul’u geçtiğimiz günlerde çıkaran Kaplanseren, 30’larından sonra yeni kariyer hesabı yapanlara şunu söylüyor: “Şikayet etmek ve tatlı hayaller kurmak için geç olduğunu düşünüyorsanız ilham alın ve hemen eyleme geçin!”


“Pandemi insanların öz farkındalığını artırdı”

Enstrümanlara ve besteciliğe ilgisinin yıllar öncesine dayandığını söyleyen Erdal Kaplanseren, pandemi döneminin pek çok alanda olduğu gibi, insanların bireysel planlarını hayata geçirme sürecini de hızlandırdığını ifade ediyor. “Özellikle yaptığı işten ve rutininden memnun olmayan milyonlarca insan, karantina günlerinde kendilerine yöneldi, hayatını sorguladı ve hızla hedefler belirledi.” diyen Kaplanseren, öz farkındalığını artıran kişilerin, ideallerindeki yaşam için daha emin adımlar atmak üzere cesaret kazandığını söylüyor.

“Orta yaşta yeni kariyer konfor alanını terk etmekle mümkün”


Günümüz modern yaşantısı içinde belirli bir kariyer çizgisinde başarı elde etmiş insanların, yeni yaşam tarzları ve heyecanlar keşfetmek için konfor alanını terk etmek zorunda olduğunu dile getiren Erdal Kaplanseren, “Keşfetmek için özgürlüğe ihtiyacımız var. Bu da konfor alanından çıkma cesareti gerektiriyor. Kendi içinizde yeni bir kıta keşfetmek için bu tutkuya ihtiyacınız var fakat özgürlüğü elde etmek için özveride bulunmak da şart.” diyor.
Orta yaş bunalımıyla geçici heveslere kapılmaktan farklı biçimde, yeni kariyer başlatmanın kendine yatırım yapmak ve uzun vadeli planlar kurgulamakla ilgisi olduğunu söyleyen Kaplanseren, “30’larından sonra yeni bir başlangıç mümkün. Üstelik şimdiye kadar yaptığınız her şeyden farklı bir iş olabilir.” diye ekliyor.

Enstrümantal bestelerinden oluşan ilk albümü İstanbul’da, ağırlıklı olarak Batı çalgılarını orkestra düzenlemeleriyle oluşturan Erdal Kaplanseren, Anadolu motiflerini barındıran ezgileriyle dinleyici bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Şarkılarda yer yer caz, rock ve klasik müzik tınıları duyuluyor. 80’lerin İstanbul’unu anlatan filmlerin müziklerini anımsatan albüm şarkılarından en hüzünlü olanı, Mustafa Kemal Atatürk’e ithafen 1938 adını taşıyor.


Albüm çalışmaları farklı şehir ve ülkelerde yapıldı


Medya kariyerinde uzun süre teknoloji yazarlığı yapan Erdal Kaplanseren, bu alandaki uzmanlığını müzik işine de yansıtmış. Düzenleme, kayıt, post prodüksiyon ve tasarım gibi süreçleri dijital dünyanın nimetlerinden faydalanarak uzaktan çalışmayla hayata geçirdiklerini söyleyen besteci sözlerine şöyle devam ediyor: “Çoğu işte olduğu gibi, müzik kayıtlarında da artık uzaktan çalışmak mümkün. Düzenleme ve teknik süreçlerle bazı kayıtları Almanya’da gerçekleştirdik. Biraz da pandemi koşullarının etkisiyle, enstrüman virtüözleri, gönderdiğimiz notalar ve çalışma dosyaları üzerinden kendi bölümlerini kaydedip internetten gönderdiler. Korona dönemi, müzik dünyasında da uzaktan çalışmayı yaygınlaştırdı.”


Tüm dijital platformlarda yayında


Aranjörlüğünü, yaptığı unutulmaz dizi müzikleriyle hatırladığımız Kemal Sahir Gürel’in üstlendiği İstanbul albümü; Spotify, YouTube, Apple Music ve Deezer gibi dijital müzik platformlarında yayımlandı. 6 şarkıdan oluşan İstanbul’un kayıtları devam ederken, yeni albüm projesi için çalışmalara başlayan Erdal Kaplanseren’in 2022’de bir albüm ve farklı single’lar yayımlama planları bulunuyor. Erdal Kaplanseren’i sosyal medyadan “kaplanseren” kullanıcı adıyla takip etmek mümkün.

MIUI Global için stable beta test işe alımları başladı! Başvurun!
YouTube yasaklanıyor! Hükümetten çağrı: "Sıfır Tolerans"
TOGG T10X'te çılgın kampanya, ikinci el Egea parasına TOGG sahibi olun
Sonraki Haber