Uber'e kiralanan belgeler geri alınıyor

Yapılan son düzenleme ile Turizm şirketlerinin Uber araçlarına kiraya verdikleri D2 Turizm Belgesi’ni geri çekmeye başladılar.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir kanun düzenlemesi ile mobil uygulama üzerinden şöförlü araç hizmeti sunan Uber'e D2 Turizm Taşıma Belgesi’ni kiralayan turizm acentelerine ağır cezalar getirildi. Bu belgenin Uber tarafından kullanıldığının tespiti halinde, belge sahibi olan turizm firmasına ilk etapta 50 uyarı cezası verilmesi, ikinci kez korsan taşımacılık tespit edilirse de D2 belgesinin 2 yıl süresince iptal edilmesi karara bağlandı.

Son olarak dün akşam katıldığı bir iftar programında konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili son noktayı koydu. "Bir de bu Uber, muber diye bir şey çıkmış . O iş bitti. Artık böyle bir şey yok. Geçenlerde bunu zaten Sayın Başbakan açıkladı . Bizim taksicilik sistemimiz var kardeşim, nereden çıktı bu iş ? Avrupa'da varmış , bana ne Avrupa'dan.  Bu konuyla ilgili olarak Sayın Vali bütün yetki sizde. Kusura bakmasınlar, yok böyle bir şey. Bunun üzerine Trafik gidecek, gereğini yapacak. Biz taksicimizin hakkını birilerine yediremeyiz, kaptıramayız" diyen Cumhurbaşkanı konuyu sonlandırdı.
 

Belgeler geri alınıyor

Bu gelişme yaşanırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı bir karar Uber'e ikinci darbe oldu. Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME), Uber’in kullandığı Turizm Servis Taşımacılığı Güzergâh İzin Belgesi’yle ilgili de ciddi yaptırımları uygulamaya koydu. Buna göre; İBB’nin verdiği Güzergâh İzin Belgesi’ni amacı dışında korsan taşımacılıkta kullananların belgesi iptal edilecek.

Habertürk gazetesinden Esra Boğazlıyan'ın haberine göre bu iki gelişme sonrasında turzim firmaları Uber araçlarında kullanılması için verdikleri D2 Turizm Taşıma Belgesi'ni geri çekmeye başladı. Habere göre birkaç gün içinde yüzde 30 civarında D2 belgesi Uber araçlarından geri alındı. Turizm şirketleri bu konuda haklı zira D2 belgeleri iptal olursa asıl yaptıkları turizm taşımacılık faaliyetlerini de yapamaz hale gelecekler. Öte yandan turizm acenteleri, Uber'e kiraladıkları D2 belgesi için her bir araçtan ortalama yıllık 2 bin TL kazanıyorlar. 50-60 Uber aracıyla çalıştıkları düşünülürse ortada önemli bir rant var.

Uber'den açıklama yok

Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye'de faaliyet gösteren Uber cephesinden bir açıklama gelmediğini de belirtelim. Bu tarz bir açıklama geldiğinde onu yine bu sayfalarda okuyabileceğinizi de hatırlatalım.

Ülke kısaltmalarını biliyor musunuz?
Yeni Alfa Romeo GTV çok konuşulacak!
Hyundai Türkiye resti çekti, 300.000 TL faizsiz krediye ek liste fiyatından 300.000 TL indirim
Sonraki Haber