Türkiye’nin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi açıldı.

Siber suçların artmasıyla birlikte harekete geçen hükümet, Türkiye’nin ilk Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ni açtı.

Son yıllarda siber suçların işlenmesinde muazzam bir artış söz konusu. Bu durumun temel nedeni herşeyin dijital ortama aktarılması. Günümüzde internet üzerinden işlem yapmayan kullanıcı sayısı yok denecek kadar az. Artık insanlar fatura ödemeleri, havale, kurum başvuruları, ceza ödemeleri, çeşitli sorgulamalar ve çeşitli kayıtlar gibi pek çok işlemleri  internet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla bu durum da kişisel bilgilerin istemediğimiz kişilerin eline geçmesini kolaylaştırıyor.

Siber saldırganlar sadece bizlerin banka şifreleri için tehdit değil. Aynı zamanda telefonumuzdaki ya da bulut hesabımızdaki pek çok veri için de büyük bir tehlike. Hal böyle olunca bu gibi suçlarla mücadele için bir merkezin açılması kaçınılmaz oldu.

Artık dünya öyle bir konuma geldi ki siber saldırılar sadece kişileri değil, kitleleri, ulusları, ülkeleri bile tehdit edebiliyor. Eski zamanlarda savaşlar topla tüfekle yapılırken, şimdiler de klavye başında kodlarla yapılıyor.

Türkiye’nin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi açıldı.

Ülkemizin çeşitli birimlerine saldıran siber suçlular, kimi hesapları kilitlemeye  kimi hesaplardaki verileri ele geçirmeye çalışıyorlar. Bu gibi durumlarda ülke menfaatleri açısından Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin olması büyük önem arz ediyordu.

Nitekim uzun süredir planlaması devam eden Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bir yandan kendi bünyesindeki siber uzmanlar ile çalışmaya devam ederken, diğer yandan da 1300 kurum ve kuruluşta da ekipler kuruldu. Bu şekilde bakıldığında USOM bugün itibariyle 3909 Siber Güvenlik Uzmanı ile siber tehdit istihbaratını paylaşan bir yapıyı oluşturmuş durumda.

USOM’un en önemli yanlarından birisi de tamamen yerli imkanlar kullanılarak oluşturulması. Alt yapıdan yazılıma kadar her unsura yerliliğe özellikle dikkat edilmiş. Bu bağlamda Türk Mühendisler tarafından geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga gibi siber güvenlik yazılımları ile iletişimden, savunmaya, sağlıktan, ekonomiye kadar pek çok alanda güvenliği sağlamak için çalışıyorlar.

Sony de koronavirüs yüzünden MWC'ye katılmayacak
Apple'a Fransa'dan 25 milyon Euro ceza!
Peugeot bayisi sıfır otomobil için fiyatı 400.000 TL indirdi üzerine de hediye verdi
Sonraki Haber