Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesi yolunda önemli bir adım

Turkcell ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle "Bilgi Toplumu Enstitüsü" kuruldu.

Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell ve Türkiye Bilişim Vakfı el ele vererek ülkemizi bilgi toplumuna dönüştürme yolunda önemli bir adım olan Bilgi Toplumu Enstitüsü’nü hayata geçirdi. Merkez binası Karaköy’de yer alan Bilgi Toplumu Enstitüsü’nün açılışı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı tarafından yapıldı. Klasik bir düşünce kuruluşunun (think tank) ötesine geçmesi hedeflenen TBV-Turkcell Bilgi Toplumu Enstitüsü aracılığıyla, prestijli yurtiçi ve yurtdışı işbirlikleri gerçekleştirilmesi, dünyanın önde gelen kanaat önderleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla sektörün geleceğine yön veren bir platform haline gelmesi, üniversite-sanayi işbirliklerinin desteklenmesi ve teknoloji konusunda eğitim alan gençlerin Enstitü olanaklarından faydalanmaları planlanıyor.

İnovasyon ve üretimin teşvik edildiği bir buluşma noktası

Bilgi Toplumu Enstitüsü’nün açılışında konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Dünya bir bilgi çağı yaşıyor, özellikle mobil iletişim teknolojilerinin her geçen gün hayatımızı  iş yapış biçimlerimizi derinden dönüştürmesine tanık oluyoruz. Hepimiz Türkiye’nin gerçek bir bilgi toplumuna dönüşmesini, inovasyonda, teknolojide dünyayla yarışan, söz sahibi bir ülkeye dönüşmesini istiyoruz. Aslında malzememiz hazır: Yaptığımız yatırımlar sayesinde bugün dünyayla yarışan bir mobil iletişim altyapımız var, topraklarımızda müthiş bir insan gücü ve zekası var, birbirinden değerli üniversitelerimiz var. Bilgi Toplumu Enstitüsü işte tüm bu malzemenin bir araya geldiği, bu alanda inovasyon ve üretimin teşvik edildiği bir buluşma noktası olacak. Turkcell olarak başlattığımız mobil yazılım seferberliği Geleceği Yazanlar kapsamındaki etkinliklerimizi de Enstitü ile entegre ederek gençlerimizin eğitiminde fark yaratacağına inanıyorum. Bu merkezde ayrıca hayata geçirdiğimiz “Turkcell Yeni İş Hızlandırma Programı” ile yenilikçi fikir sahiplerinin yeni iş fikirlerini, onlara sağlanan eğitim ve mentorluk desteğiyle hızlıca ve düşük maliyetle test edebilmeleri ve bunları iş modeli haline getirebilmeleri için bir platform sağlayacağız. Bu düşünce ve çalışma ortamının, Enstitü’nün temellerini atan Türkiye Bilişim Vakfı’na yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise şöyle konuştu: Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında donanımlı, uluslararası alanda tanınacak bir bilgi üretim ve paylaşım merkezi oluşturmak istiyoruz. Enstitü, üniversite-sanayi-kamu-özel sektör-sivil toplum birlikteliği ile katılımcı bir

şekilde çalışacak ve bilgi üretecek. Böylece, Türkiye’nin, bilgi toplumuna geçiş sürecini hızlandırmak için gerekli kültür ve değer yapısının inşasına hizmet edecek... Buna ek olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ülkemizde hizmet sağladığı bütün sektörlerin küresel rekabet

gücünün artmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Enstitü, bu konuda özellikle veri-bilginin, sağlıklı ve doğru toplanması ve bu veri-bilgiden, ekonomide verimliliği, rekabetçiliği artırıcı nitelikte yeni bilgi üretilmesi için aracı olacak. Üçüncü amacı olarak, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında daha bilgili, daha yetkin gençlerin, girişimcilerin yetişmesine, bu sektöre nitelikli istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Gençlere ve yenilikçi fikir üreten kişilere bilgi ve uzmanlık desteği sağlayacak bir merkez öngörüyoruz. Toplum ve sanayinin, bilgi ve iletişim teknolojilerini daha fazla kullanmasını sağlamak için ortak bazlı bir kullanım alanı oluşturmayı amaçlıyoruz”.

Etkinlikler tüm yıla yayılacak

Bilgi toplumunun gereği olarak toplumun bütün kesimlerine bilişim kültürünün yayılması için hayata geçirilen Enstitü’de tüm yıla yayılan Ar-Ge ve girişimcilik odaklı etkinlik ve eğitimler gerçekleşecek. Turkcell’in kısa sürede 20 bin kişiye ulaşan mobil yazılım seferberliği Geleceği Yazanlar’ın etkinliklerinin bir kısmı da Enstitü bünyesinde düzenlenecek. Bilgi Toplumu Enstitüsü, tüm mobil uygulama ekosisteminin faydalanacağı atölye çalışmaları ve yazılım maratonlarına ev sahipliği yapacak. Ayrıca,  her yaştan ve her kesimden mobil uygulama geliştiricinin, mentorlar ve ekosistemdeki firmalarla bir araya gelerek yenilikçi mobil uygulama üretecekleri bir buluşma noktası olacak.

Ülkemizde inovasyonu teşvik etmek üzere düzenlenecek seminerler dizisi TBV-Turkcell Trend Talks etkinliklerinde dünyaca ünlü kanaat önderleri konuşmacı olarak ağırlanacak. Ekosisteme ilham vermesi amaçlanan bu vizyon toplantılarında “Yaşamı İyileştiren Teknolojiler”, “Smart City”, “Bulut Bilişim”, “Giyilebilir Teknoloji” gibi başlıklar ele alınacak.

Enstitü’nün odak alanlarından biri de üniversite-sanayi işbirliklerini desteklemek. Ekosistemin üniversite bağlantıları kullanılarak, Eylül ayından itibaren belli dönemlerde üniversitelerde  “Gelecekte Teknoloji ve İnsan” temalı buluşmalar gerçekleşecek.

Bilgi Toplumu Enstitüsü, sektöre katkıda bulunan yenilikçi işleri ödüllendirmek üzere geleneksel hale gelecek “Teknoloji Ödülleri”ni de organize edecek. Bu hedeflerin yanı sıra Enstitü periyodik olarak sektöre ayna tutacak, kaynak olacak ya da yön verecek araştırma ve raporlara da imza atacak.   

100 yıllık bina restore edildi

Türkiye’nin 2023 Vizyonu ile AB Dijital Gündem 2020 hedeflerine paralel şekilde faaliyet gösterecek Enstitü’nün merkezi Karaköy’de. Türkiye Bilişim Vakfı kullanımına verilen ve

İstanbul İl Özel İdaresi’nden sağlanan mali destekle İstanbul Beyoğlu Belediyesi kontrolünde restorasyon çalışmaları tamamlanan 100 yıllık binada faaliyetlerini sürdürecek. Toplam 5 katlı ve 450 metrekare kapalı alana sahip olan binanın her katı, Enstitü içinde duyulacak farklı ihtiyaçlara göre tanzim edildi. Binanın bir katı Geleceğe Yazanlar’a bir katı da Turkcell Yeni İş Hızlandırma Programı’na tahsis edildi.

En iyi telefon hangisi?
Fikriniz 100 bin dolar edebilir!
Samsung Exynos işlemcide diretiyor, bu hiç hoşunuza gitmeyecek
Sonraki Haber