Turkcell'in Ekonomiye Kadın Gücü projesi 2 yılda 70 bin kadına 1 milyon TL kredi olanağı sundu

Turkcell’in iletişim ve teknoloji gücünü dar gelirli, girişimci kadınlar ile buluşturma amacıyla hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi, 70 bin kadına ulaşmanın mutluluğuyla ikinci yılını kutluyor.

Turkcell’in Türkiye’deki sayısal ve fırsat eşitliği uçurumunu azaltarak kadınların ekonomiye daha fazla katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi iki yılı geride bıraktı. Bu süre boyunca hayallerindeki işi yapmak isteyen kadınların gücünü ortaya çıkaracak çalışmalara büyük heyecanla yaklaşan Turkcell, 69 ilde 70 bin kadın girişimciye mikrokredi desteği sağladı. İki yılda 1 milyon TL’yi aşan kredi desteği, girişimci kadınların aileleriyle birlikte 300 bin kişinin hayatına dokundu.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, “Ekonomiye Kadın Gücü’nü iki yıl önce hayata geçirdik ve az zamanda çok yol aldık. Gerek ulaştığımız kadın sayısı, gerekse teknolojik altyapı ve birikimimizle yarattığımız farkı her geçen gün bir adım ileriye taşıyoruz. Kadınlarımız projeye başladığımız günden bu yana imza attığımız birçok ilkle geleceğe daha emin adımlarla ilerliyor. Kadınlarımızın güçlendirilmesi için yarattığımız sosyal borçlanma modelinde destek 1 milyon TL’yi aştı. Bu desteğin ötesinde bugüne kadar işlerini geliştirmeye dair eğitim almamış, finansal hizmetlere erişimi olmayan, kendi çevreleri dışında ürünlerini farklı kanallardan satma imkanı bulamayan kadın girişimcilerimiz için pek çok yeniliği hayata geçirdik. Ekonomiye Kadın Gücü ile dar gelirli, girişimci kadınlarımızı ekonomiye katarak hem bireysel hem de toplumsal hayatta olumlu bir dönüşüm gerçekleştirme yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Bu dönüşümde imzası bulunan tüm girişimci kadınlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Ekonomiye Kadın Gücü’nün ikinci yıl kutlamasıyla ilgili olarak, "Turkcell ile gerçekleştirdiğimiz değerli işbirliği, kadınlarımızın sürdürülebilir kalkınmasına çok önemli faydalar sağladı. İki yılın sonunda Türkiye’nin dört bir yanından 70 bin kadınımıza mikrokredi, pazarlama, eğitim ve teknoloji alanlarında destek sağladık. Ekonomiye katılmaları ve hayallerine ulaşmaları için birlikte çalıştık. Bugün girişimci kadınlarımızın çok daha güçlü ve geleceğe umutla bakabiliyor olmalarının mutlu gururunu yaşıyoruz” dedi.

Turkcell girişimcilere eğitim desteği de veriyor

Eylül 2012’den bu yana toplumsal hayatta kadınların rolünü geliştirmenin önemine verdiği değerle Turkcell’in kadın girişimciler için desteği sadece krediyle sınırlı kalmadı. Hayallerindeki yaşama kavuşmaları amacıyla bugüne kadar 68 bin 500 kadına eğitimler de verildi. Kullandıkları mikrokredinin yanı sıra Turkcell’in iletişim ve teknoloji desteğini de arkalarına alarak güçlenen girişimci kadınlar iki yıl boyunca iş hayatı, teknoloji ve pazarlama alanlarında eğitimler alarak iş kurdu ya da işlerini büyüttü. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Sinop, Denizli, Şanlıurfa, Tokat ve Aydın olmak üzere 10 ilde 11 ayrı programla 500 girişimci kadına Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin katkılarıyla yüz yüze eğitimler düzenlendi. Daha etkin ve başarılı bir iş hayatı için temel bilgiler içeren, girişimci kadınların kişisel gelişimlerine ve iş dünyasındaki vizyonlarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yüz yüze eğitimlerin yanı sıra Turkcell’in Mobil Eğitim altyapısı kullanılarak kadınlarımıza online eğitim imkanı da sunuluyor. Projeye dahil olan girişimci kadınlara eğitimler verilmeye devam ediliyor.

Mikrokredi alan kadın girişimciler 10 bin kişiyi iş sahibi yaptı

Turkcell, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelini hayata geçirerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağladığı mikrokredi sistemiyle “Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye” hedefinde ilerlemeye devam ediyor. Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınların daha çok üreterek ülke ekonomisine katılması, hayallerini büyüterek aileleri ve geleceği için yatırım yapması projenin temel amacı. Bu amaç doğrultusunda iki yıl içinde 4 bin 224 işletme açan kadın girişimcilerin yarattığı istihdam 9 bin 831 kişiye ulaştı.

Üreten kadınların el emekleri internet mağazasında

Projeden faydalanan girişimci kadınların el emeği göz nuru ürünleri, yoğun ziyaretçi trafiğine sahip e-ticaret sitesi www.n11.com ile yapılan işbirliği sonucu açılan Turkcell El Emeği mağazasında da sergileniyor. İstanbul’dan Hakkari’ye, Trabzon’dan Kütahya’ya Türkiye’nin pek çok yerinden girişimci kadının yöresel ürünleri bu işbirliği sayesinde vitrine çıkarak milyonların beğenisine sunuluyor.

Kadınlarımıza ek gelir imkanı 
Turkcell, “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında dünyada öne çıkan “sosyal işletmecilik” modelini de başlatarak dar gelirli girişimci kadınlara önemli bir kazanç kapısı daha açtı. Mikrokredi alan 70 bin kadının kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak amacıyla ek gelir getirici faaliyette bulunmaları için projeye özel ürünler tasarladı. Böylece kadın girişimciler kendilerine özel tasarlanan TL dakika veya TL kontör kartlarını satarak aile bütçelerine katkıda bulunma imkânı yakaladı. Ekonomiye Kadın Gücü’nün girişimci kadınları mikrokredi desteğinin yanı sıra ilave gelir imkânına da kavuşmuş oldu. Projenin pilot uygulaması, Aralık 2013’te Diyarbakır, İzmir, Eskişehir, İstanbul ve Aydın olmak üzere beş ilde hayata geçti. Yoğun ilgi görmesi ve başta Diyarbakır’da olmak üzere yüksek satış rakamlarına ulaşılması sonucunda Ocak 2014’te TİSVA’nın faaliyet gösterdiği 69 şehre yayıldı. Sürdürülebilir kalkınmaya yönelik olarak kadınları iş sahibi yapan bu model kapsamında kısa süre zarfında kadınların kart siparişi toplamda 33 bine ulaştı.

Tüm dünyada ödülleri topladı

Mart 2013’te Turkcell, “Ekonomiye Kadın Gücü” de dahil olmak üzere “kadın odaklı” öncü projeleriyle Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterildi. “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi 2013’te halkla ilişkiler alanında en prestijli organizasyonlardan biri olarak kabul edilen IPRA Altın Küre Ödülleri’nde iki ödüle layık görüldü. Proje öncelikle “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” kategorisinde birinci oldu. Ardından ödül alan diğer 29 kategori içinde de IPRA Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Yine, mobil iletişim dünyasının en önemli ödülleri arasında yer alan Mobile Excellence Awards’ta (MEA-Mobil Mükemmeliyet Ödülleri), “Sosyal Farkındalık” kategorisinde birincilik kazanan Ekonomiye Kadın Gücü, son olarak Ekim ayında Londra’da düzenlenen Ethical Corporation Responsible Business Awards’ta “En Etkili Toplumsal Yatırım” kategorisinde büyük ödülün sahibi oldu.

Samsung akıllı telefonlarında model sayısını azaltıyor!
Gökhan Töre'nin silah tutkusuyla dalga geçen capsler
Volkswagen Türkiye’den büyük indirim, liste fiyatının 300.000 TL altına veriyorlar
Sonraki Haber