Turkcell Türkiye'yi Büyüten Kadınlar Buluşması gerçekleşti
Turkcell’in düzenlediği “Türkiye’yi Büyüten Kadınlar Buluşuyor” etkinliğinin 4.’sü 600 kadın liderin katılımıyla gerçekleşti.
Hayatın her noktasında kadınların yanında olan ve her zaman eğitimde, iş hayatında, istihdamda fırsat eşitliği ilkesi ile hareket eden Turkcell; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü geleneksel hale getirdiği “Türkiye’yi Büyüten Kadınlar Buluşması” etkinliği ile kutladı.
İş, sanat, medya, siyaset dünyası ile akademik camiadan 600 kadın liderin katıldığı etkinlik, ünlü sanatçı Candan Erçetin’in verdiği mini konserle başladı. Konserin ardından açılış konuşmalarını Turkcell Genel Müdür YardımcısıSelen Kocabaş, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin gerçekleştirdi.
Etkinliğin ikinci bölümünde ise gazeteci Cüneyt Özdemir moderatörlüğünde “Fark Yaratan Kadınlar” söyleşisi düzenlendi. Türkiye’de başarılı kadın olmanın konuşulduğu söyleşide Türkiye’nin fark yaratan kadınları Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas, Girişimci Ahu Serter, Samsun Kumköy İlköğretim Okulu Öğretmeni Dilek Livaneli ve Sanatçı Candan Erçetin yer aldı.
Tüm kadınların farkını ortaya koyduğu bir buluşma
Turkcell’in “Türkiye’yi Büyüten Kadınlar Buluşması” etkinliğinde açılış konuşmasını yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, şunları söyledi:
“Kadınlar olarak birlikte gücümüzü daha iyi ortaya koyabiliyor ve birbirimizi dinledikçe her birimizin ne kadar cesur olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz. Böyle buluşmalarda birbirimize ilham vererek ve destek olarak güzel bir dayanışma örneği gösterdiğimize inanıyorum. Bunun devamını sağlamak ve kadının ekonomik hayata katılımı konusunu gündemde tutmak adına 4.’sünü gerçekleştirdiğimiz ‘Türkiye’yi Büyüten Kadınlar Buluşması’nın önemli bir aşama olduğunu düşünüyorum. Turkcell olarak kadınların iş ve özel hayatında özgür olduğu bir dünyaya kavuşması için eğitimde ve işte fırsat eşitliğini sağlamak hedefiyle yıllardır kadınları destekleyen projelere imza atıyoruz. Büyük bir gururla söyleyebiliriz ki toplumsal ve maddi gerekçelerle eğitim hakkından mahrum kalan kız çocuklarının meslek sahibi çağdaş bireyler olma yolundaki mücadelesine destek vermek için 15 yıldır yürüttüğümüz Kardelenler’le bugüne kadar sağladığımız burs 100 bine ulaştı. Ayrıca Turkcell olarak istihdamda kadın girişimciliğinin ve el emeğinin desteklenmesinin büyük önem arz ettiğine inanıyoruz. Bu hedefle dar gelirli girişimci kadınlarımıza TİSVA işbirliğinde mikrokredi sağladığımız Ekonomiye Kadın Gücü (EKG) ile 70 bin kadına ulaştık, 4 yılda 100 bin kadınımıza ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.
Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ: “Mücadelemiz kadınların insan olarak görüldüğü bir dünya için”
“Dünya geliştikçe kadın-erkek eşitsizliği daha görünür oldu ve artık asıl sorunun kafalarımızın içinde olduğunu biliyoruz. Paradigmaları bir kenara bırakıp zihnimizi değiştirirsek cinsiyet eşitsizliğini çözdüğümüz toplumsal dönüşüme imza atabiliriz. Topluma rol model olan kadınlar ve kızlar daha çok göz önünde olmalı. Ülkemizde her üç kadından biri şiddet görüyor ve biz hala Özgecan’ları kaybediyoruz. Kadınların üzerinde korkuya dayalı bir baskı kurulmaya çalışılıyor. Bunlar bizi yıldırmayacak ve her türlü cahilliğin üzerine gideceğiz. Yaşar Kemal’in o güzel sözünü anımsatmak isterim: ‘İnsan evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer alır.’ Biz kadınlar yüreğimizle her şeyimizle insan olarak görüldüğümüz bir dünyaya uyanacağımız gün için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bu anlamda kadın haklarını savunan aktivistleri, bunun için sokağa çıkan kadınları canı gönülden destekliyorum.”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: “Kadın olarak temsil edilebilmemiz için mecliste %25 bandını aşmalıyız”
Şahin, bir kadın olarak başarıya ulaşmanın sırrının önce eğitimden sonra da karşısına çıkan engellerden yılmaması olduğunu kendi hayatından örnekler vererek anlattı. Şahin, “Yeni dünya düzeninde yeni yönetici modeli olarak artık kas gücü bitti, kafa gücü önemli. O da biz kadınlarda fazlasıyla mevcut. Kadını aklı, potansiyeli ve eğitimi ile ekonomik kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüyorum. Şimdilerde %14 olan meclisteki kadın oranının önümüzdeki dönemlerde siyasi arenada daha fazla kadın yer almasıyla artacağına inanıyorum. Unutulmamalı ki bir cinsiyetin temsil edilebilmesi için %25 bandını aşması gerekiyor. Kadınlar olarak öncü mücadelelerimizden biri bu olmalı”dedi.
“Çalıkuşu” Livaneli dünyanın en iyi öğretmenleri arasında
Açılış konuşmalarının ardından geçilen panelde gazeteci Cüneyt Özdemir “Fark Yaratan Kadınlar”la bir araya geldi. Söyleşide küçük bir köy okulunda bile kısıtlı imkânlarla neler yapabileceğini gösteren ve MEB tarafından Samsun’da ‘yılın mesleğinde fark yaratan öğretmeni’ seçilen Samsun Kumköy İlköğretim Okulu Öğretmeni Dilek Livaneli’nin hikâyesi büyük beğeni topladı. Çevresindekiler tarafından Çalıkuşu olarak nitelendirilen Livaneli Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi’nce “Dünyanın En İyi 50 Öğretmeni” arasında gösteriliyor. Livaneli açtığı okuma-yazma kursuyla köyde okuma yazma bilmeyenlere yardımcı oldu. Öğrencilerini operaya, tiyatroya, sinemaya, götürüp buz pateni pistinde paten yapmalarını sağladı. Girişimlerinin ardından Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün sanatçıları köye gelip köylülere özel mini konser verdi.
Türkiye’de başarılı kadın olmanın konuşulduğu söyleşide Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü BaşkanıGalya Frayman Molinas, Girişimci Ahu Serter ve Sanatçı Candan Erçetin de iş ve sanat dünyasında kadın olmanın zorluklarını ve önlerine çıkan tüm engellere rağmen nasıl başarılı olduklarını anlattılar.
Özgecan Aslan anıldı
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, konuşması sırasında; bindiği bir minibüsün şoförü tarafından canice hayatı sonlandırılan henüz 20 yirmi yaşındaki Özgecan Aslan’ı yad eden Kocabaş; bu olayın kadın hakları hareketini Türkiye’de görülmemiş bir noktaya taşıdığını vurgularken, Özgecan cinayetinde gösterdiği hassasiyet için Filli Boya Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Akpınar’ı sahneye davet ederek teşekkürlerini iletti. Kocabaş, olayın hemen ardından tepkisini tüm TV kanallarının reklam kuşaklarında yayınladığı “Simsiyah” filmi ile gösteren Gözde Akpınar’a vicdanları harekete geçiren bu çalışma nedeniyle bir plaket takdim etti. Akpınar “Simsiyah için tüm Türkiye’den çok sayıda destek maili aldım, tek başıma olsam korkardım. Bu hepimizin içindeki bir çığlıktı” dedi.
RAKAMLARLA TURKCELL’İN KADINA YÖNELİK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ:
· KARDELENLER: Turkcell eğitimde fırsat eşitliği için kızları destekliyor.
• Turkcell her yıl 10 bin kıza burs veriyor.
• Bugüne dek verilen burs sayısı 100 bin.
• Burs verilen kız sayısı 28 bin.
o 17 bin Kardelen liseden mezun oldu.
o 1.800 Kardelen üniversite mezunu oldu.
• Kardelenler Projesi, 2010 yılının Mart ayında BM merkezinde düzenlenen panelde örnek proje olarakdünyaya tanıtıldı.
· EKONOMİYE KADIN GÜCÜ: Turkcell; kadınların teknolojiye, finansal sistemlere ve eğitime erişimini sağlayarak onların ekonomiye daha fazla katılmalarını ve güçlenmelerini sağlıyor.
• Turkcell Eylül 2012’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliği ile “cepten kalkınma seferberliği” başlattı.
• İlk etapta faydalanan kadınların sayısı 55 bin idi.
• Bu sayı 70 bine ulaştı.
• Hedef 4 yılda 100 bin kadına destek olmak.
• Bir yıl içinde sosyal borçlanma modeli sayesinde gelen destek ise 1 milyon TL’ye ulaştı.
• Turkcell, 2013’te kadınların ürünlerini sergileyip alıcıyla aracısız buluşabildikleri internet sitesi Turkcell El Emeği Pazaryeri’ni açtı. Amaç kadınları yeni nesil girişimcilere dönüştürmek.
• Turkcell, Mart 2013’te Ekonomiye Kadın Gücü projesi de dâhil “kadın odaklı” öncü projeleri ile Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya örnek gösterildi.
TURKCELL’DE KADIN İSTİHDAMI:
• Turkcell Grup şirketlerinde çalışanların %50’si kadın. Bu rakam telekom sektöründe %23’ler seviyesinde.
• Turkcell Global Bilgi genelinde kadın çalışan oranı %60’a çıkıyor.
• Anadolu’nun dört bir yanına dağılmış çağrı merkezleri sayesinde, Turkcell kadın çalışma oranlarının çok düşük olduğu illerde bile bu eşitliği sağlamayı başarıyor.
• Turkcell yönetici kadrosunun %31’i kadınlardan oluşması her kademede sağlanan fırsat eşitliğinin önemli bir göstergesi. Dünya çapında kadın yönetici oranı %21 düzeyinde.