Turkcell mobil dünyanın kapılarını 4G 'LTE Advance' ile aralıyor!
Hızına yetişemeyeceksiniz! Turkcell LTE Advance ile kullanıcılarına ışık hızı tadında internet sunacak!
Gelişen mobil dünya kendisiyle birlikte bir çok sektöre de gelişme imkanı sağlamış, hatta bazı sektörlerde bu gelişime zorunlu tutmuştur. Mobil teknolojinin gelişime zorunlu tuttuğu sektörlerden birisi de kablosuz mobil ağ erişimleri. Başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde hizmet veren geniş alt yapısıyla kullanıcıların yüzünü güldüren Turkcell, bugün sabah yaptığı bir basın toplantısıyla gelecekte Türkiye'yenin mobil dünyasına ışık tuttu. Açtığı ufak bir pencereden geleceğe dair plan ve projelerini basın mensuplarına gösteren firma, dudak uçuklattı.
Dünden bugüne!
Günümüzde hali hazırda dünyanın bir çok ülkesinde kullanılan 3G yerini yavaş yavaş 4G LTE'e bırakmaya başladı. Mobil dünyada veri sistemleri öncelikle 1G ile açılmış, ardından 2G ve çok yakın zamanlarda hayatımıza giren 3G ile devam etmişti. 2009 yılında dünya yepyeni bir teknolojiye tanışmış, internet artık 4G LTE teknolojisiyle hayatımıza girmişti. Üzülerek söylesek de Türkiye bu gelişimlerden her zaman yıllar sonra faydalanmış, buna mahkum kalmıştır. Turkcel bu izleri yok etmek adına elinden geleni fazlasıyla yerine getirdiğini bugün yaptığı basın toplantısında duyurdu.
LTE Advanced nedir?
LTE Advanced, aynı veya farklı frekans bantlarındaki taşıyıcıları birleştirerek çok yüksek hızlara çıkmamızı sağlayacak olan teknolojiye verilen isimdir. Örneğin, taşıyıcı birleştirme ile elde edilecek 100 MHz bandı kullanılarak “indirme” yönünde 750Mbps-3Gbps aralığında teorik hızlara çıkılabilir.
LTE Advance farkı Türkiye'de! 2016 yılında 4G'liyiz!
Öncelikle mobil ekosisteminin dünden bugüne tarihine değinen Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, konuşmasına mobil erişimin önemine vurgu yaptı. Geçmişten günümüze Türkiye'de kullanılan ağların tarihsel bazlı olarak istatistiklerini gösteren bir infografikle sunumuna devam eden Ciliv, kullanılmakta olan 3G mobil geniş bant macerasına değindi. 1 2 ve 3G'nin Türkiye hikayesinden bahseden CEO, yeni teknolojileri LTE Advance'den bahsederek 4G'ye güzel bir giriş yaptı. 4G mobil erişimi için gelen soruları yanıtlayan Ciliv, 2015 sonrası BTK'nın da desteği ve gerekli izinleri sonrası Türkiye'ye LTE teknolijisini kullanıcıların hizmetine sunmaya hazır olacağını belirtti.
Süreyya Ciliv'e sorular!
Süreyya Ciliv'e yoğun olarak gelen soruların başında Türkiye'de 4G LTE hızını ne zaman kullanabileceğiz? Diğer GSM operatörleriyle alt yapı çalışmalarında aktif bir birleşme olacak mı? Sunulan hız orantısında kota sorunlarının geleceği yer alıyor.
Genel olarak 2016 yılında hazır olması beklenen 4G LTE, gerektiği takdirde Turkcell'in diğer GSM operatörleriyle ortak öz verili bir çalışması sonucu Türkiye'de hizmete sunulabilir. Ciliv bu denli gelişen veri hızının şuanki kota ve hızlarla karıştırılmamasını, bu teknolojinin getirdiği en büyük yenilik ve faydalardan birisinin de kota sorununa bulduğu uygun çözümler olduğunu dile getirdi. Yeni data paketlerinin hayatımıza gireceği müjdesini veren Ciliv, kullanıcılara yönelik oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu.
4G LTE Advance test edildi!
Sunum sırasında Süreyya Ciliv ve Genel Müdür Yrd. Sinan Yaman tarafından gerçekleştirilen testler Turkcell'in prestijini bir kademe daha yükseltti. Rekor denemelerine girişen Turkcell girişimlerinde başarılı oldu. 4G LTE Advance teknolojisine dair pc üzerinde yapılan hız denemesinde 217 Mbps download hızına ulaşırken 52 Mbps upload hızına ulaştı. Türkiye'de rekor olarak görülen bu test yerini özel test cihazlarına bıraktı.
Bu rakamlar özel olarak geliştirilen test cihazları tarafından tekrarlandığında labratuvar ortamında alınan ölçümler sonrası canlı olarak karşımızda gerçekleştirilen test Turkcell'in rekoru elinde tutmasını sağladı. Test cihazı üzerinde yapılan testte ise Turkcell 891 Mbps'e ulaştı. Bu rakam teorik olarak 4G LTE'nin çok üst düzey bir kullanım deneyimi sunacağının sinyallerini veriyor aslında bize.
Mevcut 3G alt yapısı ve terminal sayısı!
Turkcell tarafından henüz öngörülemeyen 4G LTE teknolojisinde son adımı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığı atacak. İşbirlik içinde özverili bir çalışmayı gerektirdiğini anlatan CEO, gelen '3G baz istasyonları mı kullanılacak, yoksa yeni bir alt yapı mı oluşturulacak' sorusuna cevap vermeyi de ihmal etmedi. Mevcut baz istasyonları ve antenlerının bu tarz bir girişim için kesinlikle yetemeyeceği, eski 3G direklerinin üzerine 4G alt yapısının koyulabileceği, gelişimin 3G alt yapısı kadar zor olmayacağına değindi. Öte yandan şirketin Genel Müdür Yardımcısı Sinan Yaman 3G 4G'nin alt yapısını hem teknolojik yani yazılımsal hem de donanım yönden tamamlayacak bir teknoloji olacak, bu yüzden yeni bir alt yapı döşemesinin selefi 3G kadar zor olmayacağını üzerine basarak dile getirdi.
Turkcell'in geleceğe dair projelerinin başında gelen 4G LTE Advance, bugünkü sunumla netleşti. Böylece Turkcell, basın toplantısında ne kadar hazırlıklı olduklarını, bu teknolojide Türkiye'nin öncüleri olacaklarını dile getirmiş oldu.
Yerli üretim telefonlar geliyor!
Turkcell'in mobil dünyanın geleceğine dair sunduğu projeler ve sürdürdüğü çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. CEO'nun özellikle müjdeleyerek dile getirdiği bir diğer proje ise yerli üretim bir akıllı telefonun geleceği konusu idi. 4G çalışmalarının ön şartı olarak kabul gören, bakanlık tarafından da bahane edilmesi muhtemel olan yerli üretim telefon üzerinde çalıştıklarını ve Gebze ismini verdikleri telefonun yıl sonunda piyasaya sunacaklarını dile getirdi. Daha ilginci ve sevindiren kısmı ise yerli üretim olacak bu telefonun Türkiye'de üretilme ihtimalinin olması.
Turkcell'de durum bu iken, diğer GSM şirketleri yayınladığı istatistiklerle Turkcell'in bugün gerçekleştirdiği testin gerisinde kaldı. Vodafone tarafından gerçekleştirilen testte LTE Advanced4G ile 2600 Mhzfrekans bandında40 MHz band genişliğinde tek modem kullanarak 300.1 Mbps’lik hıza ulaşıldı.1 Gbps hızları destekleyen LTE-Advanced teknolojisi mevcut modemler aracılığıyla 300.1 Mbps hıza ancak ulaşabiliyor. Böylece Vodafone Türkiye mühendisleri tarafından gerçekleştirilen bu testte 4G’deki maksimum veri indirme hızına da erişilmiş oldu.