Turkcell 4.5G ile derbiyi cepten 4 farklı açıdan izletti
Turkcell 4.5G’de çığır açacak LTE Broadcast teknolojisini Türkiye’de ilk defa canlı deneyimletti.
Türkiye’nin 4.5G teknolojisine geçmesine sayılı günler kala Turkcell mobil internet yayınında çığır açacak ‘Broadcast’ teknolojisini ezeli rekabetin yaşandığı Fenerbahçe ve Galatasaray Odeabank arasında oynanan Spor Toto Türkiye Basketbol Ligi mücadelesinde test etti. Akıllı telefonların antenlerden karasal yayın alan televizyonlar gibi kullanıldığı testte, 4 farklı açıdan gelen yüksek çözünürlükteki görüntüler, ilk olarak Turkcell’in 4.5G uyumlu şebekesine aktarıldı. Ülker Sports Arena’da oynanan karşılaşmada eş zamanlı olarak Turkcell şebekesine aktarılan Lig TV’nin görüntüleri, buradan LTE Broadcast teknolojisi kullanılarak stadyumda maçı izleyen gazetecilerin bulunduğu bölüme yansıtıldı. Türkiye’de ilk defa Turkcell tarafından gerçekleştirilen test LTE Broadcast özelliği güncellenen LG G3 telefonlar kullanılarak ve Ericsson işbirliği ile hayata geçirildi.
Kuruöz: “Turkcell demek teknoloji demek”
Basın toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, yeni teknolojilere yaptıkları yatırımlara vurgu yaparak şöyle devam etti: “Turkcell demek teknoloji demek. Heyecanımızı bir an olsun yitirmeden yeni teknolojilere yatırım yapmaya devam ediyoruz. 1 Nisan, mobildeki üstünlüğümüzü pekiştireceğimiz, entegre telekom pazarında ise bizi 3 yıl içerisinde liderliğe taşıyacak sürecin en önemli dönüm noktalarından birisi olacak. Bununla birlikte 4.5G’nin yüksek hız ve kapasite yanında en önemli getirilerinden birisinin de daha zengin servis dünyası olacağını düşünüyoruz. O nedenle Turkcell TV Plus, BiP, Akıllı Depo ve Turkcell Müzik gibi milyonlarca kullanıcısı olan servislerimiz üzerinden, 1 Nisan ile birlikte sonra daha üstün kullanıcı deneyimi sunmak için de hazırlıklarımızın sonuna geldik. 1 Nisan’da Turkcell farkını her anlamda göstereceğiz.”
14 milyar dolarlık pazar olacak
LTE broadcast teknolojisinin önümüzdeki 4 yıl içinde dünyada 14 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 4.5G ile yenilikçi servisler alanında da öncü olmaya devam edeceklerini belirterek, “LTE Broadcast teknolojisini sunabilmek için bu teknolojiye özel frekans ayırmanız ve ayırdığınız frekansların da 4.5G iletişiminizi etkilememesi gerekiyor. 4.5G ihalesinde herkesten fazla frekans alırken bu hesapların hepsini yaptık” şeklinde konuştu.
LTE Broadcast teknolojisi neden önemli?
LTE Broadcast teknolojisi 4.5G ile birlikte hayatımıza girecek yepyeni bir özellik. Normalde mobil şebekeye bağlanan her cihaz, baz istasyonu üzerinde farklı bir trafik oluştururken, LTE broadcast teknolojisi ile kullanıcı bazlı değil doğrudan belirli bir alana içerik sunulur. Bu nedenle sunulan içerik, kullanıcı sayısı ne kadar artarsa artsın kapsama alanındaki herkese ulaştırılabilir. Üstelik HD videoların sunulduğu bu teknoloji sayesinde, akıllı cihazları LTE Broadcast’i destekleyenler mobil internet kotalarını da harcamazlar. Bu teknoloji yakın gelecekte M2M cihazlarının ve billboard’ların uzaktan güncellenmesinden yüksek kalite müzik yayınına, dijital dergi ve gazetelerin binlerce kişiye aynı anda gönderilmesinden radyo ve TV yayını yapılmasına hatta kamu yararına olan bilgilerin o bölgedeki herkese aynı anda ulaştırılmasına kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabilecek.
4.5G’de broadcast teknolojisini kullanabilmek için neler gerekiyor?
4.5G ile hayatımıza girecek broadcast özelliğini kullanabilmek için öncelikle altyapı desteğinin sağlanması gerekiyor. 1 Nisan’da 81 ilde en yüksek 4.5G kapasitesini sunmak için çalışmalarına hızla devam eden Turkcell, LTE Broadcast teknoloji için de yatırımlarını şimdiden planlıyor. Ayrıca 4.5G Broadcast teknoloji üzerinden içerik sunulurken, belirli bir frekans miktarının da buna ayrılması gerektiğinden, 4.5G ihalesinde en fazla frekansı alan Turkcell, yeni teknolojileri hayata geçirme konusunda daha esnek bir oyun alanına sahip. Bu teknolojiden faydalanmak için kullanıcının akıllı telefon veya tabletinin LTE Broadcast özelliğine sahip olması gerekiyor. Bu teknolojinin kısa zamanda yaygınlaşması ve 2020 yılında LTE Broadcast destekli cihaz sayısının 2 milyarı aşacağı öngörülüyor. Son olarak bu teknoloji ile sunulan içeriğe ulaşabilmek için kullanıcın bir mobil uygulama da indirmesi gerekiyor.
İçeriğin yaklaşık yüzde 70’i video olacak
4.5G’nin en önemli özelliklerinden birisi yüksek mobil internet hızı ve düşük gecikme süreleri sunması. Gartner’ın verilerine göre sadece 2 yıl sonra mobil internet kullanımının 2/3’ü, yani yaklaşık %70’ini videolar oluşturacak. Ülkemiz cepten video izlemeyi çok severken, 4.5G teknolojisi ile kullanıcılar 4K videoları bile takılmadan izlemeye başlayacak. IAB Research’ün 2015 yılında yaptırdığı bir araştırma da Türkiye’de mobil kullanıcıların yüzde 60’ının her gün en az 5 dakika cepten video izlediğini ortaya koyuyor. Türkiye bu oran ile Rusya, Çin, Finlandiya ve Brezilya’yı bile geride bırakıyor. O nedenle önümüzdeki dönemde özellikle yüksek çözünürlüklü video içerik sunulması konusunda önemli bir çığır açan LTE Broadcast teknolojisi çok daha önemli hale gelecek.