Türk mucitler, balinadan esinlenerek rüzgar türbini tasarladı!

Türk mücitler tarafından tonlarca kütleye rağmen ani manevralar yapabilen kambur balinanın yüzgecinden esinlenerek rüzgar türbini geliştirildi!

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya ve öğrencileri, kambur balinadan esinlenerek tasarladıkları tüberküllü rüzgar türbini projesiyle TÜBİTAK 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması ürün geliştirme kategorisinde birincilik ödülü aldılar. 

Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ümit Gedik, Ali Rıza Görüm, Lütfi Kardeş ve Furkan Çakar'ın hocaları Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya gözetiminde geliştirdiği tüberküllü rüzgar türbini tasarım çalışmaları, bir yıl sürdü. Çalışma, TÜBİTAK yarışmasında ürün geliştirme kategorisinde dört farklı kriteri başarıyla geçti.

Öğrenciler, çalışmalarıyla, ürün geliştirme kategorisinde finale kalan 32 proje arasından birinci oldular. Birincilik ödülü almanın gururunu yaşayan öğrenciler, çalışmalarını daha yüksek seviyelere getirmeyi hedefliyorlar.

Ekrem Büyükkaya, SAÜ olarak ülkemizde ilk kez böyle bir çalışmaya imza atarak başarılı olmamız öğrencilerimiz ve üniversitemiz adına mutluluk verici. Tüberküllü rüzgar türbin kanadı ile klasik kanatlara göre daha verimli olabilecek farklı bir tasarımı ortaya koymaya çalıştık. dedi. Türkiye şartlarında rüzgarın her yerde istenildiği kadar çok olmadığını söyleyen Büyükkaya, sözlerine devam etti:

Yeni nesil kanat yapısında tüberkül adı verilen tümsekler vardır. Proje kapsamında gerçekleştirilen kanat profili sayesinde, düşük hızlı rüzgarın kanadın önündeki tümsekli kanallara çarpması nedeniyle kanalların rüzgar akışını ayırarak kanadın düzenlenmiş yüzeyi boyunca hızlanmasına sebep oluyor. Aynı zamanda kanadın genişliği boyunca hava hareketini ve diğer ucuna hava geçişini yavaşlatıp, böylece hava akışının kanallar içinde korunarak daha fazla rüzgarın yakalanmasını sağlıyor. Böylece klasik kanatlara göre daha yüksek enerji verimi ile çalışabilecek ve yine klasik kanatlarda ortaya çıkan gürültü kirliliğini de önemli ölçüde azaltacaktır.

Büyükkaya, projenin doktora çalışması olarak devam ettiğini belirterek, Arkadaşlarımız lisans öğrencileri. Ön çalışmaları değerlendirip güzel bir çalışmaya imza atmışlardır. Burada kanat ve fan adı altında ifade ettiğimiz tüm çalışmalarda önemli olan bir kavram vardır ki bu da hücum açısı'dır. Tüberkül rüzgar türbin kanadı ile bu hücum açısı değerleri klasik kanatlara göre yaklaşık %40'lara varan artışların olacağı, yani kanadın daha dik konuma ulaşabileceğini gösterir. Hücum açısının yüksek olması kanadın durma noktasının geciktirilmesini, o da verim artışını sağlayan önemli etkenlerinden biridir. Bilgisayar ortamında yapılan yaklaşık 40 farklı tasarıma yönelik çalışmalar sonrasında, 50 km/saat rüzgar hızında tüberküllü kanadın hücum açısı yüzde 33, kaldırma kuvveti ise yaklaşık %18 iyileşti. dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri astronot arıyor!
Teknolojiyi reddeden ilginç topluluk!
Redmi K80 Pro AnTuTu skoru belli oldu, ortalığı yıkıp geçecek
Sonraki Haber