Teknolojide son nokta, 3D yazıcıyla 80 saatte ev yaptılar, evet bildiğimiz 600 metrekarelik ev

Gelişen teknolojinin son harikalarından biri olan dünyanın en büyük 3D yazıcısı, inşaat sektöründe devrim yaratıyor. Bu yenilikçi makine, sadece 80 saat içinde tamamlanan evler inşa edebiliyor. Bu hızlı ve etkili süreç, özellikle konut açığını kapatma potansiyeliyle dikkat çekiyor.

Maine Üniversitesi, dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısını tanıttı. 'Geleceğin Fabrikası 1.0' (FoF 1.0) adı verilen bu yeni yazıcı, 96 feet uzunluğunda, 32 feet genişliğinde ve 18 feet yüksekliğindeki nesneleri basabiliyor. Saatte 500 pound baskı kapasitesine sahip olan yazıcı, nispeten hızlı bir performans sergiliyor; bu, her saat üç insan ağırlığına denk geliyor.

Yazıcı, karmaşık işlerin farklı yönlerine uyum sağlamak için baskı teknikleri arasında dinamik olarak geçiş yapabiliyor. Büyük ölçekli katkı maddeli üretim, çıkartmalı imalat, sürekli bant döşeme ve robot kol operasyonları arasında geçiş yapabilme yeteneği, yazıcıyı konut, altyapı ve askeri araç geliştirme gibi birçok sektör için ideal kılıyor.

Üretilen nesnelerin çoğu geri dönüştürülebilir olduğundan, Maine Üniversitesi İleri Yapılar ve Kompozitler Merkezi Direktörü Dr. Habib Dagher’a göre, "İstenirse bu yapılar sökülüp tekrar kullanılabilir." Bu doğrultuda, yazıcı özellikle biyobazlı malzemeler, örneğin odun artıkları kullanmayı tercih ediyor.

Bu teknolojinin, hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde çok sayıda konut inşa etme potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor. Maine Konut Geliştirme Direktörü Mark Wiesendanger, "2030 yılına kadar Maine’in 80,000 ek konuta ihtiyacı var ve bunların birçoğu, bölgesel medyan gelir seviyesindeki hanehalkları için gerekli," diyerek bu yöntemin kaliteli ve uygun maliyetli konut üretme olanağı sunduğunu belirtiyor. AP, yazıcının bir gün tüm mahalleleri yaratabileceğini öne sürüyor. Yazıcının, mütevazı bir tek katlı evi yaklaşık 80 saat içinde inşa edebileceği belirtiliyor.

Teknolojide son nokta, 3D yazıcıyla 80 saatte ev yaptılar, evet bildiğimiz 600 metrekarelik ev

Ancak bu projenin sadece konut sorununa çözüm olmak için geliştirilmediği de aşikar. Maine Üniversitesi araştırmacıları, bu projeleri için Ordu Mühendisleri Kolordusu, Savunma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı'ndan fon sağladı. Bu hükümet kurumları yatırımlarına karşılık bekliyor, dolayısıyla yazıcının hafif ve hızlı şekilde konuşlandırılabilir deniz araçları, örneğin denizaltılar gibi araçlar üretmek için de kullanılması muhtemel. Senatör Susan Collins yazıcıyı "ulusal güvenliğimiz için paha biçilmez" olarak nitelendirdi.

FoF 1.0'ın Maine Üniversitesi kampüsünde bir kardeş yazıcısı daha var; bu da önceki dünyanın en büyük 3D yazıcısı unvanına sahipti. Bu yazıcı zaten odun lifi ve biyoreçine malzemelerden yapılmış 600 metrekarelik tek ailelik bir ev üretti. Ancak yeni yazıcı, öncekinin dört katı büyüklükte. Neyse ki, her iki model de aynı yerde bulunuyor ve aynı projelerin farklı yönleri üzerinde eş zamanlı olarak çalışabiliyor.

Maine Üniversitesi yakında Yeşil Mühendislik ve Malzemeler (GEM) Geleceğin Fabrikası adında yeni bir araştırma laboratuvarının temelini atacak. Bu, her iki yazıcının yeni evi olacak ve "daha sürdürülebilir üretim pratiklerini kolaylaştırmak ve ölçeklendirmek" amacını taşıyacak. Ayrıca, gelecekte daha büyük yazıcıları da barındırması muhtemel. Dr. Dagher, ABC News'e verdiği demeçte, "Bundan öğrendiklerimizle bir sonrakini tasarlıyoruz," dedi.

Apple çok zor durumda, rakibine karşı çok pahalı olduğu için kimse tercih etmiyor
ABD Çin'i kızdıracak imzayı attı, artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak
Volkswagen son hamlesiyle şaşırttı, durum gerçekten bu kadar kötü mü?
Sonraki Haber