Tarih tamamen değişiyor! İçilebilen su bulundu
Çinli bilim insanları, Ay'da dağılmış küçük cam boncukların içinde su keşfettiklerini açıkladı.
Bilim insanları, cam boncukların Ay yüzeyindeki su döngüsünün en önemli rezervuarı olduğunu tahmin ediyor ve bu su kaynağının "geleceğin kaşifleri" tarafından çıkarılıp kullanılabileceği beklentisinde.
Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen çalışmada, Aralık 2020'de Çin'in Chang'e-5 uzay aracı tarafından alınıp Dünya'ya geri getirilen 117 cam boncuk incelendi.
Bir atmosfer korumasından yoksun olan Ay'ın yüzeyine çarpan küçük meteorlar cam boncukların oluşumunda rol oynuyor.
Meteor darbesiyle açığa çıkan ısı yüzey malzemesini eritiyor ve bu malzeme soğuyarak bir saç teli genişliğinde yuvarlak cam boncuklar haline geliyor.
Tam bir trilyon ton su
Araştırmayla ilgili açıklama yapan İngiltere'deki Açık Üniversite'de gezegen bilimi profesörü Mahesh Anand, güneşli havalarda su moleküllerinin Ay yüzeyinde "zıpladığının" görülebildiğini, ancak bunun tam olarak nereden geldiğini bilmediklerini dile getirdi.
Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre cam boncuklar Ay toprağının yaklaşık yüzde üç ila beşini oluşturuyor olabilir.
Çalışmanın ortak yazarlarından olan Prof. Anand, hızlı bir hesaplama ile, Ay'ın tüm cam boncuklarının içinde yaklaşık bir trilyon ton su olabileceğini öne sürdü. Anand'a göre boncuklardaki suyu serbest bırakmak için sadece 100 santigrat derece civarında hafif bir ısıya ihtiyaç var.
Hidrojen güneş rüzgarlarıyla geliyor!
Suyun bileşenlerinden oksijen, kayaların ve minerallerin içinde hapsolmuş olsa da Ay'ın neredeyse yarısını oluşrutuyor.
Anand, araştırmayı derinleştirdiklerinde, suyu oluşturmak için gerekli bir diğer bileşen olan hidrojenin Güneş'le bağlantısını da keşfettiklerini bildirdi.
Buna göre hidrojenin Güneş Sistemi boyunca yüklü parçacıkları süpüren güneş rüzgârından geldiği belirlendi.
Anand, bunun Güneş Sistemi'ndeki Merkür ya da asteroitler gibi atmosferi olmayan diğer cisimlerde de güneşş rüzgarının suya eşit derecede katkıda bulunabileceği anlamına geldiğini vurguladı.