Steam Deck ile Nintendo Switch OLED karşı karşıya !

İki yeni tanıtılan oyun cihazlarını sizler için karşılaştırdık. Bakalım Valve mi daha iyi yoksa Nintendo mu ?

Geçen hafta Nintendo Switch OLED tanıtılmıştı. Bu hafta ise Valve, Steam Deck'i tanıttı. Alacak olsanız bunlardan birisini mi tercih edersiniz yoksa Android telefonlardan oyun oynamaya mı devam ederdiniz?

İşte bu sorunun yanıtı verebilmek adına bu karşılaştırmayı derledik. Bu haberimiz alma imkanına sahip insanlar için kılavuz niteliğinde.

Huzurlarınızda Nintendo Switch OLED

Nintendo Switch OLED modeli Ekim ayında 350 dolardan başlayan fiyatla satışa sunulacak. Bu cihazın 64 GB depolama alanıyla piyasaya sürülmesini düşünüyoruz. (orijinalinde 32 GB vardı). Orijinal olan model 6.2 inç LCD ekrana sahipti. Yeni model ise ekranda biraz yükseltme almış gibi görünüyor. 7 inç OLED ekranla gelen Nintendo Switch (Lite modelinde 5.5 inç boyutunda daha küçük bir ekran var), 1.280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip.

Yonga seti öncekiyle aynı olan model, Nvidia'nın Tegra X1 işlemcisini kullanıyor. Bu çip ile 720p grafikler ve 1080p grafikler elde etmek mümkün. Pil ömrü 4,5-9 saat aralığında değişiklik gösteriyor. (örneğin Breath of the Wild oynarken 5,5 saat pil ömrü sundu). Bu da yeni modelin, orijinal olan model ile neredeyse aynı  değerlere sahip.

Bağlantı özellikleri ise, yeni Wi-Fi standartlarıyla karşılaştırıldığında bile istikrarlı, yüksek hızlı ve  düşük gecikmeli bir bağlantı sunuyor. Kablolu bir LAN bağlantı noktası olan yeni bir özelliğe de sahip. Cihaz Wi-Fi 5'i (ac) de destekliyor. Kablo ile modeme bağlantı sağlayabiliyorsunuz.

Sıra Valve Steam Deck'de

Valve Steam Deck'e dönecek olursak Aralık ayında 400 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulması bekleniyor. Bu sürüm 64 GB eMMC bellekle piyasaya sürülecek. Daha hızlı depolama, yani bir NVMe SSD istiyorsanız, 256 GB'lık bir model için 530 dolar ödemeniz gerekecek. RAM ise 16 GB DDR5 ile donatılacak.

Steam Deck işlemci tarafında, 4 çekirdekli (8 iş parçacıklı) bir AMD Zen 2 APU ve 8 CU'lu bir RDNA 2 GPU tarafından destekleniyor. Bu, AMD'nin en yeni grafik mimarisi demek (Radeon 6000 serisi). Kısaca açıklayacak olursak Ryzen APU'ları GPU tarafında eskiyen Vega mimarisini kullanır. Dolayısıyla bu, Ryzen APU'lardan önemli ölçüde daha hızlı olacak denebilir ancak, 40 CU'ya sahip Radeon 6700 XT kadar hızlı değil.

Steam Deck7 inç LCD ekran, 16:10 panel sunacak. Yani 1.280 x 800 piksel çözünürlük sunmuş olacak. 60 Hz yenileme hızı ve dokunmatik girişi destekleyecek.

Eğer Nintendo Switch OLED'de ekran çok sınırlayıcı geliyor ise 120 Hz'de veya 8K'ya kadar 4K çözünürlük sağlamak için DisplayPort 1.4 modunda USB-C'yi kullanabileceksiniz.

Her iki konsolda da bellek genişletme için microSD yuvaları var. Switch, microSD'den oyun oynatabiliyor. Switch'te olduğu gibi, Steam Deck için de DisplayPort ve HDMI bağlantı noktası, bir USB-A 3.1 bağlantı noktası ve iki USB-A 2.0 bağlantı noktaları mevcut.

Batarya ise, 40 WHr pil ile 2 ila 8 saat arasında oyun oynatabilicek. Ağ bağlantısı için yine Wi-Fi 5 (ac) var. Steam Deck kablolu interneti de destekliyor olacak. Steam Deck, Nintendo Switch'e kıyasla (Switch, Joy-Cons takılıyken 399g) 669g ağırlığında olacak. Maalesef biraz ağır gibi.

Şimdi kontrolörleri konuşmaya sıra geldi. Nintendo Switch OLED, iki oyuncu için kablosuz kontrolör görevi görebilen ve ayrıca hareket kontrollerini destekleyen çıkarılabilir Joy-Cons'a sahip. Takıldığında, konsola oldukça standart iki analog çubuk seti, bir D-pad, dört eylem düğmesi ve dört omuz düğmesi veriyor.

Valve Steam Deck, iki dokunmatik yüzeye sahip. Bu, iki analog çubuk, D-pad, dört eylem düğmesi, dört omuz düğmesi ve altta dört ek tetikleyiciyle gelecek. Elbette, her iki konsol da ek denetleyiciler eklemenize izin veriyorlar.

Son olarak bir konsoldaki belki de en önemli özellik olan oyun kitaplıklarına kısaca bir göz atalım. İkisi de zengin. Steam Deck, SteamOS 3.0'ı (Arch Linux tabanlı) çalıştırıyor. Steam kitaplığınızdaki herhangi bir oyunu oynayabilirsiniz. Buna modern oyunlar, birçok klasik ve sayısız bağımsız oyun da dahildir.

Nintendo Switch ise, yüksek kaliteli oyun kitaplığı (ek olarak bazı NES/SNES oyunları) dahil olmak üzere Switch'e özel oyunları destekliyor olacak.

Yazımız burada sona erdi. Sizlere en iyi şekilde açıklamaya çalıştığımızı düşünüyoruz. Sizler bu karşılaştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Xiaomi Mi Mix 4 geliyor!
Ford'dan çok özel koku!
iPhone kullanıcıları bu tuzağa dikkat: Her an dolandırılabilirsiniz
Sonraki Haber