Spotify, gelecek yıl telif modelini elden geçirecek

Music Business Worldwide'a göre Spotify'ın telif hakkı modeli, "çalışan sanatçılara" daha büyük pay vermek için gelecek yıl büyük bir yenilemeye gidecek.

Spotify'ın 2024'ün ilk çeyreğinden itibaren "telif hakkı havuzundaki üç drenajla mücadele etmek" amacıyla üç değişiklik uygulayacağı bildiriliyor. Bunlardan ilki, bir parçanın telif ücreti üretmeye başlamadan önce ulaşması gereken minimum yıllık akış sayısını belirlemek.

Görünen o ki, az dinlenen parçalar platformdaki müziğin küçük bir yüzdesini oluştursa da telif ücretleri Spotify'a yılda on milyonlarca dolara mal oluyor. Music Business Worldwide'ın hesaplamalarına göre bir parçanın 5 sent kazanabilmesi için yılda 200 kez çalınması gerekiyor. Şirket bu özel değişiklikten dolayı zaten eleştiri alıyor çünkü bu eşiğe ulaşamayan çok sayıda bağımsız parça var. Daha küçük sanatçılar, popüler sanatçılara daha fazla ödeme yapılabilsin diye zaten yetersiz olan kazançlarının azaldığını görebilir.

Bu arada platforma gelen ikinci değişiklik, dolandırıcılıkla mücadele tespit teknolojisini güçlendirecek. Parçaları tekrar tekrar yayınlamak ve oynatma sayısını yapay olarak artırmak için AI araçlarının kullanılması gibi yasa dışı faaliyetleri tespit etmesi halinde şirket, distribütörlerine mali cezalar uygulayacak.

Spotify, gelecek yıl telif modelini elden geçirecek

Spotify, parça başına ceza uygulayarak insanları uzun vadede yayın sahtekarlığı yapmaktan caydırmayı umuyor. Bu hamlenin ne kadar etkili olacağı elbette şirketin dolandırıcılık tespit teknolojisinin doğruluğuna bağlı.

Hizmetin telif hakkı modelindeki üçüncü ve son değişiklik, beyaz gürültü ve binaural vuruşlar gibi "müzik dışı gürültü içeriği" yaratıcılarını etkileyecek. Şu anda Spotify'da yalnızca 31 saniye uzunluğunda çok sayıda gürültü parçası var. Parçalar bu şekilde yükleniyor çünkü platform yarım dakikadan uzun olan her oynatma için ödeme yapıyor. Geleceği iddia edilen değişiklikle birlikte Spotify, bu gürültü parçalarının telif hakkı elde edebilmesi için minimum bir süreyi karşılamasını gerektirecek.

Google'ın yeni görsel arama motoru yapay zekayı da kullanacak
Ünlü medya devi Mynet'i de satın aldı!
Huawei FreeBuds Pro 4 inceleme: Yeni nesil ses ve gürültü engelleme teknolojisi
Sonraki Haber