Sperm testi nedir? Sperm testi nasıl yapılır?

Sperm testi, meni içinde yer alan sağlıklı sperm hücresi miktarını ve kalitesini ölçmek için yapılan laboratuvar testidir.

Sperm Testi

Sperm sağlığını belirlemek için 3-8 hafta arayla en az iki test yapılması gerekir. Sperm sayıları günlük olarak değişebildiğinden, bu yaklaşım ortalama bir sperm numunesi almaktan daha doğru sonuçlar verebilir.  Sperm testi, erkek kısırlığı için en önemli klinik testtir.

Sperm testi nasıl yapılır?

Semen örnekleri genellikle bir hastanede alınır. Hastanede işlem yapamayan kişiler evden aldıkları meni örneğini özel bir kap içerisinde hastaneye getirirler. Bu işlem sırasında spermin özelliklerini kaybetmemesi için vücut sıcaklığında korunması çok önemlidir. Mastürbasyon ile meni örneği alamayanlar için özel olarak geliştirilmiş ve meniye zarar vermeyen prezervatif bulunmaktadır.   

Erkek kısırlığının nasıl tedavi edileceğine doktorların karar vermesi için sperm testi sonuçları çok önemlidir. 

Sperm testi sırasında nelere dikkat etmeli?

Semen örneği bağışlarken, boşalmayı kolaylaştıracak jel, sabun veya kayganlaştırıcı gibi maddeler kesinlikle kullanmayınız. Çünkü bu maddeler spermin yapısını ve canlılığını bozabilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da spermin tamamen kabın içine boşaltılması gerektiğidir. Spermin sadece bir kısmını kabın içine dökmek gibi yöntemler izlenmemelidir. 

Sperm testi sonuçları nasıl olmalı?

Ml başına 15 milyondan az veya boşalma başına 39 milyondan az sperm düşük olarak kabul edilir. İnsanlarda düşük sperm sayısına oligospermi denir. Ortalama yüksek veya ortalamanın üzerindeki sperm sayısı, mililitrede 200 milyondan fazla spermdir. Bu nedenle normal sperm değerleri bu şekilde değerlendirilir.

Bu test, iyi donanımlı hastanelerde tıp uzmanları tarafından yapılmalıdır. Sperm testi örnekleri menopozdan en az 2 gün sonra ve en fazla 5 gün sonra donanımlı merkeze iade edilmelidir. Sonuçlar 1 gün içinde mevcuttur.

Sperm testi sonrasında olası tanı nedir?

NORMOZOOSPERMİ: Sperm sayısı, hareketliliği ve şekli normaldir. ASPERMİ: Boşalma (semen) olmamasıdır.

AZOSPERM: Boşalma, yani sperm var ama içinde sperm yok.

OLİGOSPERTMİ: Spermin 20 milyon/mL'den az olmasına denir. 

ŞİDDETLİ OLIGOSPERMİ: Bu, 5 milyon/ml spermden azdır.

ASTENOSPERMİ: Sperm hareketliliği yani hareketleri zayıftır. 

TERATOZOOSPERMİ: Kruger kriterlerine göre normal şekilli sperm sayısı %14'ün altında olan spermler için kullanılır.

POLİSPERTMİ: Sperm sayısı 250 milyondan fazla.

HİPOTEZ: Semen miktarı normalden düşüktür.

Kimler sperm testi yaptırmalı?

Tüp bebek tedavisi için hastaneye başvuran çiftlerin de semen analizi yaptırması gerekir. Halihazırda varikosel, inmemiş testis gibi üriner sorunları olan kişilerin doğurganlığını ölçmek ve kontrol etmek için sperm testi yapılabilir: Kemoterapi veya radyasyon tedavisi sperm üretimini olumsuz etkiler. Ayrıca yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve tiroidi olan hastalara, doğurganlık sorunları varsa semen analizi yapılır.

Hiv testi açılımı nedir?

Erken tanı ve müdahale için semptomlar ortaya çıktıktan sonra mümkün olan en kısa sürede test yapılmalıdır. Bir kişinin HIV virüsü ile enfekte olup olmadığını belirlemek için farklı testler kullanılır.

Hiv Testi Nedir?

HIV virüsüne maruz kaldığı düşünülen kişilerin enfekte olup olmadığını belirlemek için kan, idrar veya tükürük örnekleri alınarak yapılan bir testtir. Kanda virüse karşı antijen ve antikorların oluşup oluşmadığını belirlemek için uzmanlar tarafından HIV taraması ve değerlendirmesi yapılır.

Hiv Testi Nasıl Yapılıyor?

Sağlık açısından çok eşli cinsel yaşamları olan kişilerin belirli aralıklarla teste ara vermeden HIV testi yaptırması gerekmektedir.  Birden fazla cinsel partnerle cinsel ilişkiye giren veya hepatit veya sifiliz gibi rahatsızlıklar teşhisi konan kişilerin hiv testi yaptırmaları önerilir. HIV testi yaptırmak isteyen kişilerin belirtileri kişiden kişiye değişir.

Hiv Testi Nerede Yapılır?

HIV testi yaptıran kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli şey, testin bir uzman gözetiminde yapılması gerektiğidir. İnsanların evde yaptığı testlerde bazen biri pozitif çıksa da test sonuçları negatif çıkabiliyor.  HIV taşıdığından şüphelenen herkes hemen bir bulaşıcı hastalık doktoruyla iletişime geçmeli ve test yaptırmalıdır.  

Sonuç ve bulgular sonucunda hasta tarama sonuçları hakkında bilgilendirilir. Bir hasta, vücudunda virüsün varlığı tespit edilir edilmez pozitif olarak kabul edilir. Bu nedenle sağlık personeli kan alırken dikkatli olmalı ve eldiven giymelidir. 

Hiv Testi Kaç Günde Sonuç Verir?

Antikorlar, bir kan örneği test edilerek kontrol edilir. Bir hafta sonra test raporu doktora gönderilir. Bazı HIV testleri çok daha hızlıdır. Test sonuçları 30 dakika gibi kısa bir sürede bilinebilir ve pozitifse yeniden doğrulama testi gerekir. Doğrulayıcı testler bir hafta sonra tıp uzmanına rapor halinde verilir.

Hiv Testini Evlilik Öncesi Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Sağlık için son derece önemli olduğu için, devlet ayrıca müstakbel çiftlerin evlenmeden önce test yaptırmasını da şart koşuyor. Bazı testler zorunlu olmalı, diğerleri ise insanların inisiyatifine bağlı. HIV testi için yasal bir zorunluluk yoktur; ancak bunu yapmak aday çiftlerin sağlığı için faydalıdır.  

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Özellikle bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kuluçka döneminde herhangi bir semptomu olmadığı için, enfekte bir kişi hastalığı fark etmeden günler hatta haftalarca taşıyabilir ve başkalarına, eşlerine veya partnerlerine, nişanlısına veya sevgilisine, hatta hamile kadınlardan bulaşabilir.  Daha sonra tedavi görse bile, onu karısından geri alarak zorlu bir tedavi kısır döngüsü başlar. 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

İlaç tedavisi, idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma, kaşıntı, akıntı, kızarıklık ve mahrem bölgede yaralar ile kendini gösteren Chlamydia'dır. Bazı durumlarda tekrarlayabilen bu hastalığın tedavisinde son 6 ay içinde cinsel ilişkiye girmiş bir eş veya partnere hastalığın varlığının sorulması önemlidir. Aşısı bulunmayan bu hastalıktan korunmanın tek yolu cinsel ilişki sırasında korunmaktır.

Genital siğiller: Genital, anüs, penis ve cinsel organlarda ortaya çıkan farklı boyutlardaki siğiller lazer, dondurma, yakma gibi cerrahi yöntemlerle önlenebilir.  Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sorusunun ilk cevabı frengidir. 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar belirtileri erkeklerde; penisten yeşil ya da sarı renkte akıntı meydana gelmesiyle, kadında ise; düzensiz adet kanaması, kasıklarda veya bel bölgesinde ağrı, anormal nitelikte iltihaplı, köpüklü, sarı, yeşil ya da grimsi renkte vajinal akıntılar meydana gelmesine sebep olabilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Çoğu CYBE'nin hiçbir belirti veya semptomu olmadığını unutmayın. Bu nedenle aktif bir cinsel yaşamı olan kişilerin düzenli kontrollere ihtiyacı vardır.  Çoğu belirti ve semptom zamanla kaybolur. Bu, hastalığın tedavi edildiği anlamına gelmez. Çoğu virüs zaman zaman uykuda kalır ve gelecekte tekrar hastalığa neden olabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Bakteriyel gonore, bakteriyel vajinoz, erken frengi ve kandidiyazis, antibiyotikler ve mantar önleyici ilaçlarla kolayca tedavi edilir. İlaç ağızdan, şırınga ile veya cilt veya mukoza zarı lezyonlarına bir merhem uygulanarak uygulanır. Trichomoniasis, uyuz ve kasık biti de iyi tedavi edilir. 

Yazan :
İstanbul Laboratuvarı
Prof. Dr. Abdullah Olgun

Artık herkes iPhone sahibi olacak! - Apple marka telefon sadece 4998 TL!
İşte 150 Bin TL'ye satın alabileceğiniz en iyi SUV'lar! - 2022 Eylül
Yeni iPhone yakın zamanda tanıtılacak, işte tüm detaylar
Sonraki Haber