Röportaj: Asseco SEE ile e-ticaretin büyümesini konuştuk

Asseco SEE Çözüm Satış Yöneticisi Aykut Nurat'a Türkiye ve dünyadaki e-ticaretin izlemekte olduğu yolu sorduk

Güvenli e-ödeme çözümlerinde 15 yılı aşkın bilgi birikimi ve deneyimi sahip olan Asseco SEE, Dubai’de düzenlenen Cards & Payments Middle East ’15 etkinliğine katıldı. “Türkiye’deki e-ticaret patlaması” başlıklı sunum yapan Asseco SEE Çözüm Satış Yöneticisi Aykut Nurat, ödeme sistemleri konferansında e-ticaretin geleceğini ve ödeme sistemlerindeki yenilikleri değerlendirdi. Teknolojioku.com olarak takip ettiğimiz etkinlikte, Türkiye ve dünyadaki e-ticaretin izlemekte olduğu yolu, Aykut Nurat’tan dinledik. Nurat, Türkiye'de online alışverişi kullanan kişi sayısının 12 milyonun üzerinde olduğunu ve e-ticaret alanındaki işlem oranının sadece kredi kartı üzerinden 25 milyon olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye’deki müşteri ve sektör potansiyelinden bahsedebilir misiniz?

Türkiye'de e-ticaret sektörü son 15 yıl içerisinde inanılmaz bir büyüme gösterdi. Şu anda Türkiye'de online alışverişi kullanan kişi sayısı 12 milyonun üzerinde. E-ticaret alanındaki işlem oranı, sadece kredi kartı üzerinden 25 milyon olarak gerçekleşiyor. Türkiye pazarını domine ettiğimizi söyleyebiliriz. Türkiye pazarındaki en büyük 10 bankadan 6 tanesi müşterimiz. Müşterilerimizin ödeme sistemlerini “Payment Gateway” sanal POS altyapısı ile sağlıyoruz. Türkiye'deki normal ticaretin e-ticarete oranı sadece 1,7. Yüzde 1,7, bütün perakende sektöründe gerçekleşen oran. Dolayısıyla bu oranın yüzde 10’a çıkması yaklaşık 10 kat büyüme anlamına geliyor. Son 15 yılda e-ticaret alanında müthiş bir büyüme söz konusu. Avrupa’daki ve dünyanın birçok ülkesinde kullanılan e-ticaret sistemlerinden daha üstün teknolojiler Türkiye’de kullanılıyor.

Son beş yıl içerisinde e-ticaret alanındaki büyümeyi nasıl görüyorsunuz?

Krizlere rağmen son beş yılda Türkiye'de e-ticaret ortalama yüzde 30'un üzerinde büyüdü. Önümüzdeki yıllarda büyüme beklentisi yüzde 35 civarında. E-ticaret pazarının oranı henüz yüzde 1,7, dolayısıyla yüzde 30-35’lik bir büyüme söz konusu. Büyüme oranının yüzde 4 olduğu bir ülkede, yüzde 35 önemli bir oran.

Sektörde kısa ve orta vadede ne tür değişiklikler bekliyorsunuz?

Türkiye’de tahsilat online olarak yapılabiliyor. Ülkemizde kredi kartıyla banka kartlarının kullanımı çok yüksek seviyelerde, 160 milyonun üzerinde. Türkiye nüfusunu 80 milyon olarak düşünürsek, kişi başına 2 kredi kartı düşüyor. Türkiye'deki tahsilat sistemi de çok gelişmiş durumda. Örneğin Rusya’da veya başka benzeri ülkelerde insanlar kapıda ödemeyi tercih ederken, Türkiye'de kapıda ödeme çok daha az kullanılıyor. Rakamlar o yüzden bu kadar düşük. Türkiye bu alanda gelişmeye devam ediyor ve çok yenilikçi bir ülke konumunda.

Türkiye’deki operasyonunuz ile ilgili öngörü ve beklentileriniz nelerdir?

Asseco SEE olarak, Türkiye’deki pazarı domine etmeye devam edeceğiz. Birçok ülkede edindiğimiz deneyimleri, Türkiye pazarında da kullanmak istiyoruz. Her geçen gün yenilikçi iş uygulamalarımıza bir yenisini ekliyoruz. Müşterilerimize katma değer yaratabilmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de bizimle birlikte çalışan banka müşterisi sayısını artırmayı planlıyoruz.

En tuhaf hastane özçekimleri
İsyan eden en iyi 10 film
Hyundai i20 fiyatları dibi gördü, Clio'dan bile ucuz
Sonraki Haber