Parkinson'a kök hücre mucizesi

Kök hücre tedavisi sayesinde, yapılan deneyde Parkinson hastalığına yakalanan maymunlarda iyileşme görüldü.

Kök hücre tedavisi sayesinde Parkinson hastalığı iyileştirilebilecek. Maymunlarda uygulanan deneylerde kök hücre tedavisi ile maymunların iyileştiği gözlendi.

Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden Cun Takahaşi ve ekibi, Parkinson hastalığının belirtilerini gösteren (düzensiz veya tekrarlayıcı istem dışı kas kasılmaları) 4 maymunun beynine embriyo kök hücre aşıladılar. Ameliyattan 3 ay sonra maymunlar kontrol edildiğinde hastalıklarında iyileşme görüldü. Maymunlar ameliyattan 6 ay sonrada yürümeye başladılar.

Bilimadamları, 2015'ten sonra bu deneyi plüripotent kök hücreleri (sınırlı sayıda farklılaşabilen ancak organizmada birçok dokunun oluşması veya onarımı yeteneğine sahip hücreler) kullanarak insanlar üzerinde yapmayı düşünüyor.

Peki nedir bu Parkinson hastalığı?

Parkinson hastalığının, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin hasarı sonucu ortaya çıkar. Fakat bu hasarın neden ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birlikte bu hastalıkta rol oynadığı düşünülmektedir. Örneğin eroin kullanan bazı kişilerde parkinson belirtileri görülmeye başlanmış, bunun da eroinde bulunan bir maddenin beyindeki hücreleri öldürdüğü için oluştuğu açıklanmıştır. Fakat bu konuda çalışmalar hala sürmekte ve henüz kesin bir kanıt yoktur. Aileden gelen (kalıtsal) faktörlere bağlı parkinson hastalığı daha çok genç yaşlarda ortaya çıkmıştır. Fakat bu sadece yüzde 5′lik bir dilimdir. Ayrıca bulaşıcı bir hastalık da değildir.

Nike ile teknoloji birleşince!
Android telefonla çalışan akıllı fırın 'Zipel'
Samsung, popüler modeline beklenen güncellemeyi sundu
Sonraki Haber