Panasonic'ten beklenmeyen çıkış!

MWC 2012 yani Dünya Mobil Kongresi'ne Panasonic yep yeni bir akıllı telefonu ile piyasaya giriş yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Barselona'da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi (MWC 2012) düzenlendi. Onlarca mobil cihaz üreticisi firmanın katılımıyla gerçekleştirilen bu fuarda birbirinden ilginç yeni ve son nesil teknolojik ürünler kıyasıya mücadele eder gibi tanıtıldı. Kongreye  yeni bir firma daha katıldı, evet bu firma Panasonic'ti.  ELUGA power adındaki akıllı telefonu ile standlara giriş yapan Panasonic oldukça iddaalı geliyor.



Yeni telefonu ELUGA Power ile akıllı telefon piyasasına giriş yapan Panasonic firması uzun yıllardır telefon dünyasından elini çekmişti. 5-10 yıllık süre içerisinde ürettiği telefon mobil cihazların sayısı 10'u geçmiyor idi.



Büyük bir pazar kanalı!

Günümüz dünyasında şuanda mobil cihaz teknolojilerinin geldiği çizgiye baktığımızda geçen yıllar ile mukayese ettiğimizde çıtanın ne kadar yükseldiğinin farkındayızdır. Büyük bir gelişme gösteren mobil cihazlar dünyası aynı zamanda eşsiz bir pazar imkanı oluşturuyor. Bu pazar'dan yararlanmak isteyen firmalar ise kıyasıya mücadele ederek, birbirinden güzel cihazlarla rekabet içine giriyor. Panasonic gibi iletişimde belli bir köke sahip firmanın mobil dünyasına tekar akıllı telefonlarla girmemesine şaşmamalı.



Geçtiğimiz günlerde Kongreye katılan Panasonic firmasının Türkiye Mobil Telefonlar Kategori Müdürü Uğur Çağlar ntvmsnbc.com'a dünyada akıllı telefon piyasasını, Panasonic'in bu aşamada nerede olduğunu ve elektronik üreticinin ne gibi planlarını olduğunu anlattı.

Panasonic'i küresel akıllı telefon piyasasına çeken ne oldu? Aşırı rekabet ortamının verdiği fırsatlardan yararlanmak mı, yoksa doğrudan sahip olduğu büyük payı rakiplerine kaptıran Nokia'dan bir pay kapmak mı?

Panasonic olarak mobil telefon döneminin başladığı ilk günden bu yana bu alandaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizi özellikle akıllı telefon pazarına çeken neden ise pazarın hızla büyüyen, son derece dinamik bir pazar olmasıdır.

Uzun ve ayrıntılı pazar araştırmalarımız sonucunda son birkaç yılda akıllı telefon cihazlarının sayısında görülmemiş bir artış yaşandığını, buna rağmen bugüne kadar hiçbir ürünün stil ve içerik arasında yeterince güçlü bir bağ kurabildiğine inanmıyoruz. Bu sektördeki  ciddi tecrübemizle ve yoğun Ar-Ge çalışmalarımızla yeni ürünümüzle söz konusu bağı kurmayı başardık. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak ürünler üretebileceğimizi biliyoruz.

Panasonic'in akıllı telefon piyasasında büyük itibara sahip olan Samsung ve Apple'a karşı hangi özellikleriyle yer edineceğini düşüyorsunuz?

Biz şık tasarımı, ileri teknolojik özellikler ve hayatı kolaylaştıran işlevlerle birlikte sunuyor, hiçbir özellikten ödün vermiyoruz. Şu an lansmanını yaptığımız ELUGA akıllı telefonumuz da sunduğu özellikler itibarı ile rakipleri karşısında fark yaratıyor. ELUGA, son derece şık tasarımının yanında su ve toza karşı dayanıklılığı ile de kendini rakiplerinden ayrıştırıyor. Uluslararası IP57 su geçirmezlik standardı ve toz geçirmeme özelliğine sahip olan ELUGA 1 metre derinliğe ve yarım saate kadar suda kalmaya karşı dayanıklıdır.

Tüm bunlara ek olarak NFC (Yakın Alan İletişimi) uygulamalarını da destekleyen ELUGA ile kullanıcılar video ve fotoğraflarını “sürükle ve paylaş” tekniği ile Panasonic Viera televizyonlarında görüntüleyebiliyor ya da bulut hizmetlerine gönderebiliyor. ELUGA akıllı telefon hafifliği, HD ekranı, zarif tasarımı, çok hızlı bir şekilde şarj olan piliyle de rakiplerinden farklılaşıyor.

ELUGA'nın önemli avantajlarından birisi de Android işletim sistemini kullanmasıdır. Diğer işletim sistemlerine oranla kullanıcılara daha fazla uygulama çeşidi sunan Android aynı zamanda % 61'lik oranla pazar lideridir.

Panasonic elektronik üreticisi olarak oldukça önemli bir yere sahip. Akıllı telefon piyasasına girmesi, diğer alanlardaki yatırımlarını nasıl etkileyecek?

Akıllı telefon piyasasına odaklanırken, diğer alanlardaki yatırımlarımıza da planladığımız şekilde devam edeceğiz.

Panasonic'in akıllı telefon üretimi için ilk olarak Malezya'da fabrika açması düşünülüyor. Türkiye'de böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Bu olmazsa, Türkiye Panasonic'in akıllı telefon operasyonlarında başka bir rol alacak mı?

Kaliteli üretim ve işçilik standartlarının yüksek olmasının yanı sıra yatırım ortamındaki olumlu gelişmeler nedeni ile akıllı telefonlarımızın üretimi için Malezya'yı seçtik. Panasonic dünya çapında faaliyet gösteren bir firmadır, farklı ülkelerde farklı yatırımlar yapmaktadır. Nüfus yapısı, güçlü ekonomisi ve büyüyen pazarıyla Türkiye, yoğunlaşmak ve faaliyetlerimizi artırmak istediğimiz ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye ile ilgili stratejilerimizi uzun vadeli planlamamız çerçevesinde  uygulamaya koyuyoruz.

Panasonic gelecek ay sunacağı akıllı telefonu ile 2012'de Avrupa'da 1,5 milyon satmayı planlıyor. Bu rakamın ne kadarını Türkiye'de elde etmeyi planlıyor? Bu rakamın üzerine çıkılabilir mi? 2016 için dünya çapında 16milyon telefon satılması hedefleniyor. Bu hedef aşılabilir mi?

Burada çok dinamik bir pazardan bahsediyoruz. Bu nedenle de satış rakamlarının bu hedeflerin çok daha üzerinde gerçekleşmesi son derece mümkündür ve bu durum Türkiye pazarı için de geçerlidir.

Bizim ilk yılımız için Avrupa genelindeki satış hedefimiz 1,5 milyon adet akıllı telefondur. Şu anda biz pazar payı hedefine odaklanmıyoruz. İşimizi geliştirmeye yoğunlaşarak Mart 2015 sonuna kadar global akıllı telefon satışlarımızı 15 milyon telefona çıkartmayı hedefliyoruz.

Türkiye'deki akıllı telefon piyasası Panasonic için ne anlam ifade ediyor? Panasonic'in Türkiye'den beklentisi ve burada izleyeceği strateji nedir?

Akıllı telefon pazarında Türkiye Avrupa’daki en önemli ve en dinamik pazarlardan biridir. Bu nedenle Avrupa’da satışa başlayacağımız ilk ülkelerden biridir. Ülkenin genç nüfusunun fazla olması ve nüfusun büyük kısmının teknolojiyi çok yakından takip etmesi, cihazlarını en son teknolojili ürünlerle değiştirmeleri bizim için oldukça avantajlı bir durumdur. Ürünlerimizin, özellikleri ve sunduğu faydalarla geniş bir kullanıcı kitlesinin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

Panasonic'in sunacağı akıllı telefonun kullanacağı işletim sistemi ne olacak? Bu konuda

Google veya Microsoft gibi şirketlerle işbirliği yapma ihtimali var mı? Yoksa kendi işletim sistemini mi üretecek?

Panasonic ELUGA şu anda Google Android işletim sistemini kullanıyor. Lansmanını yaptığımız yeni ürünlerden biri olan ELUGA power ise Android 4.0 Ice Cream Sandwich işletim sistemini kullanıyor. Android'in gelişimine ve yaptığı yeniliklere paralel olarak ürünlerimizin işletim sistemleri de değişecek ve gelişecektir.

Küresel akıllı telefon piyasasında tüketiciyi çekmek için nasıl stratejiler belirlenecek? Sunulacak telefon için aplikasyonlar ve aksesuarlar mı öne çıkacak, yoksa model çeşitliliğine mi gidecek?

Panasonic olarak kullanıcıların ilgilisini çekmek için öncelikle en son teknolojiyi çok şık bir tasarımla sunacağız. Bunun yanında ürünümüz rakiplerinden farklılaşan suya ve toza karşı dayanıklılık, çok hızlı şarj olan pil, ince boyut gibi çeşitli özelliklere sahip  olacak.

Avrupa pazarında farklı segmentleri hedef alan, kapsamlı ürün çeşitlerine yer vermeyi planlıyoruz. Öncelikli olarak da ELUGA power gibi üst düzey, yüksek kaliteli ürünlere odaklanacağız.

Tüm bunlara ek olarak Panasonic’in geniş ürün portföyünün de bir sinerji yaratacağını düşünüyoruz. NFC (Yakın Alan İletişimi) özellikleri ile verilerimiz Viera TV gibi ürünlerimize rahatlıkla yollanabiliyor. Böylece kullanıcılar video ve fotoğraf gibi verilerini HD olarak, aileleriyle ve arkadaşlarıyla diğer Panasonic ürünleri üzerinden paylaşabiliyor.

Pazartesi günü fuarda tanıtımı yapılan ELUGA power’ın öne çıkan özellikleri nedir?

ELUGA, 103 gramla Avrupa'daki en hafif Android akıllı telefonlarından biridir. Su ve toz geçirmez olmasının yanı sıra ELUGA, ince çerçevesi sayesinde telefon gövdesinin yüzde 66'sını kaplayan pazardaki en büyük ekran oranına da sahiptir.

Telefonun tüm profili boyunca değişmeyen 7,8 mm genişlik ve ultra ince D şeklindeki tasarımıyla ELUGA kıyafetlerinizle mükemmel bir uyuma sahip olacak şekilde tasarlandı. ELUGA'nın yüksek kaliteli 8MP kamera lensi bile hiçbir çıkıntı yapmadan, telefonun şasisi üzerinde yerleşiyor. NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi sayesinde telefondaki video ve fotoğraflar başka cihazlarda görüntülenebiliyor, bulut ortamlarına gönderilebiliyor. ELUGA akıllı telefon aynı zamanda evlerdeki Viera TV, DIGA Blu-ray oynatıcı ve kaydedici, ev sinema sistemi gibi ürünleri için de uzaktan kumanda olarak kullanılabiliyor. ELUGA power ise çok hızlı şarj olma özelliğiyle (30 dakikada % 50, 57 dakikada % 80 oranında şarj olabiliyor) dikkat çekiyor. Panasonic'in güç tasarrufu sağlayan eşsiz teknolojisi 'eco mode'la ise ELUGA, telefonun pili azaldığı zaman gerekli olmayan özelliklerini kapatarak pilin daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.

Panasonic akıllı telefon piyasasında güçlendikçe alanını genişleterek tablet bilgisayarlara yönelmeyi düşünüyor mu?

Tablet pazarının önemli bir pazar olduğuna inanıyoruz ancak şu anki fırsatların akıllı telefon pazarında olduğunu düşünüyoruz. Panasonic'in B2B (işletmeler arası) kullanıma yönelik bir tableti var, fakat biz seçme şansları olduğu zaman kullanıcıların boyutları küçük, işlevsel ve yüksek performanslı akıllı telefonu yanlarında taşımayı tercih edeceklerine inanıyoruz. Bu nedenle Avrupa'daki faaliyetlerimize akıllı telefonlarımızı tanıtarak başlıyoruz.

Samsung'da Miras davası devam ediyor!
Kayıp eşya bulan robot Emiew (video)
Hyundai i20 fiyatları dibi gördü, Clio'dan bile ucuz
Sonraki Haber